Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να κάνετε το παιδί σας υπεύθυνο

Πώς να κάνετε το παιδί σας υπεύθυνο

Η διδασκαλία της υπευθυνότητας στα παιδιά είναι ένα από τα καθήκοντα που έχετε ως γονείς.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν και γίνονται υπεύθυνοι ενήλικες συνήθως είχαν κάποια καθοδήγηση στα νεότερα χρόνια τους. Είχαν την ευκαιρία να συνεισφέρουν στο νοικοκυριό με κάποια μορφή, είχαν διδαχθεί για τα χρήματα και τους έχει δοθεί η ανεξαρτησία ώστε να μάθουν να στηρίζονται στον εαυτό τους.

Παρόλο που στα παιδιά πρέπει να επιτρέπεται να είναι παιδιά καθώς μεγαλώνουν, η διδασκαλία της ευθύνης από νεαρή ηλικία είναι εξίσου σημαντική. Ένας από τους τρόπους να τα διδάξετε αυτό είναι μέσω των δουλειών του σπιτιού. Έχοντας ευθύνες στο σπίτι και συμβάλλοντας στο νοικοκυριό, μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν να είναι υπεύθυνα. Οι δουλειές του σπιτιού τα διδάσκουν επίσης σεβασμό. Μαθαίνουν να σέβονται ό,τι κάνουν οι γονείς τους, τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που τους δίνονται, καθώς και να σέβονται τη δική τους ικανότητα να συμβάλλουν με νόημα.

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για τους ενήλικες είναι η διαχείριση των χρημάτων. Οι καλές συνήθειες πρέπει να μαθαίνονται στην παιδική ηλικία, ώστε να έχουν ήδη την απαραίτητη εμπειρία. Το να δώσετε στο παιδί σας χαρτζιλίκι είναι το πρώτο βήμα στη διδασκαλία του σχετικά με την οικονομική ευθύνη. Προκειμένου να κερδίσουν το χαρτζιλίκι τους, τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τις δουλειές τους, όπως θα χρειαστεί και αργότερα στη ζωή τους. Διδάξτε τα σχετικά με την εξοικονόμηση και τις δαπάνες με υπευθυνότητα, αλλά στη συνέχεια να τους επιτρέψετε να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Τώρα μπορούν με ασφάλεια να κάνουν λάθη με τα χρήματα και να μάθουν πώς να τα χειριστούν ώστε να επωφεληθούν αργότερα. Επίσης, μπορείτε να τα διδάξετε για τους φιλανθρωπικούς σκοπούς, έτσι ώστε ως ενήλικες θα γνωρίζουν όχι μόνο πώς να είναι υπεύθυνα για τον εαυτό τους, αλλά και πώς να βοηθήσουν τους άλλους.

Πολλοί σύγχρονοι γονείς ενθαρρύνουν την υπερπροστασία των παιδιών. Ωστόσο, μόνο με κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας μαθαίνουν να βασίζονται στον εαυτό τους. Τα παιδιά μαθαίνουν την υπευθυνότητα αναλαμβάνοντας τις συνέπειες των ενεργειών τους. Μην προσπαθήσετε να τα προστατέψετε εξ ολοκλήρου από τον εαυτό τους ή από τις αποφάσεις τους. Η μάθηση προέρχεται από το να κάνεις λάθη και είναι καλύτερο να κάνεις αυτά τα λάθη ως παιδί όπου οι συνέπειες δεν είναι τόσο σοβαρές. Μη φοβάστε να αφήνετε το παιδί σας να περνάει μόνο του χρόνο ή να πάρει αποφάσεις σχετικά με το χρόνο, τα χόμπι και τους φίλους του. Δώστε τους την ανεξαρτησία που χρειάζονται για να μεγαλώσουν σε υπεύθυνους ενήλικες που ξέρουν πώς να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Η διδασκαλία της υπευθυνότητας στα παιδιά δε χρειάζεται να είναι δύσκολη. Αν και υπάρχουν πολλοί ενήλικες στον κόσμο που δε γνωρίζουν το νόημα της ευθύνης, αυτό δεν πρέπει να ισχύει για τα παιδιά σας. Διδάξτε τα να συνεισφέρουν μέσα από κατάλληλες για την ηλικία τους δουλειές και θα εκτιμήσουν καλύτερα ό,τι κάνετε για αυτά. Δώστε τους ένα εβδομαδιαίο ή μηνιαίο χαρτζιλίκι όταν ολοκληρώσουν τις δουλειές τους και αφήστε τα να το ξοδέψουν όπως θέλουν. Είτε τα ξοδέψουν, είτε τα κρατήσουν, θα πάρουν τα οικονομικά μαθήματα που θα μεταφέρουν στην ενηλικίωση. Επίσης, δώστε τους την ανεξαρτησία να μάθουν να διασκεδάζουν, να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις και να ζουν με τις συνέπειες αυτών των αποφάσεων. Δώστε τους τα βασικά θεμέλια ευθύνης στην παιδική ηλικία και θα τα έχετε διδάξει να είναι οι ενήλικες που χρειάζεται ο κόσμος.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024