Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι οι κλιματικές αλλαγές και ειδικότερα η εξαφάνιση των θαλάσσιων πάγων δυσκολεύει πάρα πολύ τη ζωή των πολικών αρκούδων. Τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς μελέτες για τις πολικές αρκούδες, τα στοιχείων των οποίων παρέχουν στους ερευνητές τα ίδια τα ζώα. Οι έρευνες για τις πολικές αρκούδες γίνονται με την τοποθέτηση ειδικών κολάρων που διαθέτουν διάφορα όργανα και συστήματα καταγραφής των κινήσεών τους και πολλά άλλα δεδομένα. Τα ευρήματα της πιο πρόσφατης έρευνας για τις πολικές αρκούδες παρουσιάστηκαν πριν από δύο εβδομάδες και προκάλεσαν αίσθηση.

Σύμφωνα με το Βήμα ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Σάντα Κρουζ) ταξίδεψαν την τριετία 2014-2016 σε αρκτικές περιοχές και στα ταξίδια τους αυτά φρόντισαν να πιάσουν κάποιες πολικές αρκούδες και να πάρουν δείγματα αίματος και ούρων για να μελετήσουν τον μεταβολισμό τους. Οι ερευνητές έκαναν αυτές τις μετρήσεις σε συνολικά εννέα πολικές αρκούδες στις οποίες τοποθέτησαν κολάρα με συστήματα GPS, κάμερες και άλλα όργανα τα οποία μπορούσαν να παρακολουθούν τις κινήσεις και τον τρόπο διαβίωσής τους. Οι ερευνητές ολοκλήρωσαν την επεξεργασία των δεδομένων και δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Science».

Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι, ειδικοί και μη, υποψιάζονταν. Οι πολικές αρκούδες δυσκολεύονται πλέον πολύ να βρουν τροφή και όταν τελικά καταφέρνουν να βρουν, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ενεργειακές τους ανάγκες. Ας ρίξουμε μια ματιά και σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία που μας αποκάλυψαν οι… ίδιες οι πολικές αρκούδες.

Η κολύμβηση

Ικανές να διανύουν τεράστιες αποστάσεις κολυμπώντας είναι οι πολικές αρκούδες σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη. Οι ειδικοί μάλιστα συνδέουν τις εντυπωσιακές τους επιδόσεις με την ανάγκη για επιβίωση σε ένα αρκτικό περιβάλλον όπου η επιφάνεια των πάγων συρρικνώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας (USGS) μελέτησαν 52 θηλυκές πολικές αρκούδες που ζούσαν στη Νότια Αλάσκα. Από το 2004 μέχρι το 2009, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καταγράφηκε στη συγκεκριμένη περιοχή υπερβολική συρρίκνωση των πάγων. Οι κινήσεις των ζώων καταγράφηκαν με τη βοήθεια ειδικών κολάρων GPS. Ο λόγος για τον οποίο για τη μελέτη επιλέχθηκαν θηλυκές πολικές αρκούδες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είχε να κάνει με τη διάμετρο του λαιμού τους – ο λαιμός των αρσενικών ήταν υπερβολικά μεγάλος για τα ειδικά κολάρα.

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο