Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «Αβέρωφ» μέσα από τα μάτια των επισκεπτών του

Το «Αβέρωφ» μέσα από τα μάτια των επισκεπτών του

Τέσσερα βιβλία επισκεπτών ανοίχτηκαν στο «Αβέρωφ» για να... χωρέσουν τις εντυπώσεις των βορειοελλαδιτών που, αψηφώντας τις ουρές, με ήλιο και βροχή, περίμεναν υπομονετικά για να πάρουν μια γεύση ιστορίας καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του θρυλικού θωρηκτού στη Θεσσαλονίκη.

Τέσσερα βιβλία επισκεπτών ανοίχτηκαν στο «Αβέρωφ» για να… χωρέσουν τις εντυπώσεις των βορειοελλαδιτών που, αψηφώντας τις ουρές, με ήλιο και βροχή, περίμεναν υπομονετικά για να πάρουν μια γεύση ιστορίας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του θρυλικού θωρηκτού στη Θεσσαλονίκη.

Το επίσημο πρόγραμμα των επισκέψεων κλείνει και, όταν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, το «Αβέρωφ» θα ξεκινήσει για το ταξίδι της επιστροφής του στο μόνιμο αγκυροβόλιο, στη μαρίνα Φλοίσβου.

«Συγχαρητήρια! Να είστε πάντα το θωρηκτό της νίκης», «Ευλογημένο πλοίο, άντεξε σε όλες τις κακουχίες και είναι ακόμα ζωντανό», «Η ελληνική ιστορία ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σου. Ζήτω το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Ζήτω η Ελλάδα», «Δέος και συγκίνηση γι’ αυτόν τον ζωντανό θρύλο», «Τιμή μας που επισκεφθήκαμε το δοξασμένο θωρηκτό μας! Θυμηθήκαμε δοξασμένες σελίδες της ιστορίας μας. Υποσχόμαστε να σταθούμε κι εμείς άξιοι στο μέλλον και να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», είναι ορισμένα μόνο από τα μηνύματα θαυμασμού και εθνικής υπερηφάνειας που αποτυπώνονται στις τις σελίδες του τελευταίου βιβλίου επισκεπτών.

«Κάθε φορά που το ξεφυλλίζω παίρνω δύναμη. Είναι πράγματα που δεν θα περίμενε κανείς να διαβάσει στη σημερινή εποχή, που έχουν απαξιωθεί πολλά και είναι άλλα τα ενδιαφέροντα» αναφέρει ο κυβερνήτης και δεν κρύβει τη συγκίνησή του από τη «ζεστασιά του κόσμου, που αγκάλιασε το Αβέρωφ».

«Ελλάδα μου γλυκιά σ’ αγαπώ. Αέρα», «Μπράβο στα παλικάρια που πολέμησαν», «Ήταν το πιο απίθανο πλοίο που έχω δει στη ζωή μου», γράφουν μαθητές που επισκέφθηκαν το θωρηκτό και πλάι στα δικά τους μηνύματα είναι κι αυτά κάποιων ξένων επισκεπτών που βρέθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και, υποκύπτοντας στη γοητεία του θρυλικού θωρηκτού, το επισκέφθηκαν θέλοντας να μάθουν την ιστορία του.

Πάνω από 120.000 ήταν οι επισκέπτες ως την περασμένη Παρασκευή και αυτό που κυριαρχεί στη σκέψη και την ψυχή του κυβερνήτη είναι πως η αποστολή, όπως τονίζει, πέτυχε. «Η αποστολή ήταν να φέρουμε το πνεύμα του «Αβέρωφ», το πνεύμα του Πολεμικού Ναυτικού, της αισιοδοξίας και της ελπίδας, εδώ, στη Βόρεια Ελλάδα, και φαίνεται ότι το καταφέραμε. Τα συναισθήματα από τη ζεστασιά του κόσμου, από την υποδοχή, ήταν μοναδικά» αναφέρει.

«Οι βορειοελλαδίτες», προσθέτει, «ήθελαν αυτή την προσπάθεια για να ξαναθυμηθούμε όλοι μαζί αυτά τα οποία μας έκαναν αξιοπρεπείς, γιατί ενωμένοι πρέπει να πάμε μπροστά. Αυτή είναι και η αποστολή του «Αβέρωφ». Να δείξει τον δρόμο της περηφάνιας, της αξιοπρέπειας και της ενότητας».

Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση στον αρχιπλοίαρχο Χαραλαμπόπουλο ήταν η αποδοχή από τους νέους. «Τα νέα παιδιά έψαξαν να βρουν τι είναι το Αβέρωφ και διάβασαν την ιστορία του. Έρχονται και είναι διαβασμένα, προετοιμασμένα και φεύγουν με ωραίες εικόνες και εντυπωσιασμένα» εξηγεί και συμπληρώνει πως οι περισσότερες αυθόρμητες ερωτήσεις των πολλών παιδιών που επισκέφθηκαν το πλοίο περιστρέφονταν γύρω από το αν μπορεί να λειτουργήσει το πλοίο ξανά και αν θα μπορέσει να υπερασπιστεί την πατρίδα σε περίπτωση πολέμου.

Αναφορικά με την πιο «δυνατή» στιγμή που βίωσε ο ίδιος ο κυβερνήτης στη Θεσσαλονίκη, τονίζει πως είναι «η είσοδος στο λιμάνι της πόλης».

«Εκείνο το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου, όταν αρχίσαμε να προσεγγίζουμε τη Θεσσαλονίκη και να αχνοφαίνεται ο Λευκός Πύργος. Ήταν μια πρωτόγνωρη συγκίνηση, μια αίσθηση ότι το «Αβέρωφ» βρίσκεται ξανά στον χώρο που έδρασε και απελευθέρωσε. Ήταν ένα ρίγος, μια περηφάνια που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ» λέει και θυμάται με συγκίνηση τους πρώτους πρώτοι επισκέπτες, κάποιοι εκ των οποίων έσκυβαν και φιλούσαν το κατάστρωμα ή έπιαναν τον ιστό της σημαίας και ξεσπούσαν σε λυγμούς από τη συγκίνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024