Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο μοιραίος κονσιλιέρε του Τραμπ

Ο μοιραίος κονσιλιέρε του Τραμπ

Ένα καινούριο βιβλίο για τον Τραμπ σκιαγραφεί τον ρόλο και την προσωπικότητα του δικηγόρου του, Μάικλ Κόεν, του ανθρώπου που συγκρίνεται με τον κονσιλιέρε τον Ντον Κορλεόνε

Ένα νέο βιβλίο, με τον τίτλο «Trump/Russia, A Definitive History», φιλοδοξεί να ξεμπλέξει το κουβάρι των σχέσεων του αμερικανού προέδρου και των συνεργατών του με τη Ρωσία και τις λογικοφανείς κι απίστευτες ιστορίες διαπλοκής και διαφθοράς τους. Ο συγγραφέας του, ο ρεπόρτερ Σεθ Χετένα, έχει καταπιαστεί, μεταξύ όλων, και με το προφίλ των συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των οποίων και του νέου «κεντρικού» παίκτη στην τρέχουσα έρευνα του ανακριτή Μιούλερ, του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, αρχεία του οποίου έχουν βρεθεί πλέον στα χέρια του FBI και των εισαγγελικών αρχών.

Σε σχετικό απόσπασμα που προδημοσίευει το περιοδικό Rolling Stone, αποκαλύπτονται οι προσωπικοί κι οικογενειακοί δεσμοί του Κόεν με τη Ρωσία και την πρώην ΕΣΣΔ, με μαφιόζους και ολιγάρχες, που τον οδήγησε, τελικά, στο στόχαστρο της έρευνας, μαζί και με την καταγγελία του χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Ο Κόεν προσλήφθηκε στον όμιλο Τραμπ το 2006, αφού τους σύστησε ο πεθερός του, Φίμα Σούστερμαν, Ουκρανός μετανάστης στις ΗΠΑ με καταδίκες για απάτες και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, τον οποίο οι αρχές υποψιάζονται για κρυφές συνεργασίες με τον Τραμπ (όλες οι πλευρές διαψεύδουν αυτές τις μαρτυρίες). Ο Μάικλ με τον καιρό εξελίχθηκε σε δεξί χέρι του. Το παρατσούκλι του μάλιστα ήταν «Τομ», από τον χαρακτήρα του Τομ Χάγκεν, του κονσιλιέρε του Ντον Βίτο Κορλεόνε στην ταινία «Ο Νονός». Και αυτό όχι μόνο λόγω της θέσης του αλλά επειδή ο Κόεν, ως παιδί, μεγάλωσε ανάμεσα σε μαφιόζους, όχι ιταλούς, αλλά ρώσους. Ο πολωνός πατέρας του και ο θείος του, επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος, έκαναν τα παιδιά τους συνεταίρους στη λέσχη Εl Caribe Country Club στο Μπρούκλιν, αγαπημένο στέκι διάσημων ρώσων γκάνγκστερ, στην οποία ο Μάικλ παρέμενε μέτοχος μέχρι την εκλογή του Τραμπ.

Οι γνωριμίες κι οι σχέσεις του Κόεν με φιγούρες του ρωσικού οργανωμένου εγκλήματος ήταν, εν πολλοίς, γνωστές και φανερές. Το πρώτο ύποπτο περιστατικό στο οποίο ενεπλάκη προσωπικά συνέβη το 1999, όταν έγινε γνωστό πως είχε λάβει μια επιταγή 350.000 δολαρίων από έναν επαγγελματία παίκτη του χόκει, ονόματι Βλαντιμίρ Μαλακόφ. Ο Μαλακόφ υποστήριξε ότι το ποσό ήταν δάνειο σε έναν φίλο του ο οποίος όμως κατέθεσε ενόρκως πως δεν το έλαβε ποτέ και δεν γνώριζε καν την ύπαρξη της επιταγής μέχρι που αυτή αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο έρευνας για μια υπόθεση στην Φλόριντα. Δεν αποκαλύφθηκε ποτέ που έφτασαν τελικά τα χρήματα αυτά αν και ρώσοι προστατευόμενοι μάρτυρες σε υποθέσεις μαφίας κατέθεσαν πως ο Μαλακόφ δεχόταν απειλές για τη ζωή του. Ο Κόεν αρνήθηκε ότι τον γνωρίζει

Ανεξαρτήτως του πως απέκτησε χρήματα ο Κόεν, είναι βέβαιο πως από το 2000 και μετά αυτός και η οικογένεια του έχουν κάνει μερικές ακριβές επενδύσεις. Ως το 2006, έτος πρόσληψης του στον όμιλο, ο δικηγόρος κι οι συγγενείς του είχαν αποκτήσει ακίνητα κατασκευής Τραμπ αξίας 17.3 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι ακριβές απανωτές αγορές τους τράβηξαν την προσοχή των ΜΜΕ και ο Τραμπ χρειάστηκε να εξηγήσει στο 2007 σε ρεπορτάζ της New York Post πως ο δικηγόρος του έχει ταλέντο στα μεσιτικά και επενδύει για να βγάζει λεφτά.

Πως όμως φτάνει ο προσωπικός του δικηγόρος να εμπλέκεται στην προεδρική καμπάνια και μάλιστα να τραβά και την προσοχή των ΜΜΕ και των αρχών; Ρεπόρτερ που κάλυψαν την καμπάνια Τραμπ έχουν καταγράψει και κατέθεσαν, στην συνέχεια, την έκπληξη τους όταν ανακάλυψαν πως ότι αφορά τις σχέσεις Τραμπ με Ρωσια παραπέμπεται για απάντηση στον Κόεν. Αυτός ήταν το άτομο της καμπάνιας που έδειχνε να γνωρίζει και να απαντά οτιδήποτε αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα ενώ, αντιθέτως, τα θέματα στα οποία θα περίμενε κανείς να εμπλέκεται, ας πούμε τα επιχειρηματικά και φορολογικά του Τραμπ, παραπέμπονταν σε άλλα στελέχη. Και άρχισαν το σκάλισμα.

Η έρευνα συνέδεσε τον Κόεν με μια σειρά ύποπτων Ρώσων, Ουκρανών κ.α. (μεταξύ άλλων και των πεθερικών του Κόεν) οι οποίοι είχαν αγοράσει ακίνητα του ομίλου Τραμπ, κυρίως στον οικισμό Sunny Isles στην Φλόριντα, που συχνά αναφέρεται από τα ΜΜΕ ως «Μικρή Μόσχα». Ορισμένες από τις συναλλαγές αυτές θεωρούνται αρκετά ύποπτες. Αποκαλύφθηκε επίσης η παλιά προσωπική φιλία του με τον Φίλιξ Σάτερ, τον οποίο σύστησε στον Τραμπ και εργάστηκε για την καμπάνια. Ο Σάτερ αποκαλύφθηκε πως είχε συναλλαγές με ρώσικη τράπεζα που έχει τιμωρηθεί για την ειδικότητα της στο ξέπλυμα. Ο ίδιος υποστήριξε πως δρούσε ως μυστικός πράκτορας των ΗΠΑ.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν έχουν αποφανθεί ακόμη για το αν το κατασχεμένο αρχείο του Κόεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το FBI και που ξεκινούν τα όρια της εμπιστευτικότητας μεταξύ δικηγόρου και πελάτη του. Όσα όμως ήδη αποκαλύπτονται ρίχνουν ένα ακόμη πιο βαρύ σύννεφο στην πιο αμφιλεγόμενη, ως σήμερα, προεδρία των ΗΠΑ. Κι ο Τραμπ κινδυνεύει πια πολύ, ακόμη πιο πολύ, και μάλιστα από τον άνθρωπο που εμπιστευόταν και με τις πιο προσωπικές υποθέσεις του.

*Το βιβλίο «Trump/Russia, A Definitive History» του Seth Hettena θα κυκλοφορήσει τον Μάιο

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024