Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δ.Μπογδάνος μιλά στο in.gr για τον Ορφέα και την Ευρυδίκη

Ο Δ.Μπογδάνος μιλά στο in.gr για τον Ορφέα και την Ευρυδίκη

...

Το απαρηγόρητο love story όλων των αιώνων, ο Ορφέας και η Ευρυδίκη, ζωντανεύει σε μια σπαρακτική ποιητική αφήγηση για την ατόφια, οικουμενική, διαμπερή αγάπη που κάθε εμβληματικό ή καθημερινό ερωτευμένο ζευγάρι πεθαίνει να ζήσει.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μπογδάνος ανα-παριστά έναν άλλον «Άλλο Κόσμο», που διατηρεί με καθαρότητα και ευαισθησία το παραμυθένιο και συγκινησιακό φορτίο του μύθου των διαχρονικών εραστών, αλλά ταυτόχρονα στέκει ωμά στο σήμερα, λες και η ιστορία ξανασυνέβη προχθές, σε λίγο, τώρα ή αύριο. Στο Δώρα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης και η Ευθαλία Παπακώστα θα βιώνουν αυτό το αιώνιο πάθος από τις 18 Δεκεμβρίου.

Η βία και το απροσδόκητο επανεξετάζονται μέσω μίας διάφανης, λιτής, απογυμνωμένης οπτικής, άλλοτε τρυφερής κι άλλοτε άγριας και θνητής, παρασέρνοντας τον θεατή στο θεοσκότεινο ταξίδι του ανυπόμονου αοιδού, που με την Αγάπη του κερδίζει για λίγο τον Άδη και με τον «Άδη» του χάνει για πάντα την Αγάπη.

Όλα τα σύμβολα, οι οιωνοί και οι πυξίδες υποδεικνύουν ξανά και ξανά την ίδια στιγμή, την ίδια στιγμή, την ίδια στιγμή, εκείνο το αγύριστο νανοδευτερόλεπτο όπου οι μοίρες κάνουν οριστικά στροφή, γκρεμίζοντας την ελπίδα για κάθε Ορφέα και κάθε Ευρυδίκη που αρνούνται να πειθαρχήσουν στο σκοτάδι.

Ποιος είπε πως δεύτερη ζωή δεν έχει; Έχει αν το θέλεις πολύ. Αν όμως δεν χειριστείς με σεβασμό τη δεύτερη ζωή στον Έρωτα, παραμονεύει και δεύτερος θάνατος. Κι αν ο Έρωτας στέκει μόνο έτσι, μόνο «μέχρι θανάτου»; Αντέχεις να τον ξαναζήσεις;

Ο Δημήτρης Μπογδάνος μας δίνει μερικές από τις απαντήσεις. Οι υπόλοιπες επί σκηνής.

Τι πραγματεύεται το έργο;
Ο μύθος του Ορφέα και της Ευρυδικής αποτελεί το πιο απαρηγόρητο love story και ενδεχομένως το αρχαιότερο, όλων των εποχών. Η παράσταση θα επιχειρήσει να καταπιαστεί με την πασίγνωστη ιστορία ξετυλίγοντας την περιπέτεια των δύο αθεράπευτα ερωτευμένων νέων που βουτάνε χωρίς αλεξίπτωτο στη βαθιά αγάπη δίχως όρους και συμβιβασμούς.

Ποιους προβληματισμούς θίγει;
Ο κυριότερος όλων είναι πόσο κρίσιμη μπορεί να είναι μία στιγμή. Εξετάζουμε το καταραμένο νανοδευτερόλεπτο που είναι ικανό να ανατρέψει τις ζωές μας. Στην περίπτωση του Ορφέα και της Ευρυδίκης ο έρωτας αποτελεί το θύμα αυτής της εξουσίας της τύχης.

Ποιο είναι το προφίλ των ηρώων;
Την ιστορία βιώνει ένα αρχετυπικό ζευγάρι. Δύο νέοι που ανεξάρτητα απο τη μυθολογική τους διάσταση θα μπορούσαν να ζουν ανάμεσά μας. Ο Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης και η Ευθαλία Παπακώστα ενσαρκώνουν τους δύο αέναους ήρωες του Έρωτα μέσα από ένα πρίσμα ανθρώπινο και ηλικιακά κοντινό στην πραγματικότητά τους ώστε αυτοί να εκπέμπουν την απαραίτητη νεανική ορμή.

Τι αναφορές έχει στο σήμερα;
Ενώ τη γλώσσα του κειμένου διέπει μία λυρικότητα καθώς αυτό έχει χτιστεί με αναφορές στον Όμηρο, τον Οβίδιο, τον Μοντεβέρντι, τον Σολωμό αλλά και τον Gregory Orr, το δραματουργικό λεξιλόγιο είναι απολύτως σύγχρονο. Η ιστορία αν και υπερβατική παραμένει γειωμένη και αληθινή ώστε να ακουμπά στο σήμερα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να πάρει ο θεατής όταν δει την παράσταση;
Η ευχή, όπως και σε κάθε παράσταση που συνθέτουμε, είναι ο θεατής να νιώθει ένα τράνταγμα σε κάποια χορδή του. Όποια κι αν είναι αυτή. Αρκεί να συγκινείται και να ταυτίζεται σε κάποιο επίπεδο. Είτε αυτό είναι αισθητικό, αποστασιοποιημένο, καλλιτεχνικό ή βαθιά προσωπικό και ευαίσθητο.
Ποια είναι η αγαπημένη σας σκηνή;
Χωρίς να μπορεί η κρίση μου να είναι καθαρή – καθώς ακόμα βιώνουμε τα γεννητούρια της παράστασης – θα ήθελα να επικεντρώσω στη σκηνή που δουλεύουμε αυτές τις μέρες και η οποία είναι ένα debate μεταξύ Πλούτωνα και Περσεφόνης. Οι δύο βασιλείς του Κάτω Κόσμου, αφού ο Ορφέας ζητήσει να πάρει πίσω την ακριβή του Ευρυδίκη, θα αναμετρηθούν για να αποδείξουν ποια δύναμη εξουσιάζει το ανθρώπινο γένος. Είναι ο Θάνατος ή ο Έρωτας πιο ισχυρός; Κι αν στον Θάνατο καταλήγει ό,τι έχει γεννηθεί, τι θα είχε γεννηθεί δίχως τον Έρωτα;

in.gr

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024