Η καταληκτική εκδήλωση της φετινής περιόδου των συναντήσεων «Με τα λόγια (γίνεται)», της Ελληνοαμερικής Ένωσης είναι αφιερωμένη στο ποιητικό έργο του Ανδρέα Κάλβου. Αφορμή στάθηκε, ο εορτασμός των 150 χρόνων από το θάνατό του, ο οποίος θα κορυφωθεί μέσα στο 2019.

Έτσι, την Τετάρτη 25 Απριλίου στις 19:30 στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, δεκατέσσερις ποιήτριες και ποιητές θα διαβάσουν από ένα ποίημά τους γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση, «σε απόκριση» προς το έργο του Κάλβου. Παράλληλα, θα συζητήσουν για ό,τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσής τους.

Οι ποιητές που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση είναι οι εξής: Ορφέας Απέργης, Άννα Γρίβα, Λένια Ζαφειροπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Λένα Καλλέργη, Δήμητρα Κωτούλα, Αλέκος Λούντζης, Παυλίνα Μάρβιν, Όλγα Παπακώστα, Αλεξάνδρα Πλαστήρα, Χρήστος Σιορίκης, Γιώργος Σπανός, Νάντη Χατζηγεωργίου και Μάριος Χατζηπροκοπίου.

Ο Ανδρέας Κάλβος (1792-1869) έγινε γνωστός μετά το 1889 στην Ελλάδα, δηλαδή 20 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατό του, με αφορμή τη γνωστή διάλεξη του Παλαμά για την ποίησή του.  Έγραψε λίγο περισσότερα από 20 ποιήματα –τις περίφημες Ωδές του– κι ωστόσο, είναι, μαζί με τον σύγχρονό του Διονύσιο Σολωμό, ένας από τους γενάρχες της νεοελληνικής ποίησης.

Η νεοκλασικιστική του παιδεία και η ρομαντική του ψυχοσύνθεση συμπλέκουν στην ποίηση του το δραματικό με το ειδυλλιακό, το παγανιστικό με το χριστιανικό, τα αρχαιοελληνικά πρότυπα με την σύγχρονη επαναστατική επικαιρότητα, τον πουριτανισμό με τον λανθάνοντα ερωτισμό, την αυστηρότητα, τη μελαγχολία, την κλασικιστική φόρμα με το ρομαντικό περιεχόμενο, σύζευξη που είναι ορατή ακόμη και στη γλώσσα (αρχαΐζουσα με βάση δημοτική) και στη μετρική (αρχαϊκή στροφή και μέτρο που συχνά δημιουργεί, σε δεύτερο επίπεδο, δεκαπεντασύλλαβους).