Τα πολύ εκφραστικά φρύδια ενδεχομένως να έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Nature Ecology and Evolution.

Οι πρώτοι πρόγονοι μας είχαν μεγάλη, διογκωμένη κορυφογραμμή φρυδιών, μόνιμη ένδειξη κυριαρχίας και επιθετικότητας, υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Υόρκης στην Αγγλία.

Αλλά τα τελευταία 100.000 χρόνια, ο σύγχρονος άνθρωπος ανέπτυξε ένα πιο απαλό μέτωπο με πιο ευδιάκριτα και πυκνά φρύδια. Αυτά έδωσαν στον άνθρωπο τη δυνατότητα μεγαλύτερης κινητικότητας και βοήθησαν στην εξωτερίκευση περισσότερων συναισθημάτων, όπως η συμπάθεια. Αυτό με τη σειρά του ενίσχυση την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία και οδήγησε στη δημιουργία μεγαλύτερων κοινωνικών ομάδων.

«Τα φρύδια είναι το χαμένο κομμάτι του παζλ στο πως ο σύγχρονος άνθρωπος κατάφερε να συνυπάρξει καλύτερα με τους συνανθρώπους τους», λέει η Πέννυ Σπικινς, συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας Αρχαιολογίας της Ανθρώπινης Καταγωγής.

 

Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν λογισμικό τρισδιάστατης μοντελοποίησης για να μελετήσουν την κορυφογραμμή των φρυδιών στο απολιθωμένο κρανίο του  Kabwe 1, ενός Ανθρωπίνου που έζησε πριν από 600.000 χρόνια. Από την ανάλυση προέκυψαν δύο κυρίαρχες εξηγήσεις για τα προεξέχοντα φρύδια: είτε ήταν αναγκαία για να καλύψουν το κενό στην περίπτωση των επίπεδων εγκεφαλικών σημείων, είτε παρείχαν σταθερότητα κατά την δύναμη που ασκούσε στο κρανίο η διαδικασία της μάσησης.

«Εφόσον το σχήμα της γραμμής των φρυδιών δεν προέρχεται από χωρικές και μηχανικές απαιτήσεις μόνον, και άλλες εξηγήσεις, όπως να μένει ο ιδρώτας ή τα μαλλιά μακριά από τα μάτια μας, έχουν ήδη απορριφθεί, εικάζουμε ότι μια πιθανή εξήγηση μπορεί να εντοπιστεί στην κοινωνική επικοινωνία», σχολιάζει ο καθηγητής Ανατομίας Πολ Ο’ Χιγκινς.

 

Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν λοιπόν ότι το επικοινωνιακό μέτωπο είναι μια παρενέργεια του γεγονότος ότι το ανθρώπινο πρόσωπο άρχισε να μικραίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία 100.000 χρόνια.

Εξάλλου, οι κινήσεις των φρυδιών αποτελούν μέρος μια παγκόσμιας μη λεκτικής επικοινωνίας, καθώς επιτρέπουν στους ανθρώπους να εκφράζουν περίπλοκα συναισθήματα και φυσικά να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων γύρω τους.