Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σε εκλογές θα πάμε όταν Τσίπρας και Καμμένος ξεμείνουν από κωλοτούμπες»

«Σε εκλογές θα πάμε όταν Τσίπρας και Καμμένος ξεμείνουν από κωλοτούμπες»

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη φοβάται θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους

Η βουλευτής Α’ Αθήνας του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Προτείνει ακόμη να μην φύγει λεπτό το μάτι μας από πάνω από τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται σε φυλακές της Αδριανούπολης. Τέλος, περιγράφει ως προπομπό σημαντικότερων στρατιωτικών επιχειρήσεων τη βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών που ετοιμάζεται στη Λάρισα.

Πώς σχολιάζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τους δύο κρατούμενους στρατιωτικούς;
Δεν αμφιβάλλω ότι η κυβέρνηση ασκεί πιέσεις όπου μπορεί για να εξασφαλίσει διαμεσολαβητές, ώστε να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο στρατιωτικοί. Θεωρώ όμως ότι ήταν απροετοίμαστη και υποτίμησε εξ αρχής το συμβάν.Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και επιβεβαίωσε αυτό που λέει το ΚΚΕ ότι λυκοφιλίες και συμμαχίες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ δεν εξασφαλίζουν ούτε ρουτίνες όπως ακούσαμε, κανονικότητες όπως επιδιώξαμε ή καθημερινότητες συνοριακών καφέδων επί λαθών που διατυμπανίσαμε. Με την εμπειρία της τουρκικής αντίδρασης στους 8, εδώ κι ένα χρόνο, και κυρίως τον Ερντογάν να πηγαίνει και στη Θράκη, η εσφαλμένη εκτίμηση, η ακραία ρητορική, η επιδερμική σουλτανολογία έκαναν ζημιά. Τώρα σημασία έχει, κατ’ αρχάς, να προστατευθούν οι δύο κρατούμενοι στρατιωτικοί και φυσικά, και δικονομικά, και πολιτικά. Να μείνουν έξω κι από το εγχώριο παζάρι. Να μη στοχοποιηθούν, αλλά να μη φύγει λεπτό το μάτι μας από πάνω τους.

Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;
Η ενασχόληση με τα εθνικά θέματα, και πολιτικά και δημοσιογραφικά, μόνον σε εποχές έντασης και εκ των έξω πυροδότησής τους, παραμένει και εθνική κατάρα μας. Με θυμάμαι να γράφω στη «NEMECIS» για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιου πίσω στο 1999! Ως ζήτημα γεωστρατηγικής και ενεργειακής αναβάθμισης ισχύος της Τουρκίας, συνδυασμένο με τα καυτά τότε Ιμια και το non paper που το πλήρωσα ακριβά. Μόνον το ΚΚΕ δεν έχασε ποτέ τη μεγάλη εικόνα, παλεύοντας ταυτόχρονα κόντρα στις αυταπάτες που καλλιεργούν τα αστικά κόμματα ζεματίζοντας το μέλλον της χώρας στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η Τουρκία αναβάθμισε ποιοτικά την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο και θέλει ρόλο πρώτου βιολιού στην περιοχή όπου από τα Βαλκάνια ώς τη Μέση Ανατολή αναδιατάσσονται οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Την ατζέντα την άνοιξε στην Αθήνα ο Ερντογάν. Με στρατούς κατοχής σε τρεις χώρες, Κύπρος – Συρία – Ιράκ, προκρίνοντας την de jure διχοτόμηση της Κύπρου, και στρατεύματα και βάσεις εκτός Τουρκίας (Κατάρ, Σομαλία, Αλβανία, Σουδάν) θα αξιοποιήσει θρησκευτικά, μειονοτικά, τυχαία – όπως οι δυο στρατιωτικοί στον Εβρο – γεγονότα, για ένα θερμό επεισόδιο, όταν τη φέρει σε θέση ισχύος. Κι όταν μιλάς όπως οι Αμερικανοί ή οι Γερμανοί για ένα σφόδρα πιθανό χρονικό προαναγγελθέντος ατυχήματος, τότε δεν γράφεις μυθιστόρημα για τα 100 χρόνια μοναξιάς, αλλά αφήνεις ανοιχτές τις πόρτες της γενικευμένης εμπλοκής. Υπάρχει όμως μια διαφορά. Οταν προειδοποιεί ο κύριος πρέσβης, διευθύνει την ορχήστρα του πολέμου. Οταν προειδοποιεί το ΚΚΕ, θέλει τον λαό να μη χορεύει στο ταψί του ΝΑΤΟ και των συμφερόντων του.

Να αισθανόμαστε ασφαλείς ως μέλη του ΝΑΤΟ;
Το ακριβώς αντίθετο. Οσο βαθύτερα εμπλεκόμαστε στους σχεδιασμούς του Ευρωατλαντικού Συμφώνου τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες να πληρώνουμε κυριολεκτικά τα κερατιάτικα της προστασίας. Η απειλή ενός πολέμου θα επιτρέπει στους «προστάτες» να καλούν τον λαό απ’ τη μια να υπομένει βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα κι απ’ την άλλη να γίνεται συνένοχος στην εμπρηστική πολιτική που εφαρμόζουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχεδόν κομπάζει έχοντας επιλέξει σ’ αυτή τη συγκυρία να προσδώσει στη χώρα μας την αξία μιας βάσης στα Βαλκάνια για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, πολλαπλασιάζοντας τις Σούδες απ’ τον Αραξο ώς τη Σύρο κι απ’ τη Λάρισα ώς την Αλεξανδρούπολη.

Τι σημαίνει το γεγονός ότι στη Λάρισα ετοιμάζεται βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών;
Ασχετοι, ύποπτοι εθνικιστές, επιπόλαιοι λαϊκιστές πανηγυρίζουν στο Διαδίκτυο κυρίως για το πώς τα droneς αναβαθμίζουν την Ελλάδα κ.λπ. Ξέχασαν φαίνεται πως αυτές οι μηχανές θανάτου θέρισαν στο Βιετνάμ, υποδεικνύοντας πού θα ριχτούν πενήντα χιλιάδες τόνοι «πορτοκαλί παράγοντα», που έκαψε τη γη και σκότωσε τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ανθρώπους κι άλλο μισό γεννήθηκε μετά με δυσμορφίες. Τα μη επανδρωμένα είναι προπομπός σημαντικότερων στρατιωτικών επιχειρήσεων, κι απ’ τη Λάρισα θα μπορούν να δράσουν σε μια ακτίνα από τη Ρωσία ώς τα βάθη της Αφρικής. Ετσι η Λάρισα «αξιοποιείται» στοχοποιούμενη και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι δυστυχώς αυτή που αναλαμβάνει αναβαθμισμένο ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΗΠΑ.

Στο έτερο εθνικό θέμα. Δεν βλέπετε θετικά μια σύνθετη ονομασία για την ΠΓΔΜ;  

Η επίλυση της ονοματοδοσίας της ΠΓΔΜ εντάσσεται σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς. Χωρίς απάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα, έναντι όλων, με γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν μπορεί να συμφωνήσει κανείς αν δεν παλεύει ταυτόχρονα ενάντια στην ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Τώρα φαίνεται, όπως και με τις ελληνοαλβανικές διαπραγματεύσεις, ότι το όνομα, ακόμα κι αν είναι η ιδανική των περιπτώσεων επιλογή, δεν καταλύει το αποτρόπαιο των σχεδιασμών.

Την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο;

«Πόρτα ανοίγει, πόρτα κλείνει» που λέει και το τραγούδι. Η κυβέρνηση πιστοποίησε και τις προηγούμενες και τη δική της πίστα στο καπιταλιστικό παιχνίδι της κόλασης. Αν βγούμε απ’ αυτήν που βαφτίστηκε τρίτο Μνημόνιο, θα είναι για να μπούμε στην επόμενη όπου οι δείκτες για τα συμφέροντα της αστικής τάξης θα εμφανίζονται ανοδικοί και τ’ απομεινάρια συμφερόντων και δικαιωμάτων των εργαζομένων θα περνάνε στον πάτο του πηγαδιού της βαρβαρότητας.

Πότε εκτιμάτε πως θα πάμε σε εκλογές;
Θα πάμε σε εκλογές όταν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος ξεμείνουν από κωλοτούμπες και πάρουν και τις κατάλληλες οδηγίες από τους υποστηρικτές και συμμάχους τους ή καταρρεύσουν οι ευκαιρίες για εκμετάλλευση των εντυπώσεων. Το όνειρο θερινής νυκτός του ’15, ελέω τουρισμού, φέρνει περισσότερο σε φθινοπωρινή σονάτα του ’18.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024