Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελεύθερος ο εγκληματίας Ντιτρού;

Ελεύθερος ο εγκληματίας Ντιτρού;

Ο Μαρκ Ντιτρού τη δεκαετία του 1990 απήγαγε, βίασε και σκότωσε έξι μικρά κορίτσια στο Βέλγιο. Η περίπτωση του σοκάρει μέχρι σήμερα. Ο δικηγόρος του ζητά να αφεθεί ελεύθερος και να του δοθεί η δυνατότητα επανένταξης.

Ο Μαρκ Ντιτρού τη δεκαετία του 1990 απήγαγε, βίασε και σκότωσε έξι μικρά κορίτσια στο Βέλγιο. Η περίπτωση του σοκάρει μέχρι σήμερα. Ο δικηγόρος του ζητά να αφεθεί ελεύθερος και να του δοθεί η δυνατότητα επανένταξης.

Η περίπτωση του εγκληματία Μαρκ Ντιτρού παραμένει ένα βαθύ τραύμα για το Βέλγιο. Και μόνο η αναφορά του ονόματός του προκαλεί οργισμένες αντιδράσεις. Ο Μ. Ντιτρού είχε απαγάγει έξι κορίτσια τη δεκαετία του 1990, τα βασάνισε, τα βίασε και στη συνέχεια τα σκότωσε.

Αυτό το διάστημα έχει αναζωπυρωθεί η συζήτηση γύρω από το όνομά του με αφορμή ένα βιβλίο που έγραψε ο δικηγόρος του Μπρούνο Νταγιέζ με τον τίτλο «Γιατί θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος ο Μαρκ Ντιτρού».

Ο Ντιτρού βρίσκεται στη φυλακή από το 1996. Καταδικάστηκε το 2004 σε ισόβια. Πρέπει όμως η ποινή να παραμείνει ισόβια; Ο Μπρούνο Νταγιέζ υποστηρίζει πως 25 χρόνια στη φυλακή είναι αρκετά. Μετά ο καθένας έχει δικαίωμα να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Αυτό το δικαίωμα θα πρέπει να το έχει και ο Ντιτρού. Η σύζυγος και συνεργός του του αφέθηκε ελεύθερη το 2012.

Η υπόθεση του 61χρονου σήμερα εγκληματία συγκλόνισε όσο καμία άλλη το Βέλγιο. Τα ειδεχθή του εγκλήματα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, σόκαραν την κοινή γνώμη. Το βιβλίο του Νταγιέζ θεωρείται τώρα πρόκληση όχι μόνο για τους συγγενείς των θυμάτων. Ένας μπλόγκερ ανέβασε ένα βίντεο στο οποίο καίει το βιβλίο του δικηγόρου και τον απειλεί. Έχει εν τω μεταξύ συλληφθεί και ζήτησε συγγνώμη. Το περιοδικό «Le Vif/L´Express» 22 χρόνια μετά τη σύλληψή του έχει πρωτοσέλιδο «Θα έπρεπε ο Ντιτρού να αφεθεί ελεύθερος;».

Αδύνατη η επανένταξη, πιστεύουν οι συγγενείς των θυμάτων

Η θέση των συγγενών των θυμάτων είναι πάντως ξεκάθαρη. Ο Τζίνο Ρούσο δημοσίευσε ένα βίντεο με την οχτάχρονη κόρη του Μελίσα που χορεύει μαζί με άλλα παιδιά. Το βίντεο είχε γυριστεί λίγες μέρες πριν εξαφανιστεί το κορίτσι τον Ιούνιο του 1995, γράφει ο πατέρας της μικρής. Πιστεύει πως μια τέτοια συζήτηση περί ελευθερίας του Ντιτρού είναι περιττή.

Το ίδιο πιστεύει και ο Ζαν Ντενί Λεζέν, πατέρας της επίσης οχτάχρονης Γιούλιας που έπεσε και αυτή θύμα του Ντιτρού. «Ο τύπος είναι ψυχοπαθής» λέει και πιστεύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να επανενταχθεί στην κοινωνία.

Ο δικηγόρος του Ντιτρού ισχυρίζεται αντίθετα πως δεν χωράνε συναισθηματισμοί σε μια τέτοια περίπτωση. Το βιβλίο του το χαρακτηρίζει «έργο της λογικής». Το κράτος πιστεύει πως δεν θα πρέπει να μεταχειρίζεται τους εγκληματίες όπως αυτοί τα θύματά τους. Ένα κράτος δικαίου δεν δρα με λογική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» δηλώνει.

Ακόμα όμως και εάν η βελγική δικαιοσύνη αποφάσιζε να αφεθεί ελεύθερος ο Ντιτρού, η βελγική κυβέρνηση θα μπορούσε να παρέμβει και να παρατείνει την ποινή του για ακόμα δέκα χρόνια.

Μισέλ Βίντε / Μαρία Ρηγούτσου




Deutsche Welle

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024