Στο νότιο άκρο της Μαγνησίας βρίσκεται το Τρίκερι, παραδοσιακό χωριό με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν και πλούσια λαϊκή παράδοση (φημισμένη είναι η τρικεριώτικη γυναικεία φορεσιά).

Όμορφα σπίτια και αρχοντικά, εκκλησίες και γραφικά σοκάκια συνθέτουν την εικόνα του οικισμού, που είναι χτισμένος σε λόφο και αγναντεύει το πέλαγος.

Την προσοχή των επισκεπτών συγκεντρώνουν οι εκκλησίες της Αγίας Τριάδας (1739), με ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο, άμβωνα και δεσποτικό θρόνο κατασκευασμένο στη Βαρκελώνη, του Αγίου Αθανασίου (18ος αιώνας) και των Αγίων Αναργύρων (19ος αιώνας).

Το χωριό υπήρξε προεπαναστατικά σημαντικό ναυτικό κέντρο (οι καραβοκύρηδές του ταξίδευαν στις γειτονικές Βόρειες Σποράδες, στα λιμάνια του Εύξεινου Πόντου, της Μικράς Ασίας και της Μεσογείου), ενώ διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821.

Σε μικρή απόσταση από το Τρίκερι βρίσκεται η Αγία Κυριακή, γραφικό ψαροχώρι και επίνειο του Τρικερίου, όπου ελλιμενίζονται πολυάριθμα αλιευτικά σκάφη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, οι παραθεριστικοί οικισμοί Μύλος (σε αυχένα παραθαλάσσιου υψώματος) και Γεροπλίνα (σε γραφικό ορμίσκο), ο φάρος στο ακρωτήρι Καβούλια, το γραφικό ψαροχώρι Κόττες, με θαυμάσια ακρογιαλιά, και η διαδρομή από το Τρίκερι προς τον Αλογόπορο, με υπέροχη θέα στις ακτές του Παγασητικού κόλπου και το νησί Παλαιό Τρίκερι.

Το Παλαιό Τρίκερι (Κικύνηθος η ονομασία του στην αρχαιότητα), ιδανικός τόπος για περιπατητές και λάτρεις της θάλασσας, βρίσκεται κοντά στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου.

Κύρια χαρακτηριστικά του όμορφου νησιού είναι ο γραφικός οικισμός (σταθμός για όσους ταξιδεύουν με εκδρομικό σκάφος στον Παγασητικό κόλπο), η μονή της Ευαγγελίστριας (δεσπόζει σε ύψωμα, στο μέσον περίπου του νησιού), οι μικρές δαντελωτές ακρογιαλιές και οι χαμηλοί (κατάφυτοι από ελιές) λόφοι.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (σε μικρή απόσταση από το λιμάνι) και το ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (στην ομώνυμη θέση, στο βόρειο τμήμα του νησιού).

Γράψτε το σχόλιό σας