Στα 43 του χρόνια σήμερα ο Μηνάς Μπορμπουδάκης μετρά κιόλας δυόμισι δεκαετίες στη Γερμανία όπου ζει και εργάζεται έχοντας στο ενεργητικό του σημαντικές διεθνείς συνεργασίες ως συνθέτης. Η τελευταία φορά που παρουσιάστηκε έργο του στην Ελλάδα ήταν το 2015. Σαφώς τον ενδιαφέρει η μεγαλύτερη επαφή με το ελληνικό κοινό, αλλά αναγνωρίζει ότι οι πολιτιστικοί οργανισμοί στη χώρα μας είναι μετρημένοι και ως εκ τούτου τα πράγματα δύσκολα.

Στο πλαίσιο αυτό, το «Ζ», η νέα του όπερα σε λιμπρέτο Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι για αυτόν ένα δώρο, όπως ο ίδιος το χαρακτηρίζει.

Πρόκειται τω όντι για πολυαναμενόμενη παραγωγή, αφού, πέραν του ότι αποτελεί την πρώτη παραγγελία της Εναλλακτικής για τη δημιουργία νέας όπερας, επιχειρεί να εντάξει μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας μας – τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη – στο λυρικό ρεπερτόριο αναθερμαίνοντας τη σχέση του κοινού με το είδος αλλά και του ίδιου του είδους με ζητήματα που παραμένουν ακόμη ανοιχτά στη συνείδηση της κοινωνίας.

«Η ιστορία ξεκίνησε με πρόσκληση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής Γιώργου Κουμεντάκη την εποχή που ακόμη ήταν υπεύθυνος της Εναλλακτικής Σκηνής» εξηγεί ο Μηνάς Μπορμπουδάκης από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, λίγες ημέρες προτού έρθει στην Αθήνα για τις πρόβες. «Κάναμε μια λίστα με έργα που μας ενδιέφεραν και τους δύο, και ανάμεσά τους βρισκόταν και το «Ζ». Ηξερα την ταινία του Κώστα Γαβρά, διάβασα το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού και με τράβηξε κατευθείαν. Ο Κουμεντάκης το είχε διαβλέψει από πριν και συμφωνήσαμε αμέσως».

in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο