Τα οφέλη του νερού είναι αμέτρητα. Η κατανάλωση του νερού πρέπει ιδανικά να γίνεται συνήθεια από πολύ νεαρή ηλικία. Όμως, μερικά παιδάκια δεν χτίζουν τόσο καλές σχέσεις με το νερό και τη γεύση του.

Τα ροφήματα και οι χυμοί δε που βλέπουν στην τηλεόραση, τις διαφημίσεις, το σούπερ μάρκετ, αλλά και από τα άλλα παιδάκια γίνονται εύκολα συνήθεια χάρη στις γλυκαντικές ουσίες και τις εντυπωσιακές συσκευασίες τους, εκθρονίζοντας το βασιλιά της ενυδάτωσης από τη διατροφή τους.

Οι γονείς ωστόσο, οφείλουν να μεταβάλλουν από νωρίς αυτή τη συνήθεια, έτσι ώστε να βάλουν νερό στη ζωή τους, χωρίς δυσκολία και καταπίεση. Με απλά κι εύκολα κόλπα, μπορεί σταδιακά το νερό να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας, αλλά και της μετέπειτα ζωής τους.

Εκμεταλλευτείτε τη δίψα τους

Η υπερκινητικότητα, η ενέργεια και το παιχνίδι προκαλούν όχι μόνο εξάντληση, αλλά και αφυδάτωση στον οργανισμό του παιδιού σας. Φροντίστε να είστε πάντα εφοδιασμένοι με νερό και εξηγήστε του, γιατί είναι καλύτερο από τον αγαπημένο του συσκευασμένο φρουτοχυμό. Εκμεταλλευτείτε τη ζέστη και τη δίψα του μετά την άθληση ή το παιχνίδι, για να πιει τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό.

 

Δώστε γεύση από τα αγαπημένα του φρούτα

Η ουδέτερη γεύση του νερού συχνά δεν εντυπωσιάζει τους μικρούς μας φίλους. Αν θέλετε να του εντείνεται την περιέργεια, προσθέστε διακριτική γεύση στο νερό με τη βοήθεια των φρούτων. Κόψτε λεπτές φέτες των αγαπημένων φρούτων του παιδιού σας και ρίξτε τες μέσα στο νερό. Προσκαλέστε το παιδί σας να παίξει μαζί σας την ώρα της προετοιμασίας του νερού, ώστε να αποτυπωθεί ότι το νερό έχει πλάκα και να νιώθει ευχάριστα συναισθήματα κάθε φορά που χρειάζεται να πιει νερό.

Νερό πάντα και παντού

Ετοιμάζοντας την τσάντα με τα απαραίτητα πράγματα του παιδιού σας για τη βόλτα στην παιδική χαρά, την προπόνηση του ποδοσφαίρου, το σχολείο, την παραλία φροντίστε να υπάρχει πάντα μαζί ένα μπουκάλι νερό. Έτσι, το παιδί σας θα συνηθίσει την εικόνα του νερού στα πράγματα του σε κάθε δραστηριότητα, γεγονός που σταδιακά θα του εντυπωθεί ως συνήθεια πως το νερό είναι σημαντικό κάθε ώρα και στιγμή της ζωής του.

Πιείτε νερό μαζί του

Ο γονιός είναι το πρότυπο των παιδιών, άρα πρώτα εσείς οφείλεται να δώσετε το σωστό παράδειγμα, καταναλώνοντας άφθονο νερό. Μάλιστα μπορείτε να δημιουργήσετε μικρά παιχνίδια με την κατανάλωση του νερού να γίνεται η μικρή επιβράβευση του παιδιού σας.