Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Θοδωρής Οικονόμου μιλάει στο in.gr για το «Βυθό»

Ο Θοδωρής Οικονόμου μιλάει στο in.gr για το «Βυθό»

Ο πιανίστας και συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα εμφανίστει στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» για αφεθεί για ακόμη μια φορά στη μαγεία της στιγμής, δημιουργώντας ένα μοναδικό ηχητικό σύμπαν με ένα πιάνο το οποίο λειτουργεί σαν ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα. Ο Θοδωρής Οικονόμου με τις όμορφες μελωδίες που συνθέτει, τα δυναμικά ρυθμικά […]

Ο πιανίστας και συνθέτης Θοδωρής Οικονόμου την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα εμφανίστει στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» για αφεθεί για ακόμη μια φορά στη μαγεία της στιγμής, δημιουργώντας ένα μοναδικό ηχητικό σύμπαν με ένα πιάνο το οποίο λειτουργεί σαν ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα.

Ο Θοδωρής Οικονόμου με τις όμορφες μελωδίες που συνθέτει, τα δυναμικά ρυθμικά μοτίβα, τις παραπομπές σε Ανατολή και Δύση και επηρεασμένος από την κλασική, την τζαζ αλλά και την παραδοσιακή μουσική, συνθέτει μοναδικές ατμόσφαιρες και πολύχρωμα ηχητικά τοπία, καλώντας μας να ταξιδέψουμε στους διαφορετικούς σκηνικούς χώρους που δημιουργεί μέσω της μουσικής του.

Οι συναυλίες του Θοδωρή Οικονόμου είναι ένα παιχνίδι ζωντανό με τον κάθε θεατή. Ένα παιχνίδι μελωδικό, αρμονικό, ένα παιχνίδι ρυθμικό, χρωματιστό, έντονο. Ένα παιχνίδι τρυφερό που ζωγραφίζει τη σιωπή μας.

Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή ανάμεσα σε πρόβες και δεκάδες παρτιτούρες ο Θοδωρής βρήκε λίγο χρόνο να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.

Περιέγραψέ μου το «Βυθό»
«Βυθός» είναι ο τίτλος που ένιωσα ότι αρμόζει στη σειρά των αυτοσχεδιαστικών συναυλιών που δίνω αυτή την εποχή. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου. Σε αυτές τις συναυλίες επικοινωνώ με το κοινό με μουσικές και ήχους που παράγω και συνθέτω την κάθε στιγμή που είμαι στη σκηνή. Με ένα πιάνο.

Σε τι μουσικά μονοπάτια κινείται;
Σε κάθε συναυλία αντλώ υλικό από τα ακούσματα μου και πιο συγκεκριμένα κινούμαι σε μονοπάτια που βοηθάνε έτσι ώστε να υπάρξει η βαθιά συγκίνηση που επιζητάμε όλοι μέσα από την τέχνη. Η κλασική μουσική, η παραδοσιακή, η τζαζ, ο μινιμαλισμός είναι έτσι κι αλλιώς τα είδη που με συγκινούσαν και εξακολουθούν να με αγγίζουν.

Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής;
Στη συναυλία του Μεγάρου στην οποία τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν περίπου μια εβδομάδα πριν, είχα την τύχη να συνομιλήσω με ένα πολύ συγκεντρωμένο κοινό και τους ευχαριστώ που με τίμησαν σε κάτι τόσο προσωπικό και με βοήθησαν να δημιουργήσουμε από κοινού το δικό μας σύμπαν.

Έχεις παίξει σε δεκάδες θέατρα σε όλο τον κόσμο, υπάρχει κάποια στιγμή που ξεχωρίζεις;
Έχω εμφανιστεί σε αρκετές σκηνές, κάθε συναυλία έχει την δικιά της ξεχωριστή αύρα. Αυτές οι αυτοσχεδιαστικές συναυλίες μου ωστόσο είναι λυτρωτικές και κάθε μια πολύ ξεχωριστή για μένα. Ελπίζω και η συναυλία της Παρασκευής στον ιστορικό χώρο αυτό χώρο να έχει την δικιά της μυρωδιά.

Θέατρο, κινηματογράφος, προσωπική δισκογραφία. Τι από όλα είναι πιο κοντά σε εσένα;
Η εικόνα με βοηθάει μα ονειρεύομαι. Το θέατρο με έσωσε από την μοναξιά ενός πιανίστα που μελετάει ατελείωτες ώρες, έδωσε πνοή για την φαντασία μου, με έμαθε να επικοινωνώ πιο άμεσα. Το ίδιο και το σινεμά. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη ταινία που είδα και πως ένιωσα τότε. Αγαπώ πολύ την διαδικασία του να ντύνεις με ήχο μια ταινία. Για την δισκογραφία οι εποχή είναι πολύ δύσκολη. Για πολλά χρόνια αντιδρούσα στην εγχώρια δισκογραφία. Ίσως ήταν και δικιά μου ανασφάλεια. Τώρα νιώθω πιο σίγουρος για το τι πρέπει ή θέλω μάλλον να αποτυπώνεται.

Τι θα δούμε στο live στον Παρνασσό;
Στον Παρνασσό την Παρασκευή στις 21:00 θα δημιουργήσουμε όλοι όσοι είμαστε εκεί ένα ταξίδι ελπίζω απρόσμενο όπου ο καθένας θα μπορέσει να ταυτιστεί με τον δικό του τρόπο.

Μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς το πιάνο;
Μου ακούγεται πολύ περίεργο να μην μπορώ να αφεθώ στον ήχο του πιάνου μου. Είναι κάτι που δεν το έχω φανταστεί.

Στην Αθήνα του σήμερα τι μελωδίες ταιριάζουν;
Η Αθήνα είναι μια ενδιαφέρουσα πόλη. Προσωπικά ο ήχος της μου δίνει έμπνευση καθημερινά μιας και μένω και δουλεύω στο κέντρο. Η Αθήνα θα μπορούσε να έχει πολλά και διαφορετικά soundtracks.

Νατάσα Μαστοράκου

in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024