Ένα ρομπότ στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τραγουδά τα κάλαντα. Σύντομα ίσως θα παρασκευάζει και μελομακάρονα και κουραμπιέδες… Μια εικόνα από το -όχι και τόσο μακρινό- μέλλον προέβαλαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, μέλη της ομάδας ρομποτικής «Hyperion Robotics».

Οι φοιτητές προγραμμάτισαν ένα ρομπότ να τραγουδά κρητικά κάλαντα και ένα ρομποτικό βραχίονα να στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο του εργαστηρίου του πανεπιστημίου. Η αλήθεια είναι πως τους πήρε λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος για να στολίσει ένα δέντρο -έξι μήνες μελετούσαν κινηματικά μοντέλα και δύο μέρες χρειάστηκαν για να προγραμματίσουν τις σχετικές εντολές-, αλλά απέδειξαν πως, πέρα από το χριστουγεννιάτικο πνεύμα, διαθέτουν πνεύμα ευρηματικό και διορατικό.

«Με το ρυθμό που προοδεύει η τεχνολογία σε λίγα χρόνια τα ρομπότ δεν θα είναι προϊόντα σε εργοστάσια και εξειδικευμένα εργαστήρια, γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερη αξία η τεχνογνωσία που αποκτούν σήμερα οι φοιτητές, στο βαθμό που να μπορούν να δημιουργήσουν ένα ρομπότ. Σήμερα είναι πολύ ακριβές αυτές οι κατασκευές -το ρομπότ στο βίντεο έχει κόστος άνω των 5.000 ευρώ- και γι’ αυτόν το λόγο δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα. Καθώς, όμως, προοδεύει η τεχνολογία και μειώνεται το κόστος τους, θα αρχίσουν να μπαίνουν στα σπίτια μας» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  υπεύθυνος της ομάδας ομάδας ρομποτικής «Hyperion Robotics», Μηνάς Δασυγένης, λέκτορας στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Όσο για το αν τα μέλη της «Hyperion Robotics» ανησυχούν μήπως τα ρομπότ που δημιουργούν καταφέρουν να τους ξεπεράσουν σε επιτεύγματα και να τους αντικαταστήσουν, διευκρινίζει: «Τα ρομπότ προγραμματίζονται όπως ο ίδιος προγραμματιστής θέλει. Δεν έχουν νοημοσύνη, όλα είναι αυτοματοποιημένα σύνθετα σενάρια ελέγχου. Άλλωστε, είμαστε αρκετά πίσω από την κατάσταση τού να έχουν δυνατότητα αυτοβουλίας. Στα παιδιά της ομάδας αρέσει ο προγραμματισμός, το ότι αποκτούν τεχνολογικό υπόβαθρο, κι έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία ότι η ρομποτική δεν υπάρχει στο πρόγραμμα σπουδών, άρα εθελοντικά αφιερώνουν χρόνο και ασχολούνται με το αντικείμενο».

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπήρχε καθηγητής που δίδασκε ρομποτική, καθώς όμως αποχώρησε, η εξειδικευμένη θέση έμεινε κενή και δεν κατέστη εφικτό να αναπληρωθεί. Ο κ. Δασυγένης παρατηρεί πως στα πανεπιστήμια δεν υπάρχουν τμήματα προγραμματισμού ρομποτικής και υπάρχει έλλειψη διδασκόντων, εκτιμώντας πως -μεταξύ άλλων- και οικονομικοί λόγοι εξηγούν την κατάσταση αυτή. «Όταν ένα ρομπότ κοστίζει 6.000 ευρώ, λίγα πανεπιστήμια μπορούν να διαθέσουν αυτό το ποσό και υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, τα χρήματα κατευθύνονται σε πιο βασικές ανάγκες. Εμείς καταφέραμε και αποκτήσαμε τον εξοπλισμό με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ» σημειώνει, εκτιμώντας, πάντως, ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει, καθώς όλο και περισσότερες φοιτητικές αλλά και μαθητικές ομάδες δημιουργούνται και συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιάδες Ρομποτικής (WRO).

«Αρχίζουν τα παιδιά και μπαίνουν στην έννοια του προγραμματισμού. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να προλάβουμε το τρένο της εξέλιξης και του συναγωνισμού με ίσους όρους» λέει ο κ. Δασυγένης.  Η ιστορία της ομάδας «Hyperion Robotics» δεν ξεπερνά ούτε τα πέντε χρόνια, αλλά ήδη έχει αποκομίσει αρκετές εμπειρίες και έχει πετύχει σημαντικές διακρίσεις. Το 2015 συμμετείχε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ντόχα του Κατάρ, κατακτώντας την πρώτη θέση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και την 19η παγκοσμίως. Το 2016 η ομάδα βραβεύτηκε από τον πρωθυπουργό.

«Η ομάδα αυτή τη στιγμή αποτελείται από 14 άτομα. Απευθύνουμε τακτικά κάλεσμα προς πρωτοετείς φοιτητές, ώστε στη διάρκεια των σπουδών τους να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες» σημειώνει ο καθηγητής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο