Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το λεσβιακό μέλος: Ο Αλκαίος (Μέρος Β’)

Το λεσβιακό μέλος: Ο Αλκαίος (Μέρος Β’)

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις και η δυστυχία της εξορίας

Το Σίγειο, κατόπιν σχετικού αιτήματος των αντιμαχόμενων πλευρών και διαιτησίας του κορίνθιου τυράννου Περίανδρου, περιήλθε τελικά στην κατοχή των Αθηναίων. Η λήξη της πολεμικής αναμέτρησης και η αποκατάσταση της ειρήνης έδωσαν το σύνθημα για την αναβίωση των παλαιών αντιπαραθέσεων μεταξύ των αντίπαλων αριστοκρατικών γενών της Μυτιλήνης.

Εκείνος που ανέλαβε τα ηνία της Μυτιλήνης ήταν εντέλει ο Μυρσίλος, που προερχόταν από τη γενιά των Κλεανακτιδών. Ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση ανατροπής του Μυρσίλου διαδραμάτισε, κατά τα φαινόμενα, ο Αλκαίος με την εταιρεία (πολιτική ομάδα) του. Ο Πιττακός ήταν αρχικά κι αυτός ένας από τους συνωμότες, αλλά στη συνέχεια πέρασε στο αντίπαλο στρατόπεδο και, για ένα μικρό διάστημα, μοιράστηκε την εξουσία με τον Μυρσίλο.

Ο Αλκαίος αναγκάστηκε να καταφύγει μαζί με τους εταίρους (πολιτικούς συντρόφους) του στην Πύρρα, πόλη χτισμένη στην ανατολική ακτογραμμή του κόλπου της Καλλονής, προκειμένου να μην τιμωρηθεί για την επίθεση που ήταν έτοιμος να πραγματοποιήσει εναντίον του Μυρσίλου.

Στην περίοδο της φυγής του Αλκαίου στην Πύρρα ανήκει ένα εξαίρετο ποίημά του, όπου ο ποιητής όχι μόνον ικετεύει τη λεγόμενη Λεσβιακή Τριάδα —τον Δία, την Ήρα και τον Διόνυσο— να τον λυτρώσει από τη δυστυχία της εξορίας, αλλά και εκτοξεύει κατάρες εναντίον του γιου του θρακιώτη Ύρρα, του κοιλαρά Πιττακού, ο οποίος καταπάτησε τον όρκο του —να απελευθερώσει το λαό ως μέλος της εταιρείας— και έγινε ο μπόγιας της Μυτιλήνης.

Σε ένα άλλο ποίημά του ο Αλκαίος εκφράζει και πάλι τον έντονο ψυχικό πόνο του για τα βάσανα της εξορίας. Ο ποιητής δηλώνει με λόγο θρηνητικό ότι έχει βρει καταφυγή σε ένα τέμενος μακριά από την πόλη, όπου ζει σαν χωριάτης, σαν λύκος, αλλά και ότι έχει νοσταλγήσει τη ζωή ανάμεσα στους πολίτες της Μυτιλήνης, τη συνέλευση του λαού (αγορά) και τη βουλή (βόλλα).

*Στη φωτογραφία του παρόντος άρθρου, ο Πιττακός ο Μυτιληναίος, ένας από τους Επτά Σοφούς της αρχαίας Ελλάδας.

Το λεσβιακό μέλος: ο Αλκαίος (Μέρος Α’)

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024