Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας στο Μέγαρο Μουσικής

Η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας στο Μέγαρο Μουσικής

Το διάσημο σύνολο, στη μία και μοναδική συναυλία που θα δώσει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Τρίτη 22 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ υπό τον τσέχο μαέστρο Πετρ Αλτρίχτερ, συμπράττει με τον βιρτουόζο βιολονίστα Σίμο Παπάνα

Δύο εμβληματικά έργα της Εθνικής Τσεχικής Σχολής, ο «Μολδάβας» του Σμέτανα και η «Συμφωνία του Νέου Κόσμου» του Ντβόρζακ, παρουσιάζονται στο Μέγαρο από ένα από τα πλέον αντιπροσωπευτικά μουσικά σύνολα της Τσεχίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, γνωστή σε όλο τον κόσμο και ως FOK (Film-Opera-Κoncert), με το ακρωνύμιό της να παραπέμπει στην πλούσια συναυλιακή δραστηριότητά της αλλά στις επιτυχίες της στον χώρο της κινηματογραφικής και οπερατικής μουσικής.

Το διάσημο σύνολο, στη μία και μοναδική συναυλία που θα δώσει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης την Τρίτη 22 Μαΐου στις 8:30 το βράδυ υπό τον τσέχο μαέστρο Πετρ Αλτρίχτερ, συμπράττει με τον βιρτουόζο βιολονίστα Σίμο Παπάνα, ο οποίος θα ερμηνεύσει το υψηλών δεξιοτεχνικών απαιτήσεων Κοντσέρτο για βιολί, έργο 64 του Μέντελσον που θα ακουστεί στο πρώτο μέρος της βραδιάς. Στη συναυλία συμμετέχουν επίσης μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (MOYSA). Η μετάκληση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Πράγας πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του ΟΠΑΠ.

Σίμος Παπάνας

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1979. Σπούδασε βιολί, μπαρόκ βιολί, σύνθεση και μαθηματικά. Άρχισε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και τις ολοκλήρωσε στο Κολέγιο Όμπερλιν και στο Γέηλ (ΗΠΑ). Καθηγητές του υπήρξαν ο Πέταρ Αρναούντοβ, ο Τάρας Γκαμπόρα, ο Έρικ Φρίντμαν (βιολί), η Μέριλιν Μακ Ντόναλντ (μπαρόκ βιολί) και ο Χρήστος Σαμαράς (σύνθεση).

Έχει συμπράξει ως σολίστ με πολλές ορχήστρες, μεταξύ άλλων: Στάτσκαπελλε της Δρέσδης, Ορχήστρα του Θεάτρου Μπολσόι, Ορχήστρα Δωματίου της Ζυρίχης, Ορχήστρα Δωματίου της Βασιλείας, Καμεράτα της Γενεύης, ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Φιλαρμονική της Σόφιας, Σολίστ της Σόφιας, Συμφωνική Ορχήστρα της Κύπρου, Συμφωνική του Μονάχου, Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, οι American Bach Soloists, Philharmonia Moments Musicaux κ.ά. Έχει ηχογραφήσει ως σολίστ για τις εταιρείες Deutsche Grammophon, BIS και Centaur.  Έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, μεταξύ άλλων: Βερμπιέ (Ελβετία), Σλέσβιχ-Χόλσταϊν (Γερμανία), Sommets Musicaux στο Γκστάαντ (Ελβετία), Διεθνές Φεστιβάλ Βιολιού της Αγ. Πετρούπολης (Ρωσία), Baroktage Melk (Αυστρία), Bristol Proms (Αγγλία), Φεστιβάλ της Πογιένσα (Μαγιόρκα, Ισπανία), στο Φεστιβάλ Αθηνών, Φεστιβάλ του Τόκιο. Οι συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί και ηχογραφηθεί σε πολλά μέρη του κόσμου (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Περού, Ιράν, Ιαπωνία, Ταϊβάν και τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες), σε σημαντικές αίθουσες όπως η Μουζίκφεραϊν της Βιέννης, η Τόνχαλλε της Ζυρίχης και η Αίθουσα Συναυλιών της Ταϊπέι καθώς και σε θεατρικά φεστιβάλ όπου παρουσιάστηκαν συνθέσεις του για το θέατρο. Από το 2003 είναι μόνιμος εξάρχων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας

Ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1934 από τον μαέστρο Ρούντολφ Πεκάρεκ, ο οποίος και καθόρισε τους βασικούς τομείς δραστηριοτήτων της Συμφωνικής της Πράγας: φιλμ, όπερα, συναυλία (Film-Opera-Koncert ). Έτσι, το ακρωνύμιο FOK έγινε αναπόσπαστο τμήμα της ονομασίας της Ορχήστρας, που έγινε διάσημη, τη δεκαετία του 1930, από τις ηχογραφήσεις της μουσικής για πολλές τσεχικές ταινίες καθώς και από την τακτική συμμετοχή της σε ζωντανές μεταδόσεις της Τσεχοσλοβακικής Ραδιοφωνίας.

Η Ορχήστρα στεγάζεται στην Αίθουσα Σμέτανα του Δημοτικού Μεγάρου της Πράγας, ένα πραγματικό κόσμημα της αρ ντεκό αρχιτεκτονικής, όπου δίνει περίπου 50 συναυλίες κάθε σεζόν. Η FOK πραγματοποιεί επίσης διεθνείς περιοδείες, ερμηνεύει έργα μουσικής δωματίου σε ναούς και μοναστήρια και διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου στην Αίθουσα Ντβόρζακ στο Ρουντολφίνουμ. Αυτή τη σεζόν, παρουσίασε τον νέο κύκλο εκδηλώσεων «Κόσμος και Μουσική» στο Θέατρο Βιόλα της Πράγας.

Το Σύνολο έχει συνεργαστεί με διεθνώς αναγνωρισμένους μαέστρους (Τάλιτς, Κούμπελικ, Άντσερλ, Σόλτι, Οζάουα, Μέτα, Μακέρρας, Ροζντεστβένσκι, Ινμπάλ, Ρίλλινγκ κ.ά.) και κορυφαίους σολίστ (Όιστραχ, Στερν, Σουκ, Ρέπιν, Τσούκερμαν, Ρουμπινστάιν, Ρίχτερ, Αρράου, Περάια, Moravec, Όλσον, Αντρέ, Λίντμπεργκ, Ροστροπόβιτς, Μάισκι, Σιφ, Γκρουμπέροβα, Ριτσαρέλλι, Μπενάτσκοβα, Ουρμπάνοβα, Ντβόρσκυ, Χάμπσον, Ραϊμόντι, Φλέμινγκ κ.ά.).

Έχει εμφανιστεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, και επανειλημμένα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και έχει επίσης επισκεφθεί τη Νότια Αμερική, το Πουέρτο Ρίκο, την Ταϊβάν, την Κορέα, την Τουρκία, το Ισραήλ, το Ομάν, την Κίνα και άλλες χώρες. Το βιογραφικό της Ορχήστρας περιλαμβάνει επίσης εκτενή κατάλογο φωνογραφικών και ραδιοφωνικών ηχογραφήσεων καθώς και οπτικοακουστικών παραγωγών με τσεχικό και διεθνές ρεπερτόριο.

Αρχιμουσικοί της Ορχήστρας υπήρξαν οι Πεκάρεκ, Σμετάτσεκ, Μπελοχλάβεκ, Αλτρίχτερ, Ντελόγκου, Σερζ Μπωντό, Γιρζί Κουτ. Από τη σεζόν 2015-16 επικεφαλής της Ορχήστρας είναι ο φιλανδός μαέστρος Πιέταρι Ίνκινεν. Με το Σύνολο συνεργάζεται μόνιμα ως resident artist ο Χοσέ Κούρα, ενώ βασικός προσκεκλημένος μαέστρος είναι ο Ζακ φαν Στέεν.

Τα τελευταία χρόνια η Ορχήστρα ακολουθεί μια παραδοσιακή πρακτική της, που είχε ατονήσει: εγκαινιάζει την καλλιτεχνική περίοδο με μια συναυλία κινηματογραφικής μουσικής στους Κήπους Βάλντσταϊν.

Το 2017, το Σύνολο εμφανίστηκε στο Κοντσέρτχαους της Βιέννης και περιόδευσε σε Ιαπωνία, Ισπανία και Γερμανία και, αυτή την περίοδο, συμμετέχει στη φεστιβαλική Άνοιξη της Πράγας. Συνεργάζεται με διάσημους σολίστ (όπως οι βιολονίστες Πίνκας Ζούκερμαν, Ιβάν Ζενάτυ, Πάβελ Σπορκλ, οι πιανίστες Γκάρρικ Όλσον και Λουκάς Βοντράτσεκ, οι τραγουδιστές Χοσέ Κούρα και Στέφαν Μαργκίτα) και παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια, υπό τον Τομάς Νετόπιλ, το Κοντσέρτο για όμποε του Γιρζί Γκέμροτ, με σολίστ τον Βιλέμ Βεβέρκα. Στον κατάλογο των πρώτων παρουσιάσεών της στην Τσεχία γι’ αυτή τη σεζόν περιλαμβάνονται η χορωδιακή συμφωνία Κουλέρβο του Σιμπέλιους, το Επικήδειο άσμα του Στραβίνσκι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα καθώς και έργα Ραουταβάαρα και Καρλόβιτς.

Petr Altrichter

Η κατάκτηση, το 1976, της δεύτερης θέσης και του ειδικού βραβείου στον περίφημο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας της Μπεζανσόν, σηματοδότησε την έναρξη της διεθνούς του σταδιοδρομίας. Με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας συνεργάζεται από το 1987, ενώ το 1990 διορίστηκε κύριος μουσικός διευθυντής της (chief conductor). Μετά το ντεμπούτο του στη Βρετανία με τη Συμφωνική της Πράγας το 1990, ο Πετρ Αλτρίχτερ έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο Λονδίνο με την Αγγλική Ορχήστρα Δωματίου το 1993. Έναν χρόνο αργότερα διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία τη Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λίβερπουλ, της οποίας υπήρξε κύριος αρχιμουσικός (principal conductor) από το 1997 έως το 2001. Στη Βρετανία, συνεργάστηκε επίσης με τη Συμφωνική του BBC, τη Βασιλική Εθνική Ορχήστρα της Σκοτίας και τη Φιλαρμονική του Λονδίνου. Το 1993 εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής της Νοτιοδυτικής Γερμανίας. Έχει συνεργαστεί με τη Φιλαρμονική του Μπρνο ως κύριος μουσικός διευθυντής  και από το 2003 έως το 2006 ήταν κύριος αρχιμουσικός της Συμφωνικής της Πράγας. Έχει διευθύνει ορχήστρες σε όλο τον κόσμο και συμμετέχει ως προσκεκλημένος μαέστρος σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ.

MOYSA

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Δημιουργήθηκε από τον ΟΜΜΘ τον Μάρτιο του 2015, με πρωτοβουλία του διεθνούς πιανίστα και καλλιτεχνικού διευθυντή του Οργανισμού, Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, και με ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι μια κοινότητα νέων μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, ηλικίας 8 έως 25 ετών. Σκοπός της είναι η περαιτέρω εκπαίδευση των μελών της στην ορχηστρική τέχνη και σε συναφείς τομείς, καθώς και η ενδυνάμωση της κοινωνικής ευαισθησίας μέσω της μουσικής.

Μέχρι σήμερα η MOYSA έχει συνεργαστεί με τους αρχιμουσικούς Γιούρι Αζεβέντου, Ζωή Ζενιώδη, Γεώργιο Βράνο, Ντανιέλε Γκάττι, Ντάριους Μικούλσκι, Βλαδίμηρο Συμεωνίδη, Σάμι Μάτους, Μίλτο Λογιάδη, Μιχάλη Οικονόμου κ.ά. Έχει συμπράξει με προσωπικότητες της ελληνικής και διεθνούς μουσικής σκηνής, όπως οι Βλαντίμιρ Μέντελσον, Μπάρμπαρα Χέντρικς, Σίμος Παπάνας κ.ά. καθώς και με σημαντικές ορχήστρες: Ορχήστρα Δωματίου του Θεάτρου της Σκάλας του Μιλάνου, Βασιλική Φιλαρμονική Ορχήστρα Κονσέρτχεμπαου, Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO), ΚΟΘ, Συμφωνική Δήμου Θεσσαλονίκης κ.ά. Το καλοκαίρι του 2017 οργανώθηκε το «2ο Θερινό Σχολείο της MOYSA». Αρχιμουσικός της είναι ο μαέστρος, συνθέτης και βιολοντσελίστας Θοδωρής Παπαδημητρίου.

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024