Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηλίας Υφαντίδης: Θέλω ο κάθε λαός να έχει το ύφος του

Ηλίας Υφαντίδης: Θέλω ο κάθε λαός να έχει το ύφος του

Υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς να είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα και την κοινωνία έχουν τη δύναμη να έχουν φτιάξει το δικό τους «γαλατικό χωριό». Να κάνουν δηλαδή αυτό που αγαπούν από τα μικράτα τους, να είναι αφοσιωμένοι στην παράδοση που κουβαλούν από γενιά σε γενιά και κυρίως να αισθάνονται γεμάτοι από τη ζωή τους. Οπως, […]

Υπάρχουν άνθρωποι που χωρίς να είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα και την κοινωνία έχουν τη δύναμη να έχουν φτιάξει το δικό τους «γαλατικό χωριό». Να κάνουν δηλαδή αυτό που αγαπούν από τα μικράτα τους, να είναι αφοσιωμένοι στην παράδοση που κουβαλούν από γενιά σε γενιά και κυρίως να αισθάνονται γεμάτοι από τη ζωή τους.

Οπως, για παράδειγμα, συμβαίνει σύμφωνα με το Βήμα με τον ποντιακής καταγωγής δεξιοτέχνη της λύρας Ηλία Υφαντίδη, ο οποίος ασχολείται με τη μουσική από την ηλικία των 7 ετών. Οι γονείς του Τριαντάφυλλος και Ειρήνη επαναπατρίστηκαν στην Ελλάδα από την πρώην Σοβιετική Ενωση το 1965 και μετά κόπων και βασάνων απέκτησαν την εστία τους σε μια γειτονιά των δυτικών προαστίων. Ταβέρνα διατηρούσαν για να ζήσουν τα παιδιά τους, με τον Ηλία Υφαντίδη να έχει βάλει στόχο να μάθει λύρα. Το όργανο που έπαιζε και αγαπούσε ο συνονόματος παππούς του.

Και τα κατάφερε. Οχι χωρίς κόπο, αλλά με περίσσια θέληση και όρεξη. Αρωγός σε αυτή του την προσπάθεια η γιαγιά του αλλά και η οικογένειά του. Το όνειρό του αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα σε ηλικία 14 ετών έχοντας δάσκαλό του τον Γιώργο Αμαραντίδη. Στην ηλικία των 17 ετών έρχεται η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Εγώ ποντιοπούλ’ είμαι, τ’ όνομα μ’ εν’ Ηλία». Ακολουθεί το δεύτερο CD με τίτλο «Πόνος οψέ, οσήμερον και πάντα» και η τρίτη κατά σειρά δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αυδές Πόντου».

Ζωή, συνεχής αναζήτηση

Ο Ηλίας Υφαντίδης έχει συμμετάσχει σε διάφορες μουσικές καταγραφές και ήταν συνεργάτης της Δόμνας Σαμίου, λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες παραστάσεις καθώς επίσης και σε μουσικές παραγωγές όπως «Της Κυράς Θάλασσας», «Της φύσης και του έρωτα», «Παραλογές», «Ακριτικά» κ.α. Συμμετείχε στα τραγούδια της Γενοκτονίας στο CD με τίτλο «Στο δρόμο για το Τσιμενλί» και βραβεύτηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο Ποντιακού Ελληνισμού Ψωμιάδειον. Εχει πάρει μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει ανταποκριθεί σε διάφορα καλέσματα συλλόγων και πολιτιστικών φορέων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πόλεις της Ευρώπης, της Αμερικής της Ρωσίας, ως εισηγητής για την ποντιακή μουσική και τα μουσικά όργανα του Πόντου. Ασχολείται επίσης με τη λαογραφική έρευνα και καταγραφή του ποντιακού Ελληνισμού. Ακόμα, με το ποντιακό θέατρο ως ηθοποιός στη Νέα Ποντιακή Σκηνή του Λάζου Τερζά αλλά και ως συγγραφέας γράφοντας ο ίδιος ποντιακά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις αλλά και παιδικά παραμύθια, κατά κύριο λόγο με τον Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» αλλά και με διάφορα άλλα ποντιακά σωματεία.

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024