Ο ομότεχνος και συμπατριώτης του, Ιαν Ράνκιν, τον αποχαιρέτησε στα κοινωνικά δίκτυα χαρακτηρίζοντας τα βιβλία του ως «ένα μείγμα εξαιρετικής αφήγησης και λαμπρής έρευνας, με έναν πιστευτό (αν)ήθικο ήρωα». Ο τελευταίος ήταν βεβαίως ο Μπέρνι Γκούντερ, ένας σαρκαστικός κι απότομος ιδιωτικός ερευνητής, με τραχύ χιούμορ και μια αίσθηση δικαίου όμοια με του Φίλιπ Μάρλοου, ο οποίος δρα στη Γερμανία των χρόνων της ναζιστικής κυριαρχίας, στον Δεύτερο Παγκόσμιο ή στον Ψυχρό Πόλεμο. Ο δημιουργός του, Φίλιπ Κερ, άρχισε να γράφει τις περιπέτειές του το 1985 και ίσως να συνέχιζε αν δεν πέθαινε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 62 ετών.
 Ο γεννημένος στο Εδιμβούργο συγγραφέας είχε σπουδάσει νομικά, είχε εργαστεί ως αρθρογράφος των «Sunday Times», «Evening Standard] και «New Statesman», καθώς και ως κειμενογράφος διαφημιστικών εταιρειών, ώσπου η «Τριλογία του Βερολίνου» (που περιλαμβάνει τα «Οι βιολέτες του Μάρτη», «Χλωμός εγκληματίας», «Γερμανικό ρέκβιεμ» και κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τον Κέδρο) τον έκανε (όπως και τον Γκούντερ) παγκοσμίως γνωστό. Από την ίδια σειρά ξεχώρισαν επίσης τα «Μοιραία Πράγα» και «Ο άνθρωπος χωρίς ανάσα», ενώ στον τελευταίο τίτλο της, «Greeks bearing gifts», που θα κυκλοφορήσει στις 3 Απριλίου, ο Γκούντερ διερευνά μια υπόθεση στην περίοδο της ελληνικής κατοχής και των διωγμών των Εβραίων της Θεσσαλονίκης.
Επίσης ελληνικού ενδιαφέροντος είναι και η σειρά του Κερ με πρωταγωνιστή τον Σκοτ Μάνσον, έναν προπονητή ποδοσφαίρου που γίνεται εξ ανάγκης ντετέκτιβ, με βιβλία όπως «Το χέρι του Θεού», όπου περιγράφεται ένας αγώνας μιας φανταστικής αγγλικής ομάδας με τον Ολυμπιακό, ενώ το ποδόσφαιρο αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων.