Το MAAM είναι ένα σύγχρονο μουσείο τέχνης που διαφέρει αρκετά από τα συνηθισμένα μουσεία ανά τον κόσμο. Δε διαθέτει ακριβά εκθέματα, κρεμασμένα σε μεγάλες κορνίζες και προστατευμένα μέσα σε θήκες υψηλής ασφαλείας. Τα εκθέματα δε βρίσκονται μέσα σε πελώρια κτίρια, με τους διαδρόμους και τα δωμάτια να είναι γεμάτα από πανάκριβες δημιουργίες καλλιτεχνών.

Το Museo dell’Altro e dell’Altrove di Metropoliz βρίσκεται στα περίχωρα της Ιταλίας και στεγάζεται σ’ ένα πρώην εργοστάσιο αλλαντικών. Το 2009, μετανάστες εγκαταστάθηκαν στο εργοστάσιο, το οποίο μετέτρεψαν σε σπίτι τους. Ανάμεσα τους βρίσκονταν και οικογένειες με παιδιά. Οι ίδιοι ξεκίνησαν να περιποιούνται το χώρο τους, δημιουργώντας τη δική τους μορφή τέχνης στους τοίχους, όταν δυο χρόνια μετά, ο έφορος Giorgio De Finis ανακάλυψε το χώρο και ξεκίνησε να διοργανώνει εκθέσεις και εκδηλώσεις, προσκαλώντας καλλιτέχνες και street artists να δημιουργήσουν έργα στο χώρο. Οι καλλιτέχνες μάλιστα αλληλεπιδρούσαν τόσο με τον ίδιο το χώρο και τους κατοίκους αλλά και μεταξύ τους, δημιουργώντας τοιχογραφίες και ζωγραφιές.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σύγχρονο μουσείο, με διττή ταυτότητα, αφού όχι μόνο είναι μια πηγή τέχνης που συγκεντρώνει ταλέντα από όλο τον κόσμο, αλλά και ένα καταφύγιο για ανθρώπους έχουν ανάγκη τη στέγαση. Το μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό κάθε Σάββατο, χωρίς κάποιο χρηματικό αντίτιμο εισόδου.

in.gr