Τι κοινό έχουν τα σύννεφα στον ουρανό, τα ψάρια που βάζουμε στο τραπέζι μας, η υπέροχη μυρωδιά της θαλασσινής αύρας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, αλλά και η κάθε ανάσα που παίρνουμε; Οφείλουν την ύπαρξή τους σε έναν μικροσκοπικό (κυριολεκτικά) ζωοδότη του πλανήτη Γη που ονομάζεται πλαγκτόν.

Το πλαγκτόν περιλαμβάνει όλους τους οργανισμούς που (σε γενικό πλαίσιο) είναι μικρότεροι από ένα χιλιοστόμετρο και παρασύρονται με τα ρεύματα στους ωκεανούς και στις θάλασσες – πρόκειται για τον υδάτινο κόσμο του κόσμου μας, που να μην ξεχνάμε ότι καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας. Και η περίεργη ονομασία του είναι ελληνική, για την ακρίβεια αρχαιοελληνική: προέρχεται από τη λέξη «πλαγκτός», που σημαίνει «περιπλανώμενος». Χωρίς αυτούς τους «νομάδες» του νερού, όχι μόνο του αλμυρού αλλά και του γλυκού και του υφάλμυρου, χωρίς αυτά τα παράξενα, πανέμορφα, περιπλανώμενα πλάσματα, ο πλανήτης μας θα ήταν… ακατοίκητος!

Σε αυτούς τους μικρούς οργανισμούς, με την τεράστια προσφορά στον πλανήτη, που είναι το «σπίτι» μας, αλλά και στην ίδια την ύπαρξή μας αφιερώνεται μια άκρως ενδιαφέρουσα, πολύπλευρη έκθεση με τίτλο «Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος».

Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Πανεπιστημίου Πατρών εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 18 Απριλίου στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλίσια, ώρα 19.30). Εχει μάλιστα διττό χαρακτήρα καθώς «παντρεύει» την τέχνη με την επιστήμη: παρουσιάζει έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από το πλαγκτόν, αλλά την ίδια στιγμή περιλαμβάνει ομιλίες εξειδικευμένων έγκριτων επιστημόνων σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές αυτού του μικρόκοσμου, του κρυμμένου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ