Νησί του Βορείου Αιγαίου με λαμπρή ιστορική διαδρομή και υπέροχο φυσικό περιβάλλον, η Σάμος είναι ένας από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.

Η αρχαία πόλη της Σάμου, χτισμένη στη θέση του οικισμού του Πυθαγορείου, γνώρισε οικονομική και πνευματική άνθηση τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ., αποτελώντας σημαντικό καλλιτεχνικό κέντρο του ελληνικού κόσμου και μεγάλη ναυτική δύναμη.

Η σύγχρονη Σάμος ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αφού προσφέρει αναρίθμητες επιλογές:

  • σπάνιες φυσικές ομορφιές (μεταξύ άλλων, δασωμένες πλαγιές, ρεματιές με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, δαντελωτές ακρογιαλιές με γαλαζοπράσινα νερά, χαράδρες και σπηλιές), ιδανικές για περιπατητές και λάτρεις της φύσης
  • πόλεις με ξεχωριστό χρώμα και νεοκλασικά αρχοντικά (πόλη Σάμου, Άνω Βαθύ, Καρλόβασι)
  • ορεινά χωριά με παραδοσιακό χρώμα (Βουρλιώτες, Δρακαίοι, Καλλιθέα, Μανολάτες, Μαυρατζαίοι)
  • γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς (Ποσειδώνιο, Κλήμα, Ψιλή Άμμος, Μυκάλη, Ηραίο, Όρμος Κουμαιίκων, Λιμνιώνας, Όρμος Μαραθόκαμπου) και τουριστικά θέρετρα (Κάμπος Μαραθόκαμπου, Κοκκάρι, Πυθαγόρειο)
  • αξιόλογα μνημεία της αρχαιότητας (αρχαιολογικός χώρος Ηραίου, λείψανα αρχαίας πόλης της Σάμου, Ευπαλίνειο Όρυγμα)
  • παλαιά μοναστήρια και αξιόλογες εκκλησίες
  • ένα εξαίρετο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Μυτιληνιοί)

 

Στη Σάμο είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η αμπελοκαλλιέργεια και παράγονται εκλεκτά είδη κρασιών (ποικιλία-βασιλιάς είναι το μοσχάτο λευκό ή μοσχούδι). Όσοι επισκέπτονται το νησί με τους ατέλειωτους ορεινούς και ημιορεινούς αμπελώνες (16.000 στρέμματα με πεζούλες και αναβαθμίδες) δεν παραλείπουν να απολαύσουν τα φημισμένα κρασιά της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου.

Στη θέση «Μαλαγάρι», έξω από το Βαθύ, λειτουργεί το Μουσείο Σαμιακού Οίνου, που στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο και προσφέρει ολοκληρωμένες πληροφορίες για τη σαμιώτικη οινοπαραγωγή με την ξεχωριστή διαδρομή μέσα στο χρόνο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας