Η 45χρονη πρωταθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας Κλαούντια Πέχσταϊν είναι η γηραιότερη αθλήτρια της γερμανικής εθνικής ομάδας αλλά και η πιο μεγάλη σε ηλικία αθλήτρια που αγωνίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ στη Νότια Κορέα. Εδώ και τρεις δεκαετίες ασχολείται με το πατινάζ ταχύτητας σε πίστα (κυρίως στα 3000μ. και 5000μ.) και έχει σημαντικές ολυμπιακές και παγκόσμιες διακρίσεις στο βιογραφικό της. «Είναι φαινόμενο, κι αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε. Όταν ένας άνθρωπος σε αυτή την ηλικία έχει μια τέτοια αθλητική παρουσία πρόκειται για κάτι ξεχωριστό», ανέφερε στη DW o Βίλχελμ Μπλοχ, καθηγητής στο Τμήμα Αθλητικής Ιατρικής στη Γυμναστική Ακαδημία της Κολωνίας.

Αλλά πόσο εύκολο είναι να κρατηθεί ένας πρωταθλητής σε ένα τόσο υψηλό αγωνιστικό επίπεδο ώστε να ανταγωνίζεται τους νεότερους συναθλητές του; Όλα είναι θέμα πειθαρχίας, λέει ο Βίλχελμ Μπλοχ.

Σε κάποια αθλήματα όπως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων ή όπως εν προκειμένω σε κάποια είδη σκι καιι πατινάζ που βασίζονται στην τεχνική δεξιότητα, μπορεί ένας αθλητής να γίνεται ακόμη καλύτερος καθώς περνούν τα χρόνια. «Σε αθλήματα όμως που απαιτούν εκρηκτική μυϊκή δύναμη, μέγιστη αντοχή και ταχύτητα όπως το σπριντ ή την άρση βαρών, αθλητές στην ηλικία της Πέχσταϊν μάλλον δεν θα είχαν καμία τύχη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βίλχελμ Μπλοχ.

Οι γηραιότεροι αθλητές αποτελούν τάση αλλά όχι τον κανόνα

Όπως σημειώνει ο ίδιος, σίγουρα και η Κλαούντια Πέχσταϊν δεν έχει την ίδια απόδοση που είχε στην ηλικία των 30 ετών. Ωστόσο με σωστή προπόνηση έχει καταφέρει να κρατηθεί σε ένα υψηλό επίπεδο. Επίσης σημαντική είναι και η αθλητική πείρα που έχει αποκομίσει ένας αθλητής, που βρίσκεται μεν σε προχωρημένη ηλικία, ωστόσο κρατιέται σε καλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον γερμανό αθλίατρο, σημαντικός παράγοντας για τις επιδόσεις ενός αθλητή είναι σε κάθε περίπτωση η ηλικία στην οποία ξεκίνησε να κάνει πρωταθλητισμό. Με λίγα λόγια όσο μικρότερος ξεκινά κανείς τον πρωταθλητισμό, τόσο περισσότερες πιθανότητες είναι να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο ακόμη και σε προχωρημένη αθλητικά ηλικία. Βέβαια, όπως επισημαίνει, υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα στην περίπτωση των μαραθωνοδρόμων ακόμη και αθλητές που έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με το άθλημα αυτό σε ηλικία κατά μέσο όρο 40 ετών μπορούν να σταθούν αξιοπρεπώς στον αγώνα. Αλλά σίγουρα αυτό δεν αποτελεί τον κανόνα σε αθλητές παγκόσμιας κλάσης που σημειώνουν ρεκόρ.

Πάντως μπορούμε να πούμε ότι σήμερα καταγράφεται η τάση αθλητές παγκόσμιου βεληνεκούς να μεταθέτουν σε μεγαλύτερη ηλικία την αποχώρησή τους από τον αθλητισμό. «Αυτό έχει να κάνει με την εξέλιξη των προπονητικών μεθόδων, που έχει αλλάξει έντονα τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι αθλητές να παραμένουν για πολύ μακρό χρονικό διάστημα σε καλή αθλητική κατάσταση.»

Βέβαια, όπως αναφέρει ο Βίλχελμ Μπλοχ, εξακολουθεί ως γενικός κανόνας να ισχύει ότι ένας αθλητής βρίσκεται στο «πικ» της απόδοσής του μεταξύ 18 και 30 ετών. Από εκεί και πέρα η απόδοση αρχίζει και πέφτει λόγω της φυσικής φθοράς του σώματος, μιας και το μυικό σύστημα σιγά-σιγά μεταβάλλεται όπως και συνολικά η ανθρώπινη σωματοδομή.

Χάνα Φουξ / Δήμητρα Κυρανούδη
Deutsche Welle

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο