«Κάνω λάικ μέχρι να βαρεθώ». Πολλοί χρήστες του Instagram θα ταυτιστούν με τη φράση της 14χρονης Κατερίνας, αφού αυτή τη συνήθεια έχουν αποκτήσει και οι ίδιοι. Κάνουν δηλαδή διπλό κλικ με το δάχτυλο στην οθόνη του κινητού μέχρι να εμφανιστεί πάνω στη φωτογραφία που τους αρέσει η πολυπόθητη καρδούλα – στο λεωφορείο, στο διάλειμμα από τη δουλειά, ακόμη και ξαπλωμένοι στο κρεβάτι προτού τους πάρει ο ύπνος.

Η δημοφιλέστατη εσχάτως (ειδικά στις νεότερες ηλικίες) photo-sharing εφαρμογή που κερδίζει συνεχώς έδαφος έναντι του Facebook, του Twitter και του Snapchat, επιτρέπει στους χρήστες της να αναρτούν στον λογαριασμό τους φωτογραφίες που έχουν τραβήξει, τροποποιημένες συνήθως με κάποιο φίλτρο, ακόμη και να αναμεταδίδουν (και ζωντανά αν θέλουν) στιγμιότυπα από τη ζωή τους με τη λειτουργία Stories.

Το Instagram δεν διαθέτει κάποια τρικυμιώδη ιστορία: λανσαρίστηκε τον Οκτώβριο του 2010, απέκτησε 10 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε έναν χρόνο και το 2012 αγοράστηκε από τον κολοσσό Facebook (για 1 δισεκατομμύριο δολάρια).

Σήμερα, περισσότεροι από 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν το Instagram σχεδόν κάθε μέρα και, όπως κάθε τέτοιο μαζικό φαινόμενο, έχει διαμορφώσει, τρόπον τινά, τον κόσμο μας. Η επίδρασή του, όχι μόνο στην καθημερινή δραστηριότητά μας, αλλά και σε τομείς όπως η γαστρονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, έχει υπάρξει καταλυτική.

Τα γραφεία τουρισμού διαφόρων χωρών διοργανώνουν τα τελευταία χρόνια τις διαφημιστικές εκστρατείες τους παρέχοντας δωρεάν ταξίδια στους πιο δημοφιλείς χρήστες (influencers) για να επωφεληθούν από την επιρροή τους, ενώ ακόμη και οι εικαστικές εκθέσεις προσπαθούν στις μέρες μας να γίνουν φιλικές προς το Instagram προκειμένου να κερδίσουν στο παιχνίδι της προβολής.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «Infinity Mirrors» της γιαπωνέζας καλλιτέχνιδος Γιαγιόι Κουσάμα, η παραμονή σε κάθε εγκατάσταση του οποίου επιτρεπόταν – στο Μουσείο Broad του Λος Αντζελες όπου φιλοξενήθηκε πριν από μερικούς μήνες – μόνο για 30 δευτερόλεπτα, ίσα-ίσα για να τραβήξει ο επισκέπτης μερικές καλές selfies.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

in.gr

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr