Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιγάντιοι ιοί έχουν τα περισσότερα γονίδια για δημιουργία πρωτεϊνών

Γιγάντιοι ιοί έχουν τα περισσότερα γονίδια για δημιουργία πρωτεϊνών

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέους γιγάντιους ιούς, οι οποίοι διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό γονιδίων για τη δημιουργία πρωτεϊνών από κάθε άλλο ιό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Επιστήμονες ανακάλυψαν δύο νέους γιγάντιους ιούς, οι οποίοι διαθέτουν τον μεγαλύτερο αριθμό γονιδίων για τη δημιουργία πρωτεϊνών από κάθε άλλο ιό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Οι ιοί Tupanviruses (Τουπάν) ανακαλύφθηκαν σε δείγματα που συλλέχθηκαν από μία λίμνη και από βάθος 3.000 μέτρων στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοιχτά της Βραζιλίας.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους ιούς, όπως έδειξε η ανάλυση του γονιδιώματός τους, οι δύο νέοι ιοί περιέχουν τα περισσότερα γονίδια που είναι κατάλληλα για την χρησιμοποίηση και των 20 αμινοξέων που υπάρχουν στη φύση, προκειμένου να δημιουργηθούν πρωτεΐνες. Αλλά δεν φαίνεται όντως ότι συνθέτουν πρωτεΐνες.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τη Βραζιλία και τη Σουηδία, με επικεφαλής τον Μπερνάρντ λα Σκόλα του Πανεπιστημίου της Αιξ-Μασσαλίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Nature Communications, δήλωσαν ότι η προέλευση των 20 γονιδίων για πρωτεϊνοσύνθεση παραμένει άγνωστη.

Οι δύο νέοι γιγαντοιοί περιέχουν παρόμοια γονίδια όχι μόνο με τους άλλους γνωστούς ιούς, αλλά επίσης με άλλους μικροοργανισμούς (αρχαία, βακτήρια, ευκαρυωτικοί οργανισμοί). Όμως περίπου το 30% των γονιδίων των δύο γιγάντιων ιών είναι μοναδικά και δεν έχουν βρεθεί σε άλλους οργανισμούς.

Το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω, καθώς αποτελεί σημαντικό βήμα για την κατανόηση της εξέλιξης των ιών.

Υπάρχουν δύο κύριες θεωρίες για τους πολύπλοκους γιγάντιους ιούς: Η μία ότι εξελίχθηκαν από έναν αρχαίο πολύ απλό πρόγονο, «κλέβοντας» στην πορεία γονίδια από τους οργανισμούς που μόλυναν κατά καιρούς, έτσι ώστε να αποκτήσουν περισσότερα γονίδια. Η άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι συνέβη το αντίστροφο: ο πρόγονος των ιών αυτών ήταν ο ίδιος ένας γιγάντιος ιός και στην πορεία οι περισσότεροι άλλοι ιοί έχασαν πολλά από αυτά τα προγονικά γονίδια, αλλά ορισμένοι γιγάντιοι ιοί όπως οι Τουπάν διατήρησαν όλο το αρχέγονο πολύπλοκο γονιδίωμά τους.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024