Η νέα ταινία Star Wars σπάει ταμεία σε όλο τον κόσμο εμπνέοντας όπως φαίνεται 40 χρόνια μετά την πρώτη ταινία και τις νεότερες γενιές. Οπως φαίνεται όμως οι ήρωες του σύμπαντος που δημιούργησε ο Τζορτζ Λούκας εμπνέουν και την επιστημονική κοινότητα αφού πολλοί ερευνητές έδωσαν σε διάφορα είδη που ανακάλυψαν ονόματα από το κινηματογραφικό έπος. Ας δούμε τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά:

TETRAMORIUM JEDI

Ανακαλύφθηκε το 2012 και είναι ένα μυρμήγκι που ζει στην Μαδαγασκάρη και ανακαλύφθηκε μαζί με αρκετά άλλα είδη μυρμηγκιών από τους εντομολόγους Χίτα Γκαρσία και Μπράιαν Φίσερ.

WOCKIA CHEWBACCA

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Ανταμς του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν εντόπισαν δύο νέα είδη νυχτοπεταλούδας το ένα εκ των οποίων πήρε το όνομα του Chewbacca, του τεράστιου συμπαθητικού Γούκι, του τεράστιου μαλλιαρού συντρόφου του Χαν Σόλο.

Darthvaderum greensladeae

Ο Αρχοντας της Σκοτεινής Δύναμης, ο Νταρθ Βέιντερ, έδωσε το όνομα του σε ένα αραχνίδιο που ζει στην Αυστραλία

ALBUNIONE YODA

Καθώς μελετούσαν καβούρια στην Ταιβάν το 2003 ο Τζον Μάρκχαμ και ο Κρίστοφερ Μπόικο ανακάλυψαν ένα αρθρόποδο παράσιτο στα βράγχια του καβουριού Albunea groeningi. Η όψη του παράσιτου θύμισε στους επιστήμονες τον μικρόσωμο σοφό Τζεντάι Γιόντα με τα περίεργα αυτιά και έτσι του έδωσαν το όνομα του.

Han Solo

Ο ερευνητής Σάμιουελ Τουρβέι εντόπισε στην Κίνα τα απολιθώματα ενός τριλοβίτη, ενός εξαφανισμένου σήμερα ασπόνδυλου ζώου. Ο τριλοβίτης αυτός ανήκει σε ένα άγνωστο μέχρι τότε είδος που ζούσε πριν από περίπου 470 εκατ. έτη. Θέλοντας να τιμήσει την Κίνα όπου εντοπίστηκε ο ερευνητής έδωσε στο τριλοβίτη το όνομα Χαν που είναι το όνομα της μεγαλύτερης εθνοτικής ομάδας της Κίνας. Επίσης επειδή αποδείχτηκε ότι ο τριλοβίτης αυτός δεν ανήκει σε κάποια οικογένεια τριλοβιτών εκτός από το όνομα του έδωσε και επίθετο και τον ονόμασε… σόλο. Ετσι προέκυψε το Han Solo, το όνομα του ήρωα που υποδύεται ο Χάρισον Φορντ. Όταν ο Τουρβέι αντιλήφθηκε ότι κατά τύχη είχε συνθέσει το όνομα του ήρωα του Star Wars γοητεύτηκε ακόμη περισσότερο από αυτό και αποφάσισε να μην το αλλάξει όπως του έλεγαν κάποιοι συνάδελφοι του.

in.gr

Γράψτε το σχόλιο σας