Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κρυφτούλι» της κυβέρνησης για ΠΓΔΜ καταγγέλλει η αντιπολίτευση

«Κρυφτούλι» της κυβέρνησης για ΠΓΔΜ καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Έντονες αντιδράσεις για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς κυβέρνησης για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ αλλά και για την πρωτοφανή – σύμφωνα με την αντιπολίτευση – ενέργεια του πρωθυπουργού να ενημερώσει πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο αγνοώντας το αντίστοιχο αίτημα των πολιτικών αρχηγών κυριαρχούν από χθες στο πολιτικό σκηνικό.

Έντονες αντιδράσεις για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς κυβέρνησης
για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ αλλά και για την πρωτοφανή –
σύμφωνα με την αντιπολίτευση – ενέργεια του πρωθυπουργού να ενημερώσει
πρώτα τον Αρχιεπίσκοπο αγνοώντας το αντίστοιχο αίτημα των πολιτικών
αρχηγών κυριαρχούν από χθες στο πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια στιγμή, η διαφορετική αντίληψη των δύο κυβερνητικών πλευρών (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) που έρχεται καθημερινά στο προσκήνιο σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά και η διαφωνία για το εάν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα δημιουργεί προβλήματα καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει ενιαία θέση. Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση ο οποίος ερωτηθείς για το αν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος – κάτι που έχει ζητήσει εμφατικά ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος – ήταν κατηγορηματικός.

«Όχι, όχι, όχι. Το Σκοπιανό θα έχει επίκεντρο τη Βουλή», δήλωσε με νόημα βάζοντας έτσι φρένο και στα σχέδια του υπουργού Άμυνας.

Την ίδια στιγμή, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις για την ΠΓΔΜ, κάνει λόγο για εθνικιστικό παραλήρημα από ορισμένες πλευρές ενώ καυτηριάζει και την πρόσφατη εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

«Για ένα μεγάλο διάστημα το θέμα σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ, υπήρξε πεδίο σύγκρουσης δύο αντίπαλων αλυτρωτισμών, με αποτέλεσμα, επί δεκαετίες να παραμένει χωρίς λύση», σημειώνει η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Η επαναφορά της συζήτησης αυτής στο προσκήνιο, το τελευταίο διάστημα, έχει υπάρξει ικανή να ενεργοποιήσει τα συντηρητικότερα αντανακλαστικά από μερίδες της ελληνικής κοινωνίας και να εκκινήσει ένα εθνικιστικό παραλήρημα».

Όπως αναφέρει η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα, λειτουργεί ως αφορμή για αναδυθούν και να βρουν έδαφος εθνικιστικές απόψεις, ρητορικές και πρακτικές και από τις δύο πλευρές. «Τέτοιου είδους συγκρούσεις αποτελούν εύφορο έδαφος για φασιστικά μορφώματα και δυνάμεις του σκοταδισμού, όπως είναι η Χρυσή Αυγή», αναφέρει.

Ενόχληση Μητσοτάκη για την απόφαση να ενημερωθεί πρώτος ο Αρχιεπίσκοπος από τον πρωθυπουργό

Εν τω μεταξύ, σφόδρα ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί και να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις εξελίξεις στο θέμα της πΓΔΜ, ενώ έχει αγνοήσει το αίτημα των πολιτικών αρχηγών προκειμένου να τους ενημερώσει για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει κατηγορήσει την κυβέρνηση για μυστική διπλωματία η οποία – όπως υποστηρίζει – δεν βοηθά στη στήριξη μιας εθνικής γραμμής σε συναινετικό κλίμα. Αντιθέτως στην ΝΔ πιστεύουν ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το Μακεδονικό για να διχάσει τη ΝΔ, αλλά έπεσε στην παγίδα που η ίδια έστησε.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιείται και στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΝΔ για το ζήτημα. Όπως αναφέρει:

«Για ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα, όπως είναι το Σκοπιανό, ο κύριος Τσίπρας επέλεξε να μην ενημερώσει την αξιωματική αντιπολίτευση, τα κόμματα, τους βουλευτές, το λαό και να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ. Είναι πια προφανές ότι ο πρωθυπουργός προτάσσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του ακόμη και έναντι του εθνικού συμφέροντος.»

Σήμερα μάλιστα (σ.σ χθες) συνεχίζει σε έντονο ύφος η ΝΔ, «έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πριν από τα κόμματα, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα το Υπουργείο Εξωτερικών ταύτιζε τους εκπροσώπους της Εκκλησίας με την Χρυσή Αυγή».

Σπυράκη: Αν έρθει στη Βουλή πρόταση χωρίς τη συμφωνία Καμμένου δεν θα υπάρχει κυβέρνηση

Με σημερινές της δηλώσεις στον ΣΚΑΪ , η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη υποστήριξε ότι εάν έρθει στη Βουλή πρόταση της κυβέρνησης με την οποία θα διαφωνεί ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος , τότε δεν θα υπάρχει κυβέρνηση

«Αν δεν υπάρχει ενιαία γραμμή δεν θα υπάρχει και κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν να κόψουν μισθούς και συντάξεις και να διαφωνούν σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα».
Αναφερόμενη στα συλλαλητήρια, είπε ότι οι πολίτες όπως και οι βουλευτές του κόμματος είναι ελεύθεροι να εκφραστούν και μέσα από αυτόν τον τρόπο, ξεκαθαρίζοντας όμως τη θέση του κόμματος ότι «δε γίνεται πολιτική με συλλαλητήρια».

Αίτημα Λοβέρδου για σύγκληση Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ εξαπέλυσε χθες και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος
ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε περίπτωση που έχουν κατατεθεί νέες προτάσεις από την πλευρά Νίμιτς.

«Είναι λογική η σκέψη πως η κυβέρνηση μετέτρεψε σε εσωτερικό ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να ξεφύγει από την καθημερινότητα που είναι βαριά γι’ αυτήν. Ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις μιας κάποιας επιτυχίας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προσπαθώντας να βρει ψήγματα πολιτικής επιβίωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη να σχολιάσει η κυβέρνηση τις προτάσεις Νίμιτς για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ

Σχεδόν 24ωρες μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς από το «Βήμα», η κυβέρνηση δεν έχει μπει στη διαδικασία να τις σχολιάσει ή να ενημερώσει επ΄ αυτών τα κόμματα.

Υπενθυμίζεται ο Μάθιου Νίμιτς φέρεται να κατέθεσε στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ πέντε ονόματα, τα οποία όλα περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία». Τα ονόματα που έφερε στη δημοσιότητα χθες το «Βήμα» και δημοσιεύτηκαν (εν όλω ή εν μέρει) και στη σκοπιανή ιστοσελίδα www.MKD.mk, είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

  • Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  • Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  • Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  • Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)
  • Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).

Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς. Υπάρχει φυσικά αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας». Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republika Nova Makedonija».

Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι erga omnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας. Δεν ήταν σαφές ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές αν ο κ. Νίμιτς προτείνει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας. Θα πρέπει όμως να θεωρείται μάλλον δεδομένο ότι η γειτονική χώρα θα χρειαστεί, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας ονομασίας.

Συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου

Για την πορεία των των διαπραγματεύσεων σχετικά με την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνάντησή τους στην Αρχιεπισκοπή το βράδυ της Πέμπτης, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21:00.

Υπήρξε συμφωνία ως προς την ανάγκη να υπάρξει εθνική συναίνεση και υπευθυνότητα, ενώ σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το σεβασμό του στις τοποθετήσεις και στις ευαισθησίες της Ιεράς Συνόδου για το ζήτημα και διαβεβαίωσε ότι θα κρατά ενήμερο τον Αρχιεπίσκοπο.

Παπαδημούλης: Η μετριοπαθής τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου βοηθά στη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας

Η μετριοπαθής τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου για το Σκοπιανό, βοηθά τη διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας, αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης, σε σχόλιό του στο Twitter, υπενθυμίζοντας τη φράση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

in.gr

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024