Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Νάσρα από το Πακιστάν σχεδίασε το επιτραπέζιο “Arranged!”

Η Νάσρα από το Πακιστάν σχεδίασε το επιτραπέζιο “Arranged!”

Η Νάσρα Μπαλαγκαμγουάλα (Nashra Balagamwala), από το Πακιστάν, είναι η εφευρέτρια του επιτραπέζιου παιχνιδιού “Arranged!”. Κεντρικός χαρακτήρας που παιχνιδιού είναι μια θεία που οργανώνει προξενιά για τρία κορίτσια, ενώ εκείνα προσπαθούν να αποφύγουν κάθε της κίνηση, ώστε να καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται το γάμο.

Η Νάσρα Μπαλαγκαμγουάλα (Nashra Balagamwala), από το Πακιστάν, είναι η εφευρέτρια του επιτραπέζιου παιχνιδιού “Arranged!”. Κεντρικός χαρακτήρας που παιχνιδιού είναι μια θεία που οργανώνει προξενιά για τρία κορίτσια, ενώ εκείνα προσπαθούν να αποφύγουν κάθε της κίνηση, ώστε να καθυστερήσουν όσο περισσότερο γίνεται το γάμο.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι παίκτες χρησιμοποιούν κάρτες, μερικές από τις οποίες αναδεικνύουν διάφορα θέματα ταμπού που χαρακτηρίζουν μέχρι και σήμερα τις κοινωνίες της Νότιας Ασίας. Για παράδειγμα, σε μια κάρτα η θεία ανακαλύπτει πως κάποια από τις κοπέλες χρησιμοποιεί ταμπόν, κάτι που θεωρείται σημάδι πως η κοπέλα έχει σεξουαλικές επαφές.

Η απόφαση της Νάσρα να φτιάξει το ιδιαίτερο αυτό παιχνίδι προέκυψε όταν βρισκόταν ακόμη στο σχολείο της στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Αφού τελείωσε το σχολείο κι ενόσω ετοιμαζόταν να επιστρέψει στο Πακιστάν, είχε ήδη δεχθεί αρκετές προτάσεις γάμου πίσω στη χώρα της. Άρχισε λοιπόν να αναζητά τα προφίλ των υποψήφιων γαμπρών, προκειμένου να βρει τα στοιχεία εκείνα που θα απωθούσαν τους γονείς από το να εγκρίνουν τους γαμπρούς. Προς αποφυγήν λοιπόν κάθε γνωριμίας, έφτιαξε μια λίστα με διάφορα γελοία πράγματα που είχε κάνει η ίδια κατά καιρούς κι έτσι δημιούργησε το ξεκαρδιστικό επιτραπέζιο.

Ο σκοπός της δεν ήταν να δημιουργήσει ένα απλό επιτραπέζιο παιχνίδι για να περνάει ο κόσμος την ώρα του. Με την προσπάθειά της επιχείρησε να ανοίξει ένα διάλογο στις οικογένειες της Νότιας Ασίας και να εξηγήσει την έννοια του «προξενιού» στους λευκούς, προκειμένου να γίνει περισσότερο αντιληπτή η κουλτούρα και ο πολιτισμός της.

Θέλησε να δώσει τροφή για σκέψη και δήλωσε στο BBC: «Δεν είμαι εναντίον της παράδοσης ή στην ιδέα μιας γνωριμίας -μια που θα έχω την επιλογή να αρνηθώ- από κάποιο μέλος της οικογένειας. Ειδικά σε μια κοινωνία τόσο συντηρητική όσο το Πακιστάν, όπου οι άντρες και οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να είναι φίλοι. Αλλά μονάχα όταν θα είμαι έτοιμη».

Αφού έπαιξε το παιχνίδι που σχεδίασε με μια ομάδα φίλων της, δέχθηκε θετικά σχόλια για το πόσο ευχάριστο είναι το παιχνίδι, αλλά και πόσο βοήθησε, κυρίως τους λευκούς, να αντιληφθούν λίγο καλύτερα την παράδοσή της και το σκεπτικό των νεαρών κοριτσιών σχετικά με το προξενιό.

Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν το να φτιάξει μια σελίδα που να τη βοηθά να χρηματοδοτήσει το δημιούργημά της, με αποτέλεσμα να δεχτεί πάνω από 500 παραγγελίες.

Δέχθηκε όμως και σχόλια αρνητικά από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, που στηρίζουν την παράδοση του προξενιού. Ταυτόχρονα, ένα νέο κορίτσι από την Ινδία, χάρη στο παιχνίδι που δημιούργησε, βρίσκει το θάρρος που χρειαζόταν και συζητά με την οικογένειά της, λέγοντας ότι δεν θέλουν όλες οι ασιάτισσες κοπέλες να παντρευτούν στα 20 τους χρόνια.

«Κι άλλωστε, σε τι διαφέρει μια γνωριμία από το να έβγαινες ένα τυφλό ραντεβού ή να προγραμμάτιζες ο ίδιος μια γνωριμία με κάποιον μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών;» αναρωτιέται η Νάσρα. Παρ’ όλες τις προτάσεις γάμου που εξακολουθεί να δέχεται, η νεαρή πρασινομάτα από το Πακιστάν είναι αποφασισμένη να μην παντρευτεί ακόμη.

in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024