Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πάντα για το μπάνιο του μωρού τον 1ο χρόνο

Τα πάντα για το μπάνιο του μωρού τον 1ο χρόνο

Μετά τους 3 μήνες, το μωρό απολαμβάνει περισσότερο το μπάνιο του

Η διαδικασία βήμα- βήμα

Φρόντισε να τοποθετήσεις ένα χαλάκι μπανιέρας πριν γεμίσεις με νερό αλλά και ένα δίπλα στην μπανιέρα για να ακουμπάς εσύ. Γέμισε την μπανιέρα σε ύψος 8 εκατοστών και τέσταρε το νερό πριν βάλεις το μωρό μέσα (37-38 βαθμούς Κελσίου). Στο τέλος, άσε να τρέξει κρύο νερό για λίγο και βάλε το μωρό μέσα απαλά κρατώντας το καθ’όλη τη διάρκεια του μπάνιου. Γονάτισε δίπλα ή βάλε ένα πολύ χαμηλό σκαμπό για να μην επιβαρύνεις τα γόνατά σου. Άφησε το λούσιμο για το τέλος (1 με δύο φορές την εβδομάδα αρκούν) βάζοντας το παιδί να ξαπλώσει στην πλάτη ενώ το κρατάς. Με ένα πανάκι καθάρισε απαλά το πρόσωπο, το λαιμό και το σώμα και τέλος βγάλτο από την μπανιέρα τυλίγοντάς το με μία πετσετούλα.

Πόσο συχνά πρέπει να το κάνω μπάνιο; Αν θέλουμε να είναι καθαρό, 2-3 φορές την εβδομάδα αρκούν. Αν όμως δείχνει να απολαμβάνει το μπάνιο, μπορούμε και 1 φορά την ημέρα αλλά όχι συχνότερα γιατί αυτό θα προκαλέσει ξηροδερμία. Η γενική διάρκεια ενός μπάνιου κυμαίνεται στα 5-10 λεπτά, ειδικά αν το μωρό έχει ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα.

Tip: κάνε του μπάνιο ακόμα και με τα ρούχα χρησιμοποιώντας βαμβάκι και ζεστό νερό για τα μάτια ή το πρόσωπο και ένα πετσετάκι για τις περιοχές που χρειάζονται πλύση.

Πότε να το κάνω μπάνιο; Το μπάνιο του μωρού πρέπει να γίνεται σε στιγμές που είσαι πιο χαλαρή και δεν θα σε διακόψει κανείς. Εξίσου σημαντικό είναι να μην είναι το παιδί πεινασμένο ή πρόσφατα ταϊσμένο. Το βοηθά πολύ να κοιμηθεί ευκολότερα μετά, όπως ισχύει και για τους ενήλικες.

Πού να κάνω μπάνιο το παιδί; Κάποια παιδιά δείχνουν να απολαμβάνουν το μεγάλο χώρο που έχουν οι μπανιέρες αλλά άλλα αναστατώνονται. Μπορείς να βοηθήσεις τη μετάβαση με το να τα βάζεις απλά μέσα στην μπανιέρα για λίγο μερικές φορές. Επίσης μπορείς να κάνεις μπάνιο μαζί του και να το συνδυάσεις ακόμα και με το θηλασμό.

Πώς θα κρατήσω ασφαλές το παιδί; Οι δύο μεγαλύτεροι κίνδυνοι του μπάνιου είναι ο πνιγμός και τα εγκαύματα. Δεν έχεις να ανησυχήσεις όμως για τίποτα αν ακολουθήσεις τα παρακάτω tips:

  • Κλείσε το κινητό σου ώστε να μην σου αποσπά τίποτα την προσοχή.
  • Φρόντισε να έχεις πολύ κοντά σου ό,τι χρειάζεσαι- πετσέτες, πανάκια, παιχνίδια μπάνιου, σαμπουάν ή λοσιόν, ρούχα και πάνες- για να μην έχεις το άγχος όταν θα τα χρειαστείς.
  • Σιγουρέψου ότι όλες οι ηλεκτρικές συσκευές  και το σαμπουάν βρίσκονται μακριά από το μωρό.
  • Η ιδανική θερμοκρασία του νερού είναι στους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
  • Όταν τελειώσεις με το μπάνιο, βάλε το παιδί σε ένα πορτ μπεμπέ για να το αλλάξεις και για να ξέρεις πού βρίσκεται.
  • Άδειασε την μπανιέρα και βγάλε το πώμα εφόσον έχεις τελειώσει με το μπάνιο. Ακόμα και το λίγο νερό μπορεί να είναι επικίνδυνο για ένα μωρό.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024