Στο έργο του Μπέργκμαν συναντάμε την σιωπή στην απουσία του θεού που τόσο έχει ανάγκη κι αναζητά. Την λύση την αναζητά στον άνθρωπο μέσω της αγάπης. Κι αυτή όμως τον επιστρέφει στην σιωπή λόγω αδυναμίας επικοινωνίας μεταξύ των ηρώων του.

Έχοντας ως αφετηρία την «Τριλογία της Σιωπής» του Μπέργκμαν ο μουσικός και φωτογράφος Κωνσταντίνος Ζαρμακούπης, σε συνεργασία με το Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια), προσκαλεί δημιουργούς κι ερμηνευτές να μοιραστούν με το κοινό τη σχέση τους με τη σιωπή.

Από τις 27 έως τις 29 Απριλίου, με τη μορφή του φεστιβάλ, ζωντανεύει ένα μωσαϊκό καλλιτεχνικών και πνευματικών προσεγγίσεων, όπου ο κάθε καλλιτέχνης μέσα από το έργο του, την εμπειρία του και την προσωπική του ματιά θα ξεδιπλώσει την σχέση του με τη σιωπή.

Τριάντα μαυρόασπρες φωτογραφίες θα πλαισιώσουν τα γαλάζια πλακάκια γύρω από μουσικούς και κοινό, αφήνοντας τον καθένα να βρει το δικό του καθρέφτη ή παράθυρο μέσα από την σιωπή των φωτογράφων.

Ένα πιάνο τοποθετημένο στο κέντρο της αίθουσας, είναι το όχημα με το οποίο δύο πιανίστες θα μεταφέρουν στη δική τους σιωπή κάθε βράδυ ερμηνεύοντας έργα κλασικής και σύγχρονης μουσικής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας, καθώς και μια περφόρμανς θα πλαισιώσουν την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ.

Για τις επόμενες τρεις ημέρες, η κάθε βραδιά θα ξεκινάει με τη συζήτηση δύο ομιλητών, που θα μεταφέρουν τη δική τους αίσθηση γύρω από τη σιωπή. Οι ποιητές Διονύσης Καψάλης, Γιάννης Αντιόχου, Νίκος Ερηνάκης, οι σκηνοθέτες Ρούλα Πατεράκη και Γιάννης Λεοντάρης , και ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς θα αποτελέσουν τα ζευγάρια των ομιλητών.

Η κάθε βραδιά θα κλείνει με την προβολή μιας ταινίας από την «Τριλογία της Σιωπής» του Μπέργκμαν.

Το φεστιβάλ εντάσσεται στο πλαίσιο του Bergman 100 και είναι υπό την αιγίδα του Bergman Foundation λόγω του εορτασμού των 100 χρόνων από την γέννηση του Μπέργκμαν.

Το φεστιβάλ ξεκινάει την Πέμπτη 26 Απριλίου με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας Γιάννη Σίμου, Γιάννη Πάλλα, Κωνσταντίνου Ζαρμακούπη (20:00) και ακολουθεί περφόρμανς χορού με Γιώργο Φριντζήλα (21:00).

Την Παρασκευή 27 Απριλίου, υπάρχει η  ομιλία  των Γιάννη Λεοντάρη και Νίκο Ερηνάκη (19:00) και στη συνέχεια η συναυλία των Γιώργου Πατεράκη και Γιώργου Κωνσταντίνου (20:00). Ως προς τις προβολές, θα παίξει το «Μέσα από τον σπασμένο καθρέφτη» (21:00)

Στο πρόγραμμα του Σαββάτου 28 Απριλίου ξεχωρίζει η ομιλία  της Ρούλας Πατεράκη και του Γιάννη Αντιόχου (18:00), λίγο πριν τη συναυλία  των Νίκου Κυριόσογλου και Χρήστου Σακελλαρίδη με (19:00) και την περφόρμανς Beata Picnetic (4χέρια). Η ημέρα κλείνει με την προβολή του «Χειμωνιάτικου Φωτός» (20:30).

Η τελευταία ημέρα του φεστιβάλ ξεκινάει την Κυριακή 29 Απριλίου με την ομιλία του Διονύση Καψάλη και του Φοίβου Δεληβοριά (19:00). Μετά, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει  τη συναυλία του Κωνσταντίνου Ζαρμακούπη και της Νεφέλης Μούσουρα (20:00). Η διοργάνωση κλείνει με την προβολή της «Σιωπής» (21:00).