Ένας γιος επιστρέφει στην Κομάλα, στη γενέθλια πόλη της μητέρας του για να αναζητήσει τον άγνωστο πατέρα του. Όμως η καταστροφική μανία του πατέρα – δυνάστη έχει μετατρέψει το μέρος σε “καμένη γη”. Οι άνθρωποι έχουν εξαφανιστεί και μόνο φαντάσματα τον προσεγγίζουν κατά τη διάρκεια της πικρής του περιπλάνησης. Οι δρόμοι έχουν κατακλυστεί από μουρμουρητά που ψιθυρίζουν παράξενες, ανομολόγητες ιστορίες του χωριού, ιστορίες για τον Πέδρο Πάραμο, τον πατέρα του.

Στη νουβέλα του Χουάν Ρούλφο -έργο καταγωγικό του λατινοαμερικάνικου μαγικού ρεαλισμού – η ιστορία εξελίσσεται στην υποβλητική ατμόσφαιρα του μεξικάνικου πολιτισμικού τοπίου. Το υποκείμενο πολιτικό υπόβαθρο – η μεξικάνικη επανάσταση, πρώτη από τις μεγάλες επαναστάσεις του 20ου αιώνα – τοποθετεί τις μικρές ανθρώπινες ιστορίες στο κάδρο της “Ιστορίας”, στη δίνη της οποίας η εξέγερση, η ματαίωση και η ήττα ορίζουν την ανθρώπινη ζωή σε περιόδους πολιτικής και κοινωνικής αστάθειας.

Συντελεστές

Συγγραφέας: Χουάν Ρούλφο

Μεταφράστρια: Έφη Γιαννοπούλου

Σκηνοθέτις: Ελεάνα Τσίχλη

Σκηνικά: Τίνα Τζόκα

Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου

Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής

Ηθοποιοί: Κώστας Βασαρδάνης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Νέστωρ Κοψιδάς, Φώτης Λαζάρου, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Νούσης, Δανάη Σαριδάκη