Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μακρόν και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Ο Μακρόν και η ευρωπαϊκή πραγματικότητα

Το όραμα του Γάλλου προέδρου οδηγεί ουσιαστικά σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Αραγε έχει θέση η Ελλάδα σε μια τέτοια προοπτική;

Την περασμένη Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε το Βερολίνο. Έχοντας πρώτα μιλήσει στο Στρασβούργο, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου παρουσίασε μία (ελαφρώς συντηρητικότερη) εκδοχή του οράματός του για την ανανέωση της ΕΕ, ο γάλλος Πρόεδρος είχε πολύωρες συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στο τραπέζι βρέθηκαν όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, όπου αναμένεται να διαμορφωθεί ένας «οδικός χάρτης» για το μέλλον της Ένωσης.

Οι φιλοδοξίες του μεταρρυθμιστή γάλλου Προέδρου φαίνεται να προσκρούουν προς το παρόν στη σκληρή γερμανική πραγματικότητα της αποφυγής μεγάλων βημάτων στην περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωζώνης.

Η καγκελάριος Μέρκελ αντιμετωπίζει δύσκολο εσωτερικό μέτωπο, κυρίως από τα δεξιά, ενώ και το SPD, που θα αποτελούσε φυσικό σύμμαχο του Μακρόν, διακατέχεται από μετεκλογική εσωστρέφεια.

Ο Μακρόν έχει συνδυάσει τη μεταρρύθμιση της Γαλλίας με αυτή της ΕΕ.

Βασική του προτεραιότητα είναι οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις. Επειδή όμως αυτές θα έχουν κόστος για τους γάλλους πολίτες, ο 39χρονος Πρόεδρος θέλει να αντισταθμίσει το κόστος αυτό με κινήσεις που, πρώτον, δείχνουν ότι το ευρωπαϊκό status της Γαλλίας αναβαθμίζεται και, δεύτερον, διαμορφώνουν ένα πλέγμα προστασίας των συμπατριωτών του (από την οικονομία μέχρι το Προσφυγικό).

Η σημερινή ευρωπαϊκή συγκυρία είναι πολύ αρνητική σε οραματικές αναζητήσεις. Οι χώρες της Βόρειας και της Ανατολικής Ευρώπης, για διαφορετικούς λόγους, αντιτίθενται σε ευρύτερες απόπειρες ολοκλήρωσης.

Ο Μακρόν όμως δεν φαίνεται ότι είναι λάτρης υπερεθνικών οραμάτων. Είναι οπαδός μίας στενής διακυβερνητικής μεθόδου, με τον έλεγχο να παραμένει στενά στα κράτη και όχι στην Επιτροπή. Αυτή η διακυβερνητική μέθοδος οδηγεί, λογικά, σε μία «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», στην οποία οι πρόθυμοι θα πρέπει να μπορούν να προχωρήσουν μπροστά χωρίς να τους καθυστερούν όσοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν.

Για χώρες όπως η Ελλάδα, μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να έχει σοβαρότατες επιπτώσεις…

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024