Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Τέχνη

Μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Τέχνη

«Πρωταθλητής» στην άνιση μεταχείριση των εργαζομένων του είναι ο οίκος δημοπρασιών Bohnams

Ποιος είπε ότι εν έτει 2018 έχει επιτευχθεί μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών; Μια ματιά στα στοιχεία που προέρχονται από τον χώρο της τέχνης είναι αρκετά όχι μόνο για να πείσουν για το αντίθετο, αλλά και για να προβληματίσουν τους ιθύνοντες.

«Πρωταθλητής» στην άνιση μεταχείριση των εργαζομένων του είναι ο οίκος δημοπρασιών Bohnams με το χάσμα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών να φτάνει το 36,7%. Ακολουθεί ο οίκος Christie’s με 25% και στην τρίτη θέση είναι οι Sotheby’s με 22,2%. Τα στοιχεία προκύπτουν βάσει των μέσων ωριαίων αποδοχών και συμπεριλαμβάνουν και τους εργαζομένους που δεν έχουν πλήρες ωράριο, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες.

Ενδιαφέρον είναι δε, ότι στα υψηλότερα αμειβόμενα κλιμάκια οι γυναίκες είναι σαφώς λιγότερες. Στους  Bohnams επί παραδείγματι μόλις το 27% των υψηλά αμειβόμενων εργαζομένων είναι γυναίκες

«Υπάρχουν προφανώς ακόμα πολλά που θα πρέπει να κάνουμε», δηλώνει εκπρόσωπος του οίκου  υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία προσπαθεί να εξισορροπήσει τον μεγαλύτερο αριθμό ανδρών σε πολύ υψηλές θέσεις. «Φέτος δύο γυναίκες έχουν διοριστεί ως παγκόσμιοι επικεφαλής τμήματος των Bohnams», συνεχίζει.

Στους Sotheby’s η εικόνα που διαγράφεται είναι κάπως καλύτερη, με τις γυναίκες να καλύπτουν το 47.6% των υψηλά αμειβόμενων στελεχών, ποσοστό που στους Christie’s πέφτει στο 43%.

Η εικόνα στον δημόσιο τομέα των εργαζομένων στον χώρο της τέχνης – σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τη Βρετανία – η κατάσταση φαίνεται να είναι σαφώς καλύτερη. Επισήμως στο τμήμα Πολιτισμού, Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και Αθλητισμού το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων κυμαίνεται στο 8,2%, στο Βρετανικό Συμβούλιο 10,9% και στο Συμβούλιο Τεχνών στο 2,6%.

Το Μουσείο Βικτορίας και Αλβέρτου πληρώνουν τις εργαζόμενες γυναίκες κατά 7,2% λιγότερο από τους άνδρες, ενώ στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών η διαφορά μειώνεται στο 1%. Το κλίμα φαίνεται να αντιστρέφεται στο Βρετανικό Μουσείο με τις γυναίκες να κερδίζουν κατά 4% περισσότερα χρήματα από τους άνδρες, όπως και στο μουσείο Τέιτ, όπου οι γυναίκες όχι μόνο έχουν μεγαλύτερο εισόδημα κατά 2,4%, αλλά αποτελούν και το 70% των υψηλά αμειβόμενων στελεχών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024