Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ντάνα Λους: Tο θηλυκό πρόσωπο του λόμπι των όπλων

Ντάνα Λους: Tο θηλυκό πρόσωπο του λόμπι των όπλων

Ισχυρίζεται ότι βγήκε σώα από τη δημόσια συζήτηση που οργάνωσε το CNN στο Σανράιζ της Φλόριντα μετά τη σφαγή στο σχολείο της πολιτείας χάρη στους φουσκωτούς που την συνόδευαν.

Ισχυρίζεται ότι βγήκε σώα από τη δημόσια συζήτηση που οργάνωσε το CNN
στο Σανράιζ της Φλόριντα μετά τη σφαγή στο σχολείο της πολιτείας χάρη
στους φουσκωτούς που την συνόδευαν.

«Ημουν εκεί για να μιλήσω για λύσεις κι’ αυτοί φώναζαν «κάψτε την» » τόνισε η Ντάνα Λους. Ηταν εκεί για να εκπροσωπήσει την NRA (National Rifle Association), το πανίσχυρο λόμπι των όπλων στις ΗΠΑ και να υπερασπισθεί το δικαίωμα στην οπλοκατοχή στο όνομα της περιβόητης 2ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ. Την επικαλείται η NRA και μερικά εκατομμύρια Αμερικανών που θεωρούν δικαίωμά τους να κατέχουν αυτόματα όπλα «to stand their ground». Ριζικά απομακρυσμένη από το πλαίσιο εντός του οποίου συντάχθηκε και εντάχθηκε στον θεμελιώδη αμερικανικό νόμο τον 18ο αιώνα, είναι το θεμέλιο της κουλτούρας των όπλων που εντός του ανεπτυγμένου κόσμου δεν απαντάται παρά μόνο στις ΗΠΑ.

Γόβες στιλέτο, αυτόματο στο χέρι

Είναι η Ντάνα Λους. Η γυναίκα με τις γόβες στιλέτο, το αυτόματο στο χέρι και τη βρώμικη γλώσσα. Η βιτρίνα της NRA εδώ και έναν χρόνο που το λόμπι των όπλων αποφάσισε να σπρώξει στη σκηνή ένα πολιτικά υπερσυντηρητικό, υπερκινητικό και υπερπροβεβλημένο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γυναικείο πρόσωπο με εμπρηστικό και διχαστικό λόγο, αφήνοντας πίσω τον λευκό αρσενικό που ήταν η ταυτότητά του.

Ηταν εκεί για να υπερασπισθεί το δικαίωμα στην οπλοκατοχή μπροστά σε ένα τραυματισμένο, σοκαρισμένο αλλά δυναμικό ακροατήριο μαθητών που επέζησαν του μακελειού στο σχολείο της Φλόριντα, γονέων και καθηγητών, που βγαίνουν μπροστά για να καταγγείλουν τα ματωμένα χρήματα του λόμπι των όπλων, για να δηλώσουν ότι «φτάνει πια» και για να ζητήσουν την επιβολή περιορισμών στην οπλοκατοχή.

«Είναι σαν να προσκαλείς λομπίστες της καπνοβιομηχανίας για να εξηγήσουν στα παιδιά που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα από καρκίνο των πνευμόνων πώς μπορούν να προλάβουν τους θανάτους από το κάπνισμα», έγραψε στο Twitter η Σάνον Γουότς, ακτιβίστρια για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, οργισμένη για την επιλογή ενός τόσο «στυγνού, δόλιου και ακραίου» προσώπου για να συμμετάσχει σε μία τέτοια συζήτηση.

Η Ντάνα Λους έδειξε εντυπωσιακή αυτοκυριαρχία στη συζήτηση του CNN, κατάφερε να κρατήσει σε επίπεδο αξιοπρέπειας την γλώσσα της που συχνά παρεκτρέπεται δημόσια για να εκτοξεύσει χυδαιότητες κατά των αντιπάλων της και υπέμεινε τα συνεχή γιουχαΐσματα και τις οργισμένες φωνές που συνόδευαν τα λόγια της.

Αρνήθηκε να μιλήσει για την απαγόρευση των «bump stock», των εξαρτημάτων που μετατρέπουν ένα ημιαυτόματο σε όπλο που ρίχνει εκατοντάδες σφαίρες το λεπτό και εστίασε στην ανάγκη για ελέγχους ατομικού ιστορικού σε εθνικό επίπεδο που θα διασφαλίσουν ότι μόνο «υγιείς», «ισορροπημένοι» άνθρωποι θα μπορούν να αγοράσουν όπλα.

«Θέλω να ξέρετε ότι θα υποστηρίξουμε τα παιδιά σας, όπως δεν θα τα υποστηρίξετε εσείς» της είπε κοιτάζοντάς την στα μάτια η Εμα Γκονζάλες, η μαθήτρια που επέζησε του μακελειού στο σχολείο της Φλόριντα, είδε φίλους της να σκοτώνονται και έγινε ένα από τα πρόσωπα του κινήματος για τον περιορισμό της οπλοκατοχής που γεννήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Παιγνίδια με το αεροβόλο στην αυλή

Η Ντάνα Λους μεγάλωσε σε μία κωμόπολη του Μιζούρι. Ο παππούς της τής έμαθε να ρίχνει με το αεροβόλο στην πίσω αυλή του σπιτιού όταν ήταν μικρό παιδί. Οι γονείς της φανατικοί των όπλων, ψήφιζαν Δημοκρατικούς. Η ίδια στα νεανικά της χρόνια δήλωνε φιλελεύθερη. Η υπόθεση της σχέσης του Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λιουίνσκι ευθύνεται για την πρώτη της συντηρητική στροφή. Στα 20 χρόνια της εγκατέλειψε τις σπουδές δημοσιογραφίας , όταν έμεινε έγκυος στον πρώτο της γιο. Καθώς μεγάλωνε τα παιδιά της διατηρούσε μπλογκ για μαμάδες.

Η εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα ευθύνεται για τη δεύτερη συντηρητική της στροφή, που την φέρνει μέχρι το ακροδεξιό Tea Party. Τότε ξεκινά την καριέρα της στη δημοσιογραφία. Κάνει ραδιοφωνική εκπομπή , το Dana Show, και κατακτά μεγάλο κοινό στο YouTube.

Κάνει ένα πέρασμα από τον ακροδεξιό ιστότοπο Breitbart. Τότε έρχεται σε επαφή και με τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην σύμβουλο στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, «έναν από τους χειρότερους ανθρώπους επί της πράσινης γης του Θεού».

Παράλληλα συχνάζει στα πάνελ πολιτικών εκπομπών και κάνει γνωστές τις συντηρητικές της απόψεις περί οπλοκατοχής και επί παντός του επιστητού.

Παραδόξως, στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές του 2016 δεν στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ. Ανησυχεί για τις θέσεις του σχετικά με την 2η Τροπολογία και για τις συμφωνίες με ανθρώπους του κοινού εγκλήματος που έχει στο ενεργητικό του. Προτιμά τον Τεντ Κρουζ.

Σταδιακά αλλάζει τη στάση της και μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας έχει μετατραπεί σε φαν του Τραμπ. «Μια νέα μέρα για την Αμερική!».

Υπερήφανη για το τατουάζ της

Περιγράφει τα μέλη της οικογένειάς της, τον σύζυγο και μάνατζέρ της και τους δύο γιους, ως «τρελαμένους με τον Ιησού». Και επιδεικνύει με μεγάλη υπερηφάνεια το τατουάζ που έχει στο χέρι της: Ephesians 6: 12-13. Παραπέμπει στο απόσπασμα της επιστολής προς Εφεσίους του αποστόλου Παύλου, το οποίο προσεγγίζει με αφοπλιστική αφέλεια και κυριολεκτικώς: «Ενδυθήτε όλα τα όπλα του Θεού, δια να ημπορήτε να αντισταθήτε εις τας δολίας και πονηράς μεθόδους και παγίδας του διαβόλου».

Για την Ντάνα Λους, η οπλοκατοχή είναι ιερή και απαραβίαστη.

«Αντιμετωπίζω το δικαίωμα στην οπλοκατοχή με πολύ προσωπικό τρόπο. Το αντιμετωπίζω ως απειλή για την ευημερία της οικογένειάς μου όποτε κάποιος επιδιώκει να τροποποιήσει ή να καταργήσει την ατομική μου ελευθερία όπως την εγγυάται η 2η Τροπολογία», εξηγεί στο βιβλίο της «Hands off my Gun» (Κάτω τα Χέρια από το Οπλο μου).

Κόκκινο κολλητό φόρεμα, γόβες στιλέτο και αυτόματο στα χέρια. Γι΄αυτήν, οι προσπάθειες για την επιβολή ελέγχων στην οπλοκατοχή ισοδυναμεί με «ναζιστική και σταλινική προπαγάνδα». Η εκστρατεία των υποστηρικτών της επιβολής αυστηρότερου ρυθμιστικού πλαισίου στην οπλοκατοχή, που ενδεχομένως θα περιορίσει τις δυνατότητες όσων μπορούν να εισβάλουν με ένα αυτόματο στο χέρι και να θερίσουν τους μαθητές ενός σχολείου, στα μάτια της είναι «η εκμετάλλευση των ένοπλων επιθέσεων από εκείνους που θέλουν να αρπάξουν τα όπλα από τα χέρια νομοταγών πολιτών».

Η καριέρα της Ντάνα Λους στην NRA σημαδεύτηκε από διαφημιστικές εκστρατείες που προκάλεσαν κατακραυγή για πρόκληση μίσους και βίας. Διαμαρτύρεται για τις βρισιές που δέχεται στο Twitter για τις απόψεις της για τα όπλα, αλλά και για μία σειρά άλλων θεμάτων όπως οι επιθέσεις της κατά της εκστρατείας για τη σεξουαλική παρενόχληση, κατά των μέσων ενημέρωσης…

Τον Οκτώβριο έγραψε ότι αναγκάσθηκε να μετακομίσει μαζί με την οικογένειά της από το Μιζούρι στο Τέξας «εξαιτίας των απειλών που δεχόταν από τους υποστηρικτές του ελέγχου της οπλοκατοχής».

«Ενας τύπος κατάφερε να βρει τον αριθμό του προσωπικού μου κινητού, τηλεφώνησε όταν η αστυνομία βρισκόταν εδώ, απείλησε να με πυροβολήσει στην ίδια την αυλή μου. Ενας άλλος έφτιαξε σειρά λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέβασε φωτογραφίες του σπιτιού μου, απείλησε να με βιάσει μέχρι θανάτου»…

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024