Φαίνεται ότι αρσενικά πολλών ζωικών ειδών, ακόμα και η κοινή φρουτόμυγα, αποκομίζει μεγάλη απόλαυση από την εκσπερμάτιση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Biology.

Και όπως τα αρσενικά του ανθρωπίνου είδους, αν στερηθούν το σεξ, οι αρσενικές φρουτόμυγες στρέφονται στο αλκοόλ.

Και υπάρχει επιστημονικός σκοπός πίσω από αυτές τις διαπιστώσεις: η καλύτερη κατανόηση της εξάρτησης από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες.

«Θέλαμε να μάθουμε ποιο σκέλος της διαδικασίας ζευγαρώματος συνεπάγεται την ανταμοιβή για τις μύγες», εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Γκαλιτ Σοχατ-Οφιρ από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan του Ισραήλ.

Η ίδια και οι συνεργάτες της διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων και παρατήρησαν ότι οι αρσενικές φρουτόμυγες φαίνεται να αποκομίζουν απόλαυση από την εκσπερμάτιση.

Ακόμα διαπίστωσαν ότι οι αρσενικές μύγες που στερούνται το σεξ έχουν αυξημένο κίνητρο να στραφούν στην κατανάλωση αλκοόλ ως εναλλακτικό μέσο αποκόμισης ευχαρίστησης.

«Το ζευγάρωμα φυσιολογικά χαρίζει το αίσθημα της ανταμοιβής στα αρσενικά και αυξάνει το επίπεδο ενός μικρού πεπτιδίου στον εγκέφαλο, του νευροπεπτιδίου F που σχετίζεται με την ανταμοιβή», λέει η Σοχατ-Οφιρ.

Πρόκειται πάντως για την πρώτη μελέτη που διαπιστώνει ότι η απόλαυση από την εκσπερμάτιση αφορά όλο το εύρος του ζωικού βασιλείου.

«Οι βασικές αρχές δια των οποίων ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ανταμοιβή είναι εξαιρετικά καλά διατηρημένες σε όλα τα ζώα και αυτό διότι είναι ένας καθημερινός μηχανισμός που βοηθά την επιβίωση τους», προσθέτει η ερευνήτρια.

Και λέει ότι, εφόσον οι μύγες είναι τόσο εύκολο να μελετηθούν μπορούν να δώσουν το έναυσμα για περαιτέρω μελέτη της εξαρτητικής συμπεριφοράς.

«Οι ναρκωτικές ουσίες χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα του εγκεφάλου με τη φυσική διαδικασία της ευχαρίστησης/ανταμοιβής. Αυτό μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα τόσο απλό μοντέλο μελέτης, όπως οι μύγες, για τη διερεύνηση των εξαρτήσεων, περιλαμβανομένης της φυσικά και φαρμακευτικά επαγόμενης ανταμοιβής και της σχέσης μεταξύ εμπειρίας και των μηχανισμών που κρύβονται κάτω από τον κίνδυνο εξάρτησης», καταλήγει η Ισραηλινή ειδικός.