Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν γύρισε ο Βαφειάδης: Μια άγνωστη στιγμή της Αριστεράς

Όταν γύρισε ο Βαφειάδης: Μια άγνωστη στιγμή της Αριστεράς

Μια άγνωστη ιστορία για τον «θρύλο» του εμφυλίου Μάρκου Βαφειάδη, ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με τον τότε ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη και πώς βρέθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

Μια άγνωστη πτυχή για τις ταραγμένες σχέσεις του «θρύλου» του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Μάρκου Βαφειάδη, ο οποίος ήρθε σε σύγκρουση με τον τότε ηγέτη του ΚΚΕ Νίκο Ζαχαριάδη και εκδιώχθηκε από την ηγεσία του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, περιέχεται στο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Σαλός Θεού: Ο μυστικός Μίκης» που κυκλοφορεί από την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου από τις εκδόσεις Πατάκη.

Αφορά την επιστροφή του «Μάρκου» στην Ελλάδα από την πολιτική προσφυγιά στα τέλη Μαρτίου του 1983 και τις συζητήσεις του με την τότε ηγεσία του ΚΚΕ υπό τον Χαρίλαο Φλωράκη. Αν και όλα πήγαινα καλά στις συζητήσεις του με τον Περισσό, τελικώς η επανασύδεσή του με το κόμμα δεν κατέστη εφικτή, γεγονός που εκμεταλλεύθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και τον πήρε στο ΠαΣοΚ, με το οποίο εξελέγη βουλευτής Επικρατείας στις αναμετρήσεις του 1989 και 1990.

Πώς οδηγήθηκαν όμως τα πράγματα ως εκεί; «Ο Μάρκος απαίτησε στις συνομιλίες του με το ΚΚΕ να έχει απέναντί του ένα στέλεχος της νέας γενιάς, άσχετο με τις παλαιές εσωκομματικές συγκρούσεις – συγκεκριμένα εμένα ονομαστικά. Έπαθα σοκ στις μακρές συζητήσεις μας στο φτωχικό του δωματιάκι σε ξενοδοχείο γωνία Ακαδημίας – Ιπποκράτους. Ήταν μια φωνή από τους τάφους», εκμυστηρεύεται ο Μίμης Ανδρουλάκης, που τότε ήταν στέλεχος του ΚΚΕ.

«Τα βρήκαμε, όμως, σε όλα, με μία μόνο εκκρεμότητα, και οργανώθηκε θερμή υποδοχή του στον Περισσό με άφθονο τσίπουρο και μεζέδες και με τον Μίκη, ξανά οπλίτη, έφηβο στους επτά ουρανούς. Εννοείται ότι ταυτόχρονα βυσσοδομούσαν στο Κόμμα τόσο οι μεταλλαγμένοι ζαχαριαδικοί όσο και οι αντιζαχαριαδικοί», αναφέρει. Ωστόσο, υπήρχε μια σοβαρή εκκρεμότητα στις κατά τα άλλα θερμές επαφές. «Η εκκρεμότητά του, που δεν την πήρα στα σοβαρά στην αρχή, ήταν: “Ή επιστρέφω εδώ και τώρα στη θέση μου, δηλαδή στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος, απ’ όπου με καθαίρεσε άδικα ο Ζαχαριάδης, ή φεύγω. Αυτό για μένα είναι ηθική αποκατάσταση”». Αυτή ήταν η αδιαπραγμάτευτη απαίτηση του Βαφειάδη, η οποία υπερέβαινε τα κομματικά στεγανά.

«Αμάν, βρε Χαρίλαε!»

«Αν μπλέξουμε, βρε Μάρκο, πάλι σ’ αυτά τα παλιά, το διαλύσαμε το μαγαζί», θα του πει ο Φλωράκης υποσχόμενος ότι υπάρχουν κι άλλοι τιμητικοί τρόποι για την κομματική αποκατάστασή του. Ενώ ο Μίκης σε σχετικό δείπνο στο σπίτι του θα πει στον Μάρκο: «Πρέπει να κάτσεις μπροστά στα έδρανα του ΚΚΕ στη Βουλή για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση». «Ναι, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό του Κόμματος. Να υποβάλεις αίτηση αποκατάστασης στη σχετική επιτροπή», συμπλήρωσε ο Χαρίλαος εξοργίζοντας τον Θεοδωράκη: «Αμάν, βρε Χαρίλαε!», θα του πει.

«Έτσι ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Μανώλης Γλέζος, δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εαμογενούς Aριστεράς, προς απογοήτευση του Μίκη, θα κοσμήσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Ο Ανδρέας αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση, μοίραζε τιμητικά διπλώματα, έκοβε αντιστασιακές συντάξεις, κάλυπτε συνταξιοδοτικά και στεγαστικά τους πολιτικούς πρόσφυγες που κατέφθαναν κι ήταν έρημοι κι απροστάτευτοι σαν την καλαμιά στον κάμπο. Είχαν εξαντληθεί να περιμένουν την πραγματική αλλαγή και τον χαμένο παράδεισο. Ήθελαν στην πλειονότητά τους μια άμεση εφικτή χειροπιαστή βελτίωση στην καθημαγμένη ζωή τους.

Στις 23 Αυγούστου του 1982 η αίθουσα της Βουλής σείεται από τα χειροκροτήματα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Ήταν η μέρα ψήφισης του νόμου για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Χειροκρότησε ή όχι ο Μίκης; Σήμερα θυμάται πως δεν συγχρονίστηκε με τους άλλους βουλευτές, γιατί η αναγνώριση δεν κάλυπτε τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού. Η ΝΔ αποχώρησε από τη Βουλή και ο αρχηγός της Ευάγγελος Αβέρωφ δηλώνει ότι θα αντικαταστήσει αυτό ”το συγχωροχάρτι στο ΚΚΕ” με άλλον νόμο ”εθνικόν”», θυμάται ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Λάμπρος Σταυρόπουλος

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024