Την Ιρσα Σιγκουρδαρντότιρ την γνωρίσαμε από τις εκδόσεις Διήγηση το 2006 και αμέσως τα βιβλία της έκαναν αίσθηση στους φίλους της αστυνομικής λογοτεχνίας. Η ισλανδή συγγραφέας, μηχανικός στο επάγγελμα, έχει ένα εντελώς διαφορετικό στυλ από τους υπόλοιπους σκανδιναβούς συναδέλφους της.

Σύμφωνα με το Βήμα τα βιβλία της, αν και σύγχρονα αστυνομικά που ακολουθούν όλους τους τύπους, έχουν μέσα τους ένα παράγοντα μεταφυσικό, μια αίσθηση που κάνει τον αναγνώστη να κοιτάζει ανήσυχα πάνω από τον ώμο του. Μια αίσθηση ότι όλα δεν είναι όπως φαίνονται. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να ήταν αλλιώς; Η Sigurdardottir κατάγεται από την πατρίδα της σάγκας, μια χώρα γοητευτική με απόκοσμα τοπία που η παράδοση συνεχίζει να είναι ζωντανή. Βέβαια το να είσαι αστυνομικός συγγραφέας που ζεις στην Ισλανδία έχει τις δυσκολίες του μια και η χώρα είναι πρώτη στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης με μόλις μία ανθρωποκτονία το 2017. Το Ρέικιαβικ είναι μέσα στις πέντε ασφαλέστερες πόλεις του κόσμου. Ευτυχώς για το αναγνωστικό κοινό η Ιρσα Σιγκουρδαρντότιρ έχει μια πολύ γόνιμη φαντασία.

Μετά την «Εκδίκηση» από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2014 – η οποία βραβεύτηκε με το Icelandic Crime Fiction Award και ήταν υποψήφια για το Glass key, την υψηλότερη διάκριση για βιβλίο σκανδιναβικής αστυνομικής λογοτεχνίας – επανέρχεται με το πρώτο μέρος μια τριλογίας γύρω από το Σπίτι του Παιδιού, ένα ίδρυμα στήριξης παιδιών που έχουν υποστεί ψυχολογική ή σωματική βία. Στο «D.N.A.» η συγγραφέας εγκαταλείπει το στυλ της και μας δίνει ένα αμιγές αστυνομικό τόσο τρομακτικό όσο μπορεί να γίνει η πραγματικότητα. Κεντρικοί ήρωες σε αυτό το βιβλίο είναι η παιδοψυχολόγος Φρέιγια που εργάζεται εκεί και ο αστυνόμος Χούλνταρ που μόλις έχει προαχθεί σε ντετέκτιβ.

Ο θλιβερός πρόλογος

Το βιβλίο ξεκινάει με ένα θλιβερό πρόλογο. Το 1987 η Πρόνοια χωρίζει τρία κακοποιημένα αδέλφια και τα δίνει για υιοθεσία. Μετά γίνεται ένα άλμα και βρισκόμαστε στο 2015. Μια νεαρή μητέρα δολοφονείται άγρια. Μόνος μάρτυρας η επτάχρονη κόρη της η Μαργκρέτ. Η παιδοψυχολόγος Φρέιγια και ο ντετέκτιβ Χούλντα, που διορίζεται επικεφαλής της υπόθεσης βρίσκονται μπροστά σε ένα μυστήριο που το κλειδί του κρατά η μικρή Μαργκρέτ. Παράλληλα ο Καρλ, ένας μοναχικός φοιτητής που είναι ραδιο-ερασιτέχνης, αρχίζει να λαμβάνει κρυπτογραφημένα μηνύματα στα βραχέα και αποφασίζει να κάνει τις δικές του έρευνες.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο