Τετάρτη μεσημέρι. Ένα ζευγάρι κλείνει ραντεβού σε ξενοδοχείο. Είναι το σημείο συνάντησής τους. Ο άντρας πηγαίνει στη ρεσεψιόν για να ζητήσει ένα δωμάτιο για ημιδιαμονή. Ο χρόνος τους είναι περιορισμένος και συνήθως η συνάντησή τους δεν διαρκεί περισσότερο από δυο ώρες. Η γυναίκα τον περιμένει στο σαλόνι. Αυτή τη φορά όμως διαπιστώνει ότι αργεί περισσότερο για να ανέβουν στο δωμάτιο.

Ο λόγος της καθυστέρησης; Ο φόρος διαμονής. Ο φόρος που επιβάλλεται όχι μόνο σε κάθε διανυκτέρευση αλλά και στις υπηρεσίες ημιδιαμονής που παρέχουν τα ξενοδοχεία. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση πληρώνεται ολόκληρο το ποσό σαν να πρόκειται δηλαδή για κανονική διανυκτέρευση. Μισή διαμονή, ολόκληρος φόρος.

Μαζί με το φόρο άλλαξε όμως και η διαδικασία της κράτησης και πληρωμής του δωματίου. Ο υπάλληλος της ρεσεψιόν ζητάει παραπάνω στοιχεία για την κράτηση αφού θα πρέπει να εκδώσει όχι μια αλλά δυο αποδείξεις. Μια για την κράτηση που έγινε για το δωμάτιο και άλλη μια για το φόρο διαμονής ο οποίος κυμαίνεται από 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με τα αστέρια του δωματίου.

Όταν έρχεται η ώρα να εκδοθεί η απόδειξη για το φόρο διαμονής ο άνδρας ζορίζεται. Ο υπάλληλος ζητάει το ονοματεπώνυμο του για να συμπληρώσει το «ειδικό στοιχείο – απόδειξη είσπραξης φόρου διαμονής». Ο άνδρας ρωτάει ευγενικά αν μπορούν να το αποφύγουν. Ο υπάλληλος είναι τυπικός και αρνείται. Είναι άλλωστε μια διαδικασία που γίνεται πλέον καθημερινά. Μάλιστα, σε μια ημέρα μπορεί για το ίδιο δωμάτιο να πληρώσουν φόρο διαμονής δυο ή και τρεις πελάτες που θα το έχουν χρησιμοποιήσει για λίγες ώρες.

Τελικά το υπουργείο Οικονομικών βρήκε ένα ακόμη τρόπο να εισπράττει φόρους. Ακόμη και από τα παράνομα ζευγάρια…

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο