Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, σύμφωνα με επίσημη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας, δύο βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως καταγγέλλουν οι κ.κ. Ιάσονας Φωτήλας και Βασίλης Οικονόμου, προσφάτως λόγω ανεπαρκούς αριθμού κλινών ΜΕΘ, αναβλήθηκε σημαντικός αριθμός προγραμματισμένων χειρουργείων.

Επίσης πρόβλημα υπάρχει και με τη Μονάδα Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, που η έλλειψη επαρκούς ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχει ως συνέπεια να μεταφέρονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στην αίθουσα ανάνηψης του χειρουργείου, στο χώρο της αναζωογόνησης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) ή στα νοσηλευτικά τμήματα μέχρι να ανευρεθεί κλίνη.

«Η υπερσυγκέντρωση ασθενών εκεί προκαλεί έλλειψη σε θέσεις ανάνηψης που είναι απαραίτητες για την πραγματοποίηση χειρουργείων. Έτσι, τα τελευταία αναβάλλονται και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσιμα περιστατικά ασθενών που χρήζουν άμεσης επέμβασης», καταγγέλλουν οι δύο βουλευτές.

Και καλούν τον Ανδρέα Ξανθό να προβεί σε ενέργειες που θα αποκαταστήσουν τη λειτουργία δύο τμημάτων (ΜΕΘ και Αναισθησιολογικό) του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών.

Την ερώτηση των βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έρχεται να επιβεβαιώσουν και οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), που επικαλείται ανακοίνωση του Χειρουργικού  Τομέα του Νοσοκομείου, υπογεγραμμένη από τον διευθυντή, σύμφωνα με την οποία από τη Δευτέρα 21 Μαΐου αναβάλλονται όλα τα προγραμματισμένα χειρουργεία, πλην των επειγόντων, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου διαθέτει ΜΕΘ 10 κλινών και ΜΑΦ 3 κλινών οι οποίες δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες. Κάθε ημέρα μεγάλος αριθμός διασωληνωμένων ασθενών βρίσκεται σε θαλάμους νοσηλείας αναζητώντας ΜΕΘ. Έτσι μετέτρεψαν την αίθουσα ανάνηψης σε ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται σε τακτικά διαστήματα τα χειρουργεία και τώρα από 21/5/2018», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας, στην Ελλάδα έπρεπε να λειτουργούν 3.000 κλίνες ΜΕΘ. Έχουν εξοπλιστεί 550 κλίνες αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού λειτουργούν οι 400. Η ΠΟΕΔΗΝ λέει ότι αύριο Παρασκευή, με τη λήξη 350 συμβάσεων γιατρών και νοσηλευτών που υπηρετούν σε ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, θα κλείσουν άλλες 50 κλίνες.

«Οι λίστες αναμονής θα εκτοξευθούν. Ο κος Πολάκης το μόνο πρόβλημα που βλέπει σε αυτό το μείζον ζήτημα για την Δημόσια Υγεία είναι ποιος θα κάνει την διαχείριση των κλινών ΜΕΘ», λένε οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αντιδρώντας στην πρόσφατη ανάθεση της ευθύνης διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, χαρακτηρίζοντας το Κέντρο «κυβερνητικό όργανο» ενώ το ΕΚΑΒ (που είχε τη διαχείριση μέχρι πρόσφατα) αποτελεί ανεξάρτητο υπηρεσιακό φορέα.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι, τόσο ο καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας και διευθυντής του Τμήματος, Δημήτρης Καρναμπατίδης, όσο και το λοιπό προσωπικό του τμήματος καταγγέλλουν ότι το 60% των συμβάντων της περιοχής θα μπορούσαν να έχουν γλιτώσει τον ακρωτηριασμό του διαβητικού ποδιού εάν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών υπήρχε δεύτερος αγγειογράφος και στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας»  Πατρών υπήρχε Επεμβατικός Ακτινολόγος.

Παραιτήθηκε ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρίου

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί η παραίτηση του διοικητή του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών στο Ρίο, καταγγέλλοντας «φατρίες ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να διοικήσουν το Νοσοκομείο».