Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε μία διακεκριμένη Ελληνίδα επιστήμονα του εξωτερικού, την καθηγήτρια Λυδία Καβράκη, ως αντεπιστέλλον μέλος της στον κλάδο της «Επιστήμης των Υπολογιστών-Εμβιομηχανικής».

Η δρ. Λυδία Ε. Καβράκη είναι καθηγήτρια στην έδρα Noah Harding στα Τµήµατα Επιστήµης Υπολογιστών και Εµβιοµηχανικής (Bioengineering) του Πανεπιστηµίου Rice στο Χιούστον του Τέξας. Επίσης, διδάσκει και συνεργάζεται µε το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Μηχανικών Υπολογιστών του ίδιου Πανεπιστηµίου.

Είναι πρόεδρος του Κέντρου Keck, το οποίο αποτελεί τµήµα του Gulf Coast Consortia, ενός οργανισµού για τη διαπανεπιστηµιακή συνεργασία σε θέµατα υγείας. Mε αυτήν την ιδιότητα έχει την εποπτεία τής συνεργατικής εκπαίδευσης και έρευνας στις εφαρµοσµένες επιστήµες υγείας ανάµεσα στο Πανεπιστήµιο του Rice και σε ακόμη έξι ιδρύµατα στην περιοχή του Χιούστον.

Τελείωσε τις προπτυχιακές σπουδές της στο Πανεπιστήµιο της Κρήτης το 1989, ενώ ολοκλήρωσε τις µεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της στο Πανεπιστήµιο Στάνφορντ των ΗΠΑ το 1992 και το 1995, αντίστοιχα.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά της εµπίπτουν στον τοµέα της ροµποτικής, της υπολογιστικής δοµικής βιολογίας και της βιοπληροφορικής. Η εργασία της έχει δώσει ώθηση σε καθοριστικές τεχνολογικές εξελίξεις στην επιστήµη των υπολογιστών και στη βιοϊατρική. Μεταξύ άλλων, στον τοµέα της ροµποτικής εισήγαγε µία νέα γενιά αλγορίθµων για τον σχεδιασµό της κίνησης των ροµπότ, µε πιο χαρακτηριστικό παράδειγµα τον αλγόριθµο Probabilistic Roadmap Method (PRM).

Η κ. Καβράκη είναι µέλος της Εθνικής Ακαδηµίας Ιατρικής των ΗΠΑ καθώς και της Ακαδηµίας Ιατρικής, Μηχανικής και Επιστήµης του Τέξας, ενώ η επιστηµονική προσφορά της έχει αναγνωριστεί και τιµηθεί µε πολλά βραβεία. Έχει χαρακτηριστεί ως µία από τους «Δέκα Λαµπρούς Επιστήµονες» από το περιοδικό Popular Science και ως µία από τους «100 Κορυφαίους Νέους Ερευνητές στον Κόσµο» από το περιοδικό Technology Review του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr