Μια δισύλλαβη λέξη έχει διχάσει τους χρήστες του Διαδικτύου, σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα: από τη μία εκείνους που ακούν «Yanny» και από την άλλη εκείνους που ακούν «Laurel».

Το ηχητικό κλιπ, διάρκειας μερικών δευτερολέπτων, αναρτήθηκε αρχικά στο Reddit από έναν μαθητή στην Πολιτεία της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ. Ο 18χρονος Ρόλαντ Σάμπο εξήγησε στην εφημερίδα New York Times ότι αφού ανάρτησε αυτήν την φαινομενικά ανώδυνη λέξη σε έναν ιστότοπο με λεξιλόγια εξεπλάγη με τον πόσο διαφορετικά την άκουγαν οι άνθρωποι γύρω του.

Ένας φίλος του είχε την ιδέα να αναπαράγει το κλιπ στο Instagram, υπό μορφή δημοσκόπησης. Και έγινε αμέσως viral, με τη βοήθεια και πολλών διασήμων που… τσακώνονται για το ποιος έχει δίκιο όταν ακούει «Yanny» ή «Laurel».

Η πιο ενδιαφέρουσα και αξιοπερίεργη όψη του θέματος, που έχει ήδη ξεπεράσει τα αμερικανικά σύνορα, είναι ότι οι περισσότεροι ακούν πράγματι, ξεκάθαρα, μια ανδρική φωνή να λέει «Yanny» ή «Laurel». Ελάχιστοι είναι εκείνοι που βρίσκονται κάπου στη μέση και ακούν μια μίξη των δυο λέξεων, για παράδειγμα «Γιόρελ» ή «Γιάμι».

Η ηχητική διαμάχη θυμίζει μια άλλη που είχε βάλει «φωτιά» στο ίντερνετ πριν από τρία χρόνια, με αφορμή τη φωτογραφία ενός φορέματος: οι μισοί το έβλεπαν χρυσό και λευκο, οι υπόλοιποι μαύρο και μπλε.

«Yanny ή Laurel»; Η απάντηση είναι δική σας, αν και οι αναζητήσεις στο Google είναι περισσότερες για τον όρο «Laurel».