Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής ερευνητική επιτυχία για το ΤΕΙ Κρήτης

Διεθνής ερευνητική επιτυχία για το ΤΕΙ Κρήτης

Στο υψηλής απήχησης περιοδικό Nature Communications δημοσιεύτηκαν στις 23 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης.

Στο υψηλής απήχησης περιοδικό Nature Communications δημοσιεύτηκαν στις 23 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα έρευνας του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης.

Πρόκειται για διεθνή ερευνητική επιτυχία από το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser του ΤΕΙ Κρήτης και μέσω της δημοσίευσης του επιστημονικού άρθρου δίδονται στην επιστημονική κοινότητα τα αποτελέσματα της έρευνας που αφορούν στη «μελέτη των μαγνητο-υδροδυναμικών ασταθειών πλάσματος, που παράγονται από τη μετατροπή των στερεών στόχων στην τέταρτη κατάσταση της ύλης δηλαδή σε πλάσμα».

«Αυτές οι αστάθειες αποτελούν το βασικό πρόβλημα της επιστήμης, γιατί αντιστέκονται στην απαιτούμενη συμπίεση του πλάσματος που πρέπει να επιτευχθεί για την παραγωγή ενέργειας από σύντηξη πυρήνων υδρογόνου».

Τα αποτελέσματα αποτελούν ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την κατανόηση και λύση των προβλημάτων που δημιουργούν αυτές οι αστάθειες, διότι – σύμφωνα με τους επιστήμονες – συνδέουν για πρώτη φορά τις θερμο-ελαστο-μηχανικές ιδιότητες του στερεού, πριν αυτό μετατραπεί σε πλάσμα λόγω της θέρμανσης που υπόκεινται, με τους πρωτογενείς φυσικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τη δημιουργία των ανεπιθύμητων ασταθειών.

Αυτή η σύνδεση δεν είχε μελετηθεί μέχρι σήμερα, λόγω της πολυπλοκότητας των φυσικών νόμων που εμπλέκονται. Τα αποτελέσματα των ερευνών των επιστημόνων του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Laser, συμβάλλουν σημαντικά στις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας διεθνώς για την κατανόηση των φαινομένων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας και συμπίεσης του πλάσματος, με στόχο την αδρανειακή σύντηξη για παραγωγή ενέργειας – και για το λόγο αυτό δημοσιεύονται στο υψηλού κύρους επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Όπως ανέφερε μέλος της ερευνητικής ομάδας, «για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που εμείς βρήκαμε, μπορούμε να πούμε ότι, είναι δύο οι διαδικασίες παραγωγής ενέργειας από τους πυρήνες των ατόμων: Αυτές της σχάσης, όπου όμως υπάρχει το πρόβλημα της μη ελεγχόμενης αλυσιδωτής αντίδρασης (βλέπε πυρηνική ενέργεια και προβλήματα μετά από κάποιο ατύχημα όπως στην Φουκοσίμα) και η διαδικασία παραγωγής ενέργειας μέσω σύντηξης, που είναι η διεργασία συνένωσης ελαφριών πυρήνων υδρογόνου – μια διαδικασία όμως εξαιρετικά δύσκολη».

«Το πρόβλημα στη διαδικασία αυτή είναι πως πρέπει να περιορισθεί το πλάσμα και οι μαγνητο-υδροδυναμικές αστάθειες του πλάσματος. Η μελέτη αφορούσε στο πρόβλημα αυτό. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αρχικές συνθήκες μετατροπής της ύλης, παίζουν ρόλο στον έλεγχο των μαγνητο-υδροδυναμικών ασταθειών σε όλη τη διαδικασία της παραγωγής ενέργειας. Ανοίξαμε κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν κοινά παραδεχτό. Ουσιαστικά δηλαδή, βρήκαμε και αποδείξαμε, πως αν μπορέσεις να δώσεις ενέργεια με ελεγχόμενο τρόπο, τότε ίσως μπορείς να ελέγξεις αυτές τις αστάθειες του πλάσματος», τόνισε.

Το Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Laser του Ανωτάτου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης είναι το 1ο ΤΕΙ στη χώρα που αμιγώς παρήγαγε έρευνα που δημοσιεύει το περιοδικό Nature Communications, και για την οποία επιστημονικός υπεύθυνος ήταν ο καθηγητής Μιχάλης Ταταράκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024