Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δώρος Δημοσθένους μιλάει στο in.gr για τον έρωτα και όχι μόνο

Ο Δώρος Δημοσθένους μιλάει στο in.gr για τον έρωτα και όχι μόνο

Ο Δώρος Δημοσθένους αφήνει για λίγο τη τζαζ αλλά και τον Έλβις Πρίσλευ και ετοιμάζεται να μας χαρίσει μια ερωτική βραδιά σήμερα Παρασκευή 9 Μαρτίου στον Παρνασσό. Ο καλλιτέχνης δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν συμπαθεί καθόλου τις ταμπέλες αποφάσισε να δοθεί στον έρωτα επιλέγοντας τραγούδια γνωστά και μη.

Ο Δώρος Δημοσθένους αφήνει για λίγο τη τζαζ αλλά και τον Έλβις Πρίσλευ και ετοιμάζεται να μας χαρίσει μια ερωτική βραδιά σήμερα Παρασκευή 9 Μαρτίου στον Παρνασσό. Ο καλλιτέχνης δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν συμπαθεί καθόλου τις ταμπέλες αποφάσισε να δοθεί στον έρωτα επιλέγοντας τραγούδια γνωστά και μη.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή βρήκε λίγο χρόνο για να μου εξηγήσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον έρωτα αλλά και να θυμηθεί τα πρώτα χρόνια του ως τραγουδιστής.

Τι θα δούμε στη συναυλία στον Παρνασσό;
Θα είναι μια βραδιά αφιερωμένη στον έρωτα. Θα πω τραγούδια διάφορων ελλήνων και ξένων συνθετών που η ατμόσφαιρά τους διακατέχεται από μια ερωτική διάθεση. Και οι ερμηνείες και οι στίχοι και οι μουσική των τραγουδιών. Ο έρωτας μπορεί να είναι απολαυστικός αλλά και βασανιστικός. Έχει όλες του τις εκφάνσεις.

Η παρουσίαση των τραγουδιών θα γίνει με ένα πιάνο, που θα παίζει ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, και τέσσερις σολίστ μουσικούς. Τσέλο, βιολί, φαγκότο και κιθάρα.

Ήταν δική σου απόφαση αυτό το αφιέρωμα;
Εγώ το αποφάσισα. Μετά τις παραστάσεις που κάνω στις οποίες υπάρχει μια πιο ευχάριστη ατμόσφαιρα, είχα ανάγκη να κάνω ένα κύκλο τραγουδιών που νομίζω πως ταιριάζει στη φωνή μου. Αυτό το ανακάλυψα στη συνεργασία μου με τον Σπανό και το πρόσεξε και ο ίδιος. Μου είπε ότι πρέπει να λες μόνο ερωτικά τραγούδια. Εγώ δεν είχα εξαντλήσει αυτό το κομμάτι και ήθελα να ασχοληθώ παραπάνω με αυτή τη διάσταση της ερμηνείας.

Τι τραγούδια θα ακούσουμε;
«Με την πρώτη σταγόνα της βροχής» του Χατζιδάκι, τραγούδια του Σπανού, το «She» του Κοστέλο, το «Falling in love again», Κραουνάκη, Ξαρχάκο, Βέμπο και Καπνίση. Υπάρχουν κάποια πολύ γνωστά και κάποια που θεωρώ ότι είναι διαμάντια που δεν έχουν ακουστεί πάρα πολύ.

Κάνεις πάντα πολύ διαφορετικά πράγματα. Είναι επιλογή σου;
Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες, και δεν θεωρώ ότι η μουσική πρέπει να έχει ταμπέλες. Διακατέχομαι από μια αισθητική στη μουσική. Αν έχει ωραία αισθητική μου αρέσει και θέλω να την προσεγγίσω. Για αυτό μου αρέσει να λέω από μιούζικλ μέχρι έντεχνο.

Δεν σε αγχώνει που δεν μπορεί να σε ταυτίσει εύκολα ο κόσμος;
Πρέπει να ξεπερνιούνται αυτά τα πράγματα. Αν έχει μεγάλη γκάμα ένας τραγουδιστής είναι αρνητικό και πρέπει να ταυτιστεί με κάτι; Πρέπει να αλλάξει αυτή η ιδέα που είχαν παλιά οι εταιρείες με τους νόμους της αγοράς που για να πουλήσουν κάτι έπρεπε να είναι αναγνωρίσιμο. Ένας ηθοποιός δεν παίζει διαφορετικούς ρόλους;

Εγώ δεν έχω μεγάλη εκτίμηση σε αυτούς που έχουν μανιέρα. Βαριέμαι να κάνω συνέχεια το ίδιο πράγματα.

Θα παρουσιάσεις ξανά το project με τον έρωτα;
Ναι θα το ξανακάνω αλλά δεν ξέρω πότε. Μπορεί και το καλοκαίρι. Θα αρχίσουμε από τον Παρνασσό, τον χώρο που έδωσα τις πρώτες μου εξετάσεις στο τραγούδι και θα μετά θα δούμε.

Πως προέκυψε το τραγούδι;
Μικρός τραγουδούσα γιατί ο μπαμπάς μου τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα ερασιτεχνικά. Στην περιοχή που μεγάλωσα στη Λεμεσό είχε πολλά καμπαρέ και υπήρχαν καλλιτέχνες από το εξωτερικό ερχόντουσαν και έκανα εκεί σόου. Έτσι ήρθα σε επαφή με αυτή τη μουσική και υπήρχαν και δύο κινηματογράφοι που βλέπαμε από την ταράτσα και αγάπησα και αυτόν τον κόσμο. Μικρός ήθελα να γίνω ψαράς γιατί έμενα κοντά στη θάλασσα, ψωμάς, γιατί μου άρεσε η μυρωδιά του ψωμιού και παπάς.

Συνήθως παίρνουμε ταυτότητα από τους άλλους. Σε εμένα έγινε αυτό όταν άρχισαν να με βάζουν να τραγουδάω στις σχολικές εκδηλώσεις. «Θα μας πεις ένα τραγούδι;» Έλεγαν όλοι στις συναντήσεις της οικογένειας και του σχολείου και έτσι πήρα και εγώ την ταυτότητα ότι τραγουδάω καλά.

Στην Ελλάδα πότε ήρθες;
Ήρθα εδώ από τον Δημήτρη Λάγιο. Τον είχα γνωρίσει σε μια συνεργασία που είχε με το φωνητικό σύνολο Διάσταση. Με άκουσε και μου έδινε σόλο τραγούδια. Μου είπε ότι όταν τελειώσω το σχολείο να έρθω στην Ελλάδα για να αναλάβει την μουσική μου παιδεία. Ήταν να σπουδάσω φαρμακευτική αλλού αλλά επειδή δεν πέρασα, ήρθα στην Ελλάδα να σπουδάσω τραγούδια και ακτινολογία. Ήταν προϋπόθεση των γονιών μου για να με αφήσουν να έρθω στην Ελλάδα να σπουδάσω και κάτι άλλο. Λίγο πριν έρθω στην Ελλάδα ο Λάγιος πέθανε.

Εδώ ήρθα γιατί είχα γνωρίσει τον δημήτρη λάγιο σε ένα φωνητικό σύνολο, διάσταση. Είπα θα έρθω Αθήνα. Ηταν να σπουδάσω φαρμακευτική αλλού αλλά δεν πέρασα. Επειδή ήταν προϋπόθεση και για τους γονείς μου για να με αφήσουν να έρθω να κάνω μουσική να κάνω και κάτι άλλο. Εκανα και ακτινολογία. Λίγο πριν έρθω πέθανε ο Λάγιος αλλά ήρθα στην Ελλάδα και άρχισα τις σπουδές μου.

Πρώτη φορά που τραγούδησα εδώ ήταν το 1992-93 στο κολέγιο Αθηνών. Μετά τραγούδησα στο Ηρώδειο σε μια παράσταση του Κακογιάννη που ήταν ένα αφιέρωμα στην Κύπρο και εκείνη γνώρισα τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Εκείνος μου πρότεινε να πω τα Τραγούδια της αμαρτίας του Χατζιδάκι στις παραστάσεις που έκανε με την ομάδα εδάφους.

Μίλησε μου λίγο για τη σχέση του με τον Κηλαηδόνη
Γνώρισαν τον Λουκιανό στην Κύπρο τον πρώτο χρόνο που είχα έρθει να σπουδάσω. Τον γνώρισα μέσω ενός φίλου και μετά από κάποια χρόνια τον είδα στο σπίτι μιας κοπέλας που ήξερα. Μετά από δέκα χρόνια ξαναβρεθήκαμε και μου πρότεινε να συνεργαστούμε. Έτυχε η μητέρα της κοπέλας που τα είχα εγώ τότε να τα έχει με τον Κηλαηδόνη όταν σπούδαζε στο Πολυτεχνείο. Για εκείνη είχε γράψει το «Όσα αγαπιόμαστε τα δυο». Ήταν μια ωραία σύμπτωση.

Ο Κηλαηδόνης με απελευθέρωσε. Εγώ μέχρι τότε ασχολιόμουν πιο πολύ με το έντεχνο. Μου είπε κάνε ότι έχει μέσα το ταραγμένο σου μυαλό. Δοκίμασε ό,τι θέλεις. Ήταν μια απίστευτη περσόνα, ένας σκηνοθέτης τραγουδιών.

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024