Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα άστεγα παιδιά του Ναντόρ ονειρεύονται την ΕΕ

Τα άστεγα παιδιά του Ναντόρ ονειρεύονται την ΕΕ

Εκατοντάδες άστεγα παιδιά περιμένουν στο Ναντόρ του Μαρόκου μια ευκαιρία για να περάσουν απαρατήρητα στην Ευρώπη. Πολλά ζουν εδώ και χρόνια στο λιμάνι με το όνειρο κάποτε να περάσουν απέναντι στη «γη της επαγγελίας».

Εκατοντάδες άστεγα παιδιά περιμένουν στο Ναντόρ του Μαρόκου μια ευκαιρία για να περάσουν απαρατήρητα στην Ευρώπη. Πολλά ζουν εδώ και χρόνια στο λιμάνι με το όνειρο κάποτε να περάσουν απέναντι στη «γη της επαγγελίας».

Ανήλικοι από ολόκληρο το Μαρόκο πηγαίνουν σχεδόν καθημερινά στο λιμάνι Ναντόρ στη Μεσόγειο. Όλοι έχουν ένα και μοναδικό στόχο. Να περάσουν στην Ευρώπη με κάθε τίμημα και κάθε τρόπο. Τι όμως κινεί τα παιδιά αυτά, τα οποία διακινδυνεύουν ακόμα και τη ζωή τους για να κάνουν το όνειρο για μια ζωή στην Ευρώπη πραγματικότητα;

Ένα από τα παιδιά είναι ο Μοχάμεντ, ο οποίος λέει στην DW ότι εγκατέλειψε το χωριό του στην οροσειρά του Άτλαντα μετά από προτροπή της μητέρας του. «Μου είπε ότι αρκεί να έρθω στο Ναντόρ και θα βρω μια πόρτα για την Ευρώπη», λέει ο 12χρονος. Τέσσερις μήνες έχουν περάσει από τη μέρα που έφθασε στο λιμάνι. Όπως και τα περισσότερα άλλα παιδιά, ζει στο δρόμο και τρώει ό,τι του δώσουν φιλεύσπλαχνοι περαστικοί.

Για τα εκατοντάδες παιδιά ο δρόμος για την Ευρώπη είναι μακρύς. Ζητιανεύουν στα φανάρια του Ναντόρ για να πληρώσουν τα ναύλα για το κοντινό λιμάνι Μπενί Ανσάρ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια. Εκεί ελπίζουν να επιβιβαστούν απαρατήρητα σε κάποιο φορτηγό που θα τους μεταφέρει στην ηπειρωτική Ισπανία. Οι ανήλικοι γνωρίζουν καλά ότι η ζωή τους κινδυνεύει όταν προσπαθούν να κρυφτούν κάτω από τα φορτηγά. Παρόλα αυτά ο 13χρονος Χάμζα λέει ότι «δεν με νοιάζει αν σκοτωθώ. Θέλω να φθάσω στην Ευρώπη, όπου θα βρω προστασία και υποστήριξη».

Πρωτοβουλίες στήριξης των αστέγων παιδιών

Ο Αζίζ Κατούφ γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περιοχή του Ναντόρ εκτιμά ότι στο λιμάνι ζουν σήμερα περισσότερα από 300 παιδιά. Επειδή τα παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προσβάλλονται από ασθένειες: «Υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες που προμηθεύουν στα παιδιά κουβέρτες και τρόφιμα. Παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες στοιχειώδους εκπαίδευσης των ανηλίκων», δηλώνει στην DW ο Αζίζ Κατούφ.

Μια άλλη πρωτοβουλία έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανένταξη των ανηλίκων στις οικογένειές τους και να τους αποτρέψει από μια ζωή στο δρόμο. Σύμφωνα με τον Αμντέλ Ραχίμ Μουμπαρακί, εκπρόσωπο της Εθνικής Συνεταιριστικής Πρωτοβουλίας της Ναντόρ, λέει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εκστρατείες ευαισθητοποίησης των οικογενειών για τους πολλούς κινδύνους που εγκυμονεί η απόπειρα μετάβασης των παιδιών τους στην Ευρώπη. Παρά τη σχετική επιτυχία των πρωτοβουλιών αυτών ωστόσο, αρκεί μια είδηση ενός παιδιού που κατάφερε να περάσει το Στενό του Γιβραλτάρ για να αναπτερωθεί το ηθικό όσων ανηλίκων ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, για να σκεφθούν ότι αξίζει να το προσπαθήσουν.

Ελχάμ Ελ Ταλαμπί / Στέφανος Γεωργακόπουλος



Deutsche Welle

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024