Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λεονίντ Μίχελσον: Επιχειρηματίας της χρονιάς στη Ρωσία

Λεονίντ Μίχελσον: Επιχειρηματίας της χρονιάς στη Ρωσία

Τα αρκτικά τοπία με τις χιονισμένες ερήμους, την πολική νύχτα και τις λευκές αρκούδες δεν είναι πιο φιλικά από τα σεληνιακά τοπία. Ελάχιστοι πίστευαν ότι σ' ένα τέτοιο αφιλόξενο τοπίο θα μπορούσε κάποιος να χτίσει ένα εργοστάσιο παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Κι όμως ένας από τους ελάχιστους που πίστεψαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ήταν ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Novatec Λεονίντ Μίχελσον.

Τα αρκτικά τοπία με τις χιονισμένες ερήμους, την πολική νύχτα και τις λευκές αρκούδες δεν είναι πιο φιλικά από τα σεληνιακά τοπία. Ελάχιστοι πίστευαν ότι σ’ ένα τέτοιο αφιλόξενο τοπίο θα μπορούσε κάποιος να χτίσει ένα εργοστάσιο παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Κι όμως ένας από τους ελάχιστους που πίστεψαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ήταν ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Novatec Λεονίντ Μίχελσον.

Τον Δεκέμβριο, που ξεκινάει στον πολικό κύκλο η πολική νύχτα, άρχισε να λειτουργεί το εργοστάσιο Yamal LNG και από εκεί πραγματοποιήθηκε η πρώτη αποστολή φορτίου φυσικού αερίου που εστάλη στο εξωτερικό παρακάμπτοντας το μονοπώλιο της Gazprom. Το όνειρο του Μίχελσον στοίχισε 27 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην δεκαετία του 1960 το αμερικανικό πρόγραμμα για την κατάκτηση της Σελήνης, το οποίο περιελάμβανε την προσσελήνωση ανθρώπου, στοίχισε περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Φυσικά από τότε το δολάριο έγινε πιο φτηνό κατά επτά φορές, αλλά η Novatec είχε περισσότερους περιορισμούς από αυτούς που είχε η NASA. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ότι πριν από το 2014 ήταν αδιανόητο να γίνει απόσβεση ενός τόσο ακριβού επενδυτικού έργου, καθώς μόνο η Gazprom μπορούσε να εξάγει φυσικό αέριο, αλλά και τις αμερικανικές κυρώσεις οι οποίες περιόρισαν τις δυνατότητες της Novatec να προσφύγει σε δανεισμό, αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, χωρίς να συμπεριλάβει επιπλέον σ’ αυτές την πτώση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Έτσι λοιπόν η περίφημη φράση του αμερικανού αστροναύτη Νιλ Αμστρογνκ , που είπε όταν πάτησε την Σελήνη: «είναι ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο αλλά ένα τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα», για τον Μίχελσον απόκτησε νέο νόημα. Η πρώτη μονάδα του εργοστασίου Yamal LNG με δυνατότητα να παράγει 5,5 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως , άρχισε να λειτουργεί. Βέβαια στην κλίμακα των πωλήσεων LNG παγκοσμίως το 2016, η ποσότητα αυτή υπερβαίνει κατά τι το 2%. Όμως για την Novatec η έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου τον Δεκέμβριο, ήταν ένα άλμα. Ο Μίχελσον κατάφερε να βρει τους κατάλληλους εταίρους για να υλοποιήσει το όνειρο του. Τον Γκενάντι Τίμτσενκο παλιό φίλο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, τους στρατηγικούς εταίρους, όπως η γαλλική Total και η κινεζική CNPC και η Silk Road Fund , και να πείσει την κυβέρνηση να στηρίξει το έργο κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής LNG. Σχεδόν όλες οι ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου του εργοστασίου έχουν αγορασθεί, γεγονός που σημαίνει ότι από τον επόμενο χρόνο το εργοστάσιο Yamal LNG θα μετατραπεί σε μια πραγματική μηχανή μετρητών .

Και αυτή είναι μόνο η αρχή. Η Novatec θα αυξήσει την παραγωγή LNG στην Αρκτική, φθάνοντας τα 70 εκατομμύρια τόνους. Έως το 2030 οι επενδύσεις που θα γίνουν θα ανέλθουν στα 74 δισεκατομμύρια δολάρια, περιλαμβανομένης της αξίας του εργοστασίου Yamal LNG, με τη συμμετοχή των εταίρων και την κρατική υποστήριξη. Αλλά αν ληφθούν υπ όψιν και αυτοί οι παράγοντες, σχέδια του Μίχελσον είναι διαστημικής κλίμακας. Ακόμη και το γεγονός ότι η Novatec κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη μονάδα παραγωγής εντός της προθεσμίας, όπως και ότι κινήθηκε εντός του προϋπολογισμού που είχε ανακοινώσει, πιστοποιούν την σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η εταιρεία το έργο. Αν μάλιστα ο επιχειρηματίας κατορθώσει να υλοποιήσει τους στόχους του, δεν θα απέκλειε κανείς την προοπτική η Novatec να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής LNG στον κόσμο.

ΑΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024