Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κιμ Γιο Γιονγκ: Η πριγκίπισσα της Πιονγκγιάνγκ

Κιμ Γιο Γιονγκ: Η πριγκίπισσα της Πιονγκγιάνγκ

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας, έκανε τον Οκτώβριο της είσοδό της στο πανίσχυρο Πολιτικό Γραφείο του μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας, για να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα ενός καθεστώτος όπου η εξουσία αποτελεί οικογενειακή υπόθεση εδώ και 70 χρόνια.

Είναι το πρώτο μέλος της βορειοκορεατικής δυναστείας στην εξουσία που διασχίζει τον 38ο παράλληλο για να επισκεφθεί το Νότο, επιβεβαιώνοντας έτσι την αυξανόμενη ισχύ της στην ιεραρχία του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η πριγκίπισσα της Βόρειας Κορέας, έκανε τον Οκτώβριο της είσοδό της στο πανίσχυρο Πολιτικό Γραφείο του μοναδικού κόμματος της Βόρειας Κορέας, για να γίνει η ισχυρότερη γυναίκα ενός καθεστώτος όπου η εξουσία αποτελεί οικογενειακή υπόθεση εδώ και 70 χρόνια.

Στα χαρτιά, επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς της Πιονγκτσάνγκ είναι ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, που επισήμως είναι ο αρχηγός του κράτους, αλλά με συμβολικό ρόλο.

«Στην πραγματικότητα, η αληθινή επικεφαλής είναι η Κιμ Γιο Γιονγκ» λέει ο αναλυτής Γιονγκ Σονγκ-τσανγκ, του Ινστιτούτου Sejong.

Το γεγονός ότι ανήκει στην οικογένεια των Κιμ είναι δίκοπο μαχαίρι: συνοδεύεται από σειρά εξαιρετικών προνομίων, αλλά μπορεί να έχει επίσης τραγικές συνέπειες σε περίπτωση δυσμένειας.

Ο Τζανγκ Σονγκ Τεκ, ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν, εκτελέστηκε για προδοσία το 2013. Ο ετεροθαλής αδελφός του, ο Κιμ Γιονγκ Ναμ, δολοφονήθηκε στο αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ τον περασμένο χρόνο, δηλητηριασμένος με νευροτοξικό παράγοντα, σε ένα σκηνικό βγαλμένο από τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Μπορεί να μιλήσει για τα πάντα με τον Κιμ»

Η Γιο Γιονγκ είναι 29 ή 30 (μπορεί και 31) ετών και κατά συνέπεια είναι το νεότερο μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Είναι το ένα από τα τρία παιδιά που ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε αποκτήσει με την τρίτη του γνωστή συμβία, τη χορεύτρια Κο Γιονγκ Ουί.

Από έναν ιάπωνα σεφ σούσι, που υπηρέτησε επί σειρά ετών στο βασιλικό οίκο των Κιμ, μαθεύτηκε ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε μεγάλη αδυναμία στη μικρή του κόρη και την αποκαλούσε «γλυκιά, γλυκιά Γιο Γιονγκ» και «πριγκίπισσα Γιο Γιονγκ».

Διατηρεί ειδική σχέση με το σημερινό ηγέτη της Βόρειας Κορέας, πέραν του ότι μοιράζονται την ίδια μητέρα. Όπως και εκείνος, έχει σπουδάσει στην Ελβετία.

Η πρώτη της επίσημη εμφάνιση στα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης έγινε το 2009, όταν συνόδευσε τον πατέρα της στην επίσκεψή του σε ένα πανεπιστήμιο Αγρονομίας. Έγινε πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του πατέρα της μέχρι το θάνατό του, το Δεκέμβριο του 2011. Στις φωτογραφίες της κηδείας του καταλαμβάνει προνομιακή θέση δίπλα στον διάδοχο και αδελφό της.

Όταν ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανέλαβε τα ηνία της χώρας, η καριέρα της στην υπηρεσία Προπαγάνδας του Κόμματος εκτοξεύτηκε. Ακολούθησε ο διορισμός της, το 2014, στη θέση της αναπληρώτριας διευθύντριας της υπηρεσίας στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής και η είσοδός της στο Πολιτικό Γραφείο τον Οκτώβριο.

«Είναι ένα από τα σπάνια πρόσωπα που μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα στον ηγέτη Κιμ» δηλώνει ο Γιανγκ Μου-τζιν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κορεατικών Σπουδών της Σεούλ.

«Πιθανότατα έχει μια πολύ σημαντικότερη επιρροή από τους άλλους βορειοκορεάτες αξιωματούχους στο μηχανισμό των αποφάσεων και πολιτικού συντονισμού με τον ηγέτη» προσθέτει.

Η κομφουκιανική, και άρα ιεραρχική και πατριαρχική, κοινωνία της Βόρειας Κορέας αποκλείει για την πριγκίπισσα της Πιονγκγιάνγκ ρόλο ηγέτη. Όμως, ο ρόλος της στους κόλπους του καθεστώτος δεν είναι συμβολικός. Εργάζεται πυρετωδώς για την προστασία της εικόνας του αδελφού της και για την εύρυθμη λειτουργία των πάντων γύρω από αυτόν.

Το αίμα νερό δεν γίνεται, και η μικρή αδελφή φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει την πλήρη εμπιστοσύνη του βορειοκορεάτη ηγέτη.

Μιλά άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Ο αδελφός της την προετοιμάζει για τα υψηλότερα αξιώματα, σύμφωνα με τους αναλυτές, και η παρουσία της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς είναι το διπλωματικό της ντεμπούτο.

Ήδη, με την παρουσία της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έγραψε ιστορία ανταλλάσσοντας χειραψία με τον πρόεδρο Μουν Γε-ιν, με τον οποίο θα έχει συνάντηση κατά το γεύμα που θα έχει σήμερα η βορειοκορεατική αντιπροσωπεία μαζί του και οι αναλυτές δεν αποκλείουν ότι θα έχει να του επιδώσει προσωπικό μήνυμα του αδελφού της. Και ίσως και να διασταυρωθεί κάπου και με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Οι πληροφορίες για την προσωπική της ζωή είναι αόριστες. Εικασίες που έχουν δημοσιευτεί σε νοτιοκορεατικά και ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης τη θέλουν παντρεμένη με οικονομικό αξιωματούχο, γιο υψηλόβαθμου αξιωματούχου, με τον οποίον έχει ένα παιδί, ερωτευμένη με ένα σωματοφύλακα, ανύπαντρη και άκληρη. Όμως, την έχουν δει και με ένα δαχτυλίδι στον παράμεσο. Αλλά στον αδιαπέραστο κόσμο της βορειοκορεατικής ηγεσίας κανείς δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος και για τίποτε.

in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024