Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιορδανία, ένας προορισμός για κάθε εποχή

Ιορδανία, ένας προορισμός για κάθε εποχή

Καθώς το αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Queen Alia του Αμμάν μέσα από ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο, αναρωτιέσαι αν η επιλογή ήταν σωστή: Ένα ταξίδι στην καρδιά του χειμώνα στην εξωτική Ιορδανία. Έξω βρέχει. Στη Συρία και το Ιράκ- μια ανάσα δρόμος- ο θάνατος ακόμη θερίζει. Μπαίνοντας στην πόλη οι αμφιβολίες διαλύονται. Τίποτα στους ρυθμούς  δεν θυμίζει το αιματηρό […]

Καθώς το αεροπλάνο προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Queen Alia του Αμμάν μέσα από ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο, αναρωτιέσαι αν η επιλογή ήταν σωστή: Ένα ταξίδι στην καρδιά του χειμώνα στην εξωτική Ιορδανία. Έξω βρέχει. Στη Συρία και το Ιράκ- μια ανάσα δρόμος- ο θάνατος ακόμη θερίζει. Μπαίνοντας στην πόλη οι αμφιβολίες διαλύονται. Τίποτα στους ρυθμούς  δεν θυμίζει το αιματηρό σκηνικό που έχει στηθεί στη γειτονιά της Μέσης Ανατολής. Και ο χειμώνας ταιριάζει στην Ιορδανία.  Ακόμη και τώρα τα υπέροχα μνημεία της λούζονται με το φως του ήλιου τονίζοντας το μαγευτικό χρώμα που την πλημμυρίζει: της άμμου και της πέτρας. Ένας εκπληκτικός προορισμός, ένα must στην ταξιδιωτική λίστα όσων αγαπούν τον πολιτισμό, τα τοπία της ερήμου, τις βόλτες με καμήλες, τα ανατολίτικα ακούσματα, τα σπάνια γεωλογικά φαινόμενα. Αλλά και τη σύγχρονη ιστορία που στην περίπτωσή της γίνεται ένα μπερδεμένο κουβάρι με σαφές αποτύπωμα στη νοοτροπία του λαού της.

Με ουρανοξύστες στα προάστια του Αμμάν και σπίτια που μοιάζουν εγκαταλελειμμένα αλλά κατοικούνται στην παλιά του πόλη, με τσαντόρ αλλά και στενά τζιν με γόβες, το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας χαρακτηρίζεται από την ανεκτικότητα σε σχέση με άλλες αραβικές χώρες. Ο βασιλιάς της, Αμπντάλα Β΄, είναι θεματοφύλακας των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ ενώ το θρήσκευμα έχει απαλειφθεί από τις ταυτότητες του πληθυσμού  εδώ και χρόνια. Λαός προσφύγων σε μεγάλο βαθμό- κατά 60% Παλαιστίνιοι που μετακινήθηκαν στην Ιορδανία μετά τους πολέμους του 48 και του 67 με το Ισραήλ- φιλοξενεί σήμερα περίπου 1 εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες. Περπατώντας στην χώρα δεν αισθάνεσαι άβολα ούτε μία στιγμή. Τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας είναι ορατά παντού:  ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ, στο δρόμο∙ και οι κάτοικοι πολύ εγκάρδιοι με τους τουρίστες. Αμμάν, Κάστρα της Ερήμου, Όρος Νέμπο -εκεί όπου κατά την παράδοση ο Μωυσής αντίκρισε την Γη της Επαγγελίας-, Βηθανία, Πέτρα, η μοναδική εμπειρία της Νεκράς Θάλασσας,  Γέρασα, Γάδαρα, Σαφάρι στην έρημο του Ουάντι Ραμ, τα φρούρια των Σταυροφόρων, η Άκαμπα στην Ερυθρά.  Και το ταξίδι ξεκινά…

Το Αμμάν δεν έχει τα παζάρια και τη γραφικότητα άλλων αραβικών πόλεων καθώς πρόκειται για ένα αστικό κέντρο που αναπτύχθηκε μόλις την δεκαετία του ΄50. Ως τότε ήταν ένα χωριουδάκι με ένα ενδιαφέρον ρωμαϊκό παρελθόν. Τα ίχνη του είναι εμφανή στην Ακρόπολη της ιορδανικής πρωτεύουσας και στο ρωμαϊκό θέατρο που δεσπόζει στο κέντρο της εμπορικής του ζωής. Αποτελεί όμως μια καλή εισαγωγή στο ταξίδι.

Το διαμάντι της Ιορδανίας είναι αναμφισβήτητα η Πέτρα, η Ροδοκόκκινη Πόλη, ένα από τα σύγχρονα θαύματα του κόσμου. Όσες φορές κι αν έχεις δει φωτογραφίες από το σαγηνευτικό σκηνικό της η εικόνα σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Πρέπει να διασχίσεις ένα φαράγγι μήκους 1200 μέτρων και μέγιστου πλάτους δέκα μέτρων μέχρι να αποκαλυφθεί μπροστά σου, ξαφνικά, σε όλο του το μεγαλείο ο σπουδαίος πολιτισμός των Ναβαταίων, του αρχαίου λαού που έχτισε το 4ο π.Χ αιώνα την Πέτρα. Και την κατέστησε σταθμό των καραβανιών που διέσχιζαν το δρόμο του Μεταξιού. Το μυθικό Θησαυροφυλάκιο, οι τάφοι των ευγενών, το Μοναστήρι και τα υπόλοιπα μνημεία τους δεσπόζουν λαξεμένα στους βράχους που υψώνονται στον ουρανό. Οι άμαξες με τα άλογα μεταφέρουν κουρασμένους τουρίστες, οι Βεδουίνοι με φυτικό άι λάινερ στα μάτια -δικής τους παρασκευής- βρίσκονται παντού, πρόθυμοι να σε κεράσουν ένα ποτήρι τσάι ή καφέ με κάρδαμο και να παζαρέψουν μαζί σου κάποιο αναμνηστικό: ένα μαντήλι, ένα βραχιόλι, μπουκαλάκια με άμμο, ένα κομμάτι χρωματιστού πετρώματος. Όλα συνθέτουν ένα σκηνικό που έμεινε απαράλλαχτο από το 1812 τότε που ο Ελβετός Γιόχαν Λούντβιχ Μπουρκχαρντ ανακάλυψε την Πέτρα, την Χαμένη Πόλη.

Παρότι η Πέτρα έχει τη φήμη, βασικός σταθμός στο ταξίδι στην Ιορδανία είναι και η Γέρασα, η αρχαία Αντιόχεια επί Χρυσορρόη, επίσης  χαρακτηρισμένη ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. Ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και ήκμασε ως ρωμαϊκή επαρχία. Η καλύτερα διατηρημένη ρωμαϊκή πόλη εκτός Ιταλίας  δίνει στον ταξιδιώτη την εμπειρία ενός περιπάτου στο παρελθόν: Ο επισκέπτης θα περπατήσει στα  λιθόστρωτα όπου ακόμη φαίνονται οι αυλακιές από τις άμαξες των Ρωμαίων, θα περάσει όπως ο Αδριανός  την μεγαλόπρεπη πύλη της, θα σταθεί στο κέντρο της οβάλ πλατείας και θα αισθανθεί δέος περικυκλωμένος από τους εντυπωσιακούς κίονές της, θα θαυμάσει την ακουστική των δύο θεάτρων της, τον ιππόδρομο, το Νυμφαίο, τα απομεινάρια των αρχαίων ναών.

Μια μικρή στάση αξίζει και στη Μάνταμπα. Στο πάτωμα του ελληνορθόδοξου ναού του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της πόλης βρίσκεται ο αρχαιότερος χάρτης των Αγίων Τόπων φτιαγμένος με ψηφίδες το 565 μ.Χ.  Εντυπωσιάζει για τις λεπτομέρειές του και αποτελούσε οδηγό για τους Χριστιανούς προσκυνητές ανά τους αιώνες. Σήμερα σώζεται ένα μεγάλο τμήμα του σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση.

Ακόμη κι αν έχεις επισκεφθεί έρημο στο Μαρόκο, την Τυνησία ή αλλού, διαπιστώνεις ότι η έρημος της Ιορδανίας έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το Ουάντι Ραμ, ένα απόκοσμο, σεληνιακό τοπίο, με αμμολόφους και ψηλά βράχια αποτέλεσε το πεδίο όπου κινήθηκε  ο Λώρενς της Αραβίας κατά την αραβική εξέγερση του 1916 ενάντια στους Οθωμανούς. Ειδικά διαμορφωμένα τζιπ πραγματοποιούν σαφάρι στην έρημο με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς ενώ κάμπινγκ προσφέρουν την εμπειρία της διανυκτέρευσης κάτω από τα αστέρια της Ερήμου.

Μια επίσκεψη στην Ιορδανία θα ήταν μισή χωρίς μια «βουτιά» στη Νεκρά Θάλασσα. Στο δρόμο προς τα εκεί το τοπίο είναι βιβλικό. Θυμίζει εικόνες από τα σχολικά βιβλία των Θρησκευτικών ή σκηνές από την Ταινία «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Τζεφιρέλι. Μια διασκεδαστική εμπειρία, αφού η Νεκρά Θάλασσα αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη -βρίσκεται στα 400 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας- έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε αλάτι (40%), με αποτέλεσμα κανένα είδος ζωής να μην μπορεί να επιβιώσει σε αυτήν και το σώμα των κολυμβητών να επιπλέει χωρίς προσπάθεια στο νερό.  Ακόμη και με 12 βαθμούς Κελσίου, με δυνατό αέρα και υπό βροχή όπως την δοκιμάσαμε, η θερμοκρασία του νερού ήταν ανεκτή έως και ευχάριστη. Στο τέλος επιβάλλεται επάλειψη με λάσπη της Νεκράς Θάλασσας η οποία θεωρείται ιαματική.

Η Ιορδανία αποδείχτηκε τελικά ένας προορισμός για κάθε εποχή. Μια χώρα που κατόρθωσε να μείνει ανέγγιχτη από την αγριότητα που μαίνεται στην περιοχή τόσα χρόνια δεν θα μπορούσε να την πτοεί ο χειμώνας…

*Το νόμισμα της χώρας είναι ισχυρότερο από το ευρώ και η αντιστοιχία είναι περίπου ένα ιορδανικό δηνάριο ίσο με 1.2 ευρώ.
**Πτήσεις για το Αμμάν πραγματοποιούν η Aegean airlines και η Royal Jordanian. ***Εξαιρετικός ξεναγός ο Saleem Sbitani, Ιορδανός που σπούδασε και έζησε πολλά χρόνια στην Ελλάδα,  γνωρίζει άψογα την ελληνική γλώσσα και τη νοοτροπία του Έλληνα ταξιδιώτη (τηλ: 00962795987445, 00962799230804, email: saki_1967@hotmail.com).

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024