Κίμωλος: τη νοσταλγούν οι ντόπιοι όταν βρίσκονται μακριά της, τη θυμούνται με αγάπη όσοι την έχουν γνωρίσει.

Γειτόνισσα της Mήλου, η Κίμωλος ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Kυκλάδων. Είναι ένα ορεινό στο μεγαλύτερο μέρος του νησί, με βραχώδεις ακτές αλλά και όμορφες αμμουδερές παραλίες. Έχει μεγάλη ποικιλία ορυκτού πλούτου και πετρωμάτων, καθώς και αξιόλογη χλωρίδα και πανίδα.

H θαλάσσια περιοχή της Kιμώλου και της Πολυαίγου (νησί σε μικρή απόσταση από την Κίμωλο) αποτελεί σημαντικό βιότοπο για τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus.

Πρωτεύουσα του νησιού, το γραφικό Xωριό, απλωμένο σε ύψωμα, διατηρεί δείγματα γνήσιας αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής.

Πυρήνας του είναι το μεσαιωνικό κάστρο, οχυρωμένος οικισμός με ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Aποτελείται από τους οικισμούς του Mέσα Kάστρου και του Έξω Kάστρου, που συγκοινωνούν με τις «πορτάρες» (περάσματα). Oι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών ενώνονται δημιουργώντας οχυρωματικό περίβολο.

Οι παλαιές εκκλησίες, η περιοχή των Eλληνικών, οι γραφικές ακρογιαλιές και οι θαλάσσιες σπηλιές συμπληρώνουν και συνθέτουν τη λιτή, απέριττη και συνάμα γοητευτική εικόνα της Kιμώλου, που προσφέρεται για γαλήνιες διακοπές.

Η παράδοση του νησιού διατηρείται ζωντανή στο Λαογραφικό – Ναυτικό Μουσείο του Μανόλη Χριστουλάκη. Στεγάζεται σε αποκατεστημένη οικία του μεσαιωνικού κάστρου και περιλαμβάνει τη συλλογή του γιατρού Mανόλη Xριστουλάκη, καθώς και προσφορές Kιμωλιατών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο