Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γ. Καζαντζής - Γ. Νταλάρας: Ερωτας ή Τίποτα

Γ. Καζαντζής – Γ. Νταλάρας: Ερωτας ή Τίποτα

...

Η συμμετοχή και μόνο του Γιώργου Νταλάρα σε μία δισκογραφική δουλειά αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού. Πολύ περισσότερο δε όταν είναι ο βασικός ερμηνευτής. Οπως για παράδειγμα συμβαίνει με τη νέα δισκογραφική παραγωγή «Ερωτας ή Τίποτα» (MINOS – EMI).

Θα μου επιτρέψετε όμως να ασχοληθώ πρώτα από όλα με τον συνθέτη. Ο Γιώργος Καζαντζής ένας από τους συνθέτες – «ζωγράφους», της σύγχρονης ελληνικής μουσικής, παρουσιάζει δέκα συνθέσεις, άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους, δέκα μικρά έργα απολύτως ισορροπημένα, ευαίσθητα που ενίοτε έχουν και τις… γωνίες τους.

Σύμφωνα με το Βήμα αυτό που κάνει άλλωστε από την πρώτη του δισκογραφική δουλειά, την ανεξάρτητη παραγωγή «…ήταν μια στιγμή». Ισως το γεγονός ότι ζει και εργάζεται μακριά από τα…. κέντρα των αποφάσεων – γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης – τον έχουν κρατήσει… καθαρό από μόδες και απαιτήσεις. Κάνει την δουλειά του έτσι όπως εκείνος ξέρει και τον ξέρουν εκείνοι που πρέπει να το ξέρουν. Εχει κατορθώσει να δημιουργήσει τον ήχο του, αγκαλιάζοντας την παράδοση, δίνοντάς της παράλληλα έναν λόγιο τόνο, χωρίς να γίνεται ακαδημαϊκός.

Πάνω εκεί σε αυτή την ελληνική μουσική του Γ. Καζαντζή, αυτή τη μουσική με τη λαϊκότητα της, μια λαϊκότητα που πατά γερά στην παράδοση και στην έμπνευση, βάδισαν και οι στίχοι της Ελένης Φωτάκη, του Μάνου Ελευθερίου, του φίλου τους και συνοδοιπόρου Γιώργου Ανδρέου, του Ιωάννη Πανουτσόπουλου και της Ναντίνας Κυριαζή. Υμνούν τον έρωτα, υμνούν αυτούς που αγαπούν χωρίς αύριο, υμνούν τους ατελέσφορους έρωτες. Τα λόγια τους απλά, χωρίς να είναι απλοϊκά, καθημερινά αλλά και σκληρά. Για να γράψεις άλλωστε στίχους – ποίηση πρέπει να έχεις ματώσει.

Και φθάσαμε στον τρίτο κατά σειρά, που απαιτείται για να επικοινωνηθεί ένα τραγούδι. Στον ερμηνευτή. Ωριμος, όχι φωνητικά, αλλά συναισθηματικά ο Γιώργος Νταλάρας, ερμηνεύει τα τραγούδια με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά να αναπνέουν και να υπηρετούν το όραμα του συνθέτη και των στιχουργών. Οχι ότι ο ερμηνευτής δεν βάζει το δικό του όραμα, όχι ότι δεν έχει κάνει αυτά τα 9 τραγούδια (ένα ερμηνεύει η Φωτεινή Βελεσιώτου) κτήμα του αλλά έχει προσέξει να μην τα πνίξει. Δικαιωματικά το «Ενα γράμμα» (στίχοι Ι. Πανουτσόπουλος) θα έπρεπε να το ερμηνεύσει ο ίδιος.

in.gr

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024