Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το savoir vivre του... πολέμου

Το savoir vivre του… πολέμου

«Είσαι στρατιωτικός διοικητής. Ο εχθρός κρύβεται σε ένα πυκνοκατοικημένο χωριό στην άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής του μετώπου. Μπορείς να επιτεθείς;», «θα πρέπει οι νοσηλευτές να φροντίζουν ασθενείς από την πλευρά του εχθρού;», «μπορείς να βασανίσεις υψηλόβαθμο στέλεχος του εχθρού για να του αποσπάσεις πληροφορίες για μια σχεδιαζόμενη επίθεση;». Το νέο διαδικτυακό παιχνίδι θέτει κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα με σκοπό να διδάξει σε νέους ανθρώπους το δίκαιο του πολέμου.

«Είσαι στρατιωτικός διοικητής. Ο εχθρός κρύβεται σε ένα πυκνοκατοικημένο χωριό στην άλλη πλευρά της πρώτης γραμμής του μετώπου. Μπορείς να επιτεθείς;», «θα πρέπει οι νοσηλευτές να φροντίζουν ασθενείς από την πλευρά του εχθρού;», «μπορείς να βασανίσεις υψηλόβαθμο στέλεχος του εχθρού για να του αποσπάσεις πληροφορίες για μια σχεδιαζόμενη επίθεση;».

Το διαδικτυακό παιχνίδι που σχεδίασε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) θέτει κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα με σκοπό να διδάξει σε νέους ανθρώπους το –διαρκώς καταστρατηγούμενο – δίκαιο του πολέμου, ενώ άμαχοι γίνονται στόχος επιθέσεων σε πολέμους, όπως η Συρία και η Υεμένη.

Στον ιστότοπο «Don’t be Numb» (Μην είσαι αναίσθητος) οι παίχτες κερδίζουν παράσημα ακεραιότητας, ανθρωπιάς, αξιοπρέπειας και σεβασμού αν μπορέσουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά στον πόλεμο, τα βασανιστήρια και την καταστροφή μνημείων πολιτιστικής κληρονομίας, όπως ναούς.

«Τα βασικά θεμέλια της κοινής μας ανθρωπιάς βρίσκονται σε δοκιμασία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ, σε ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνει αποδεχτό… να μετατραπεί σε μια νέα κανονικότητα ο βομβαρδισμός αμάχων ή οι επιθέσεις ενάντια σε νοσοκομεία», ανέφερε.

H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού σχεδίασε το παιχνίδι έπειτα από τα ευρήματα μιας έρευνας του 2016, σύμφωνα με τα οποία, πολλοί νέοι άνθρωποι έκριναν λογικό άμαχος πληθυσμός να γίνεται στόχος επιθέσεων, νοσοκομεία να βομβαρδίζονται και κρατούμενοι να εκτελούνται σε περιόδους πολέμου – όλα σε παράβαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Ο ΔΕΕΣ εκφράζει ανησυχίες ότι νέοι άνθρωποι που μεγαλώνουν σήμερα θα αποτελέσουν μια γενιά που θα είναι εξοικειωμένη με τις τραγικές συνέπειες των συγκρούσεων και τους κινδύνους της καταστρατήγησης των κανόνων του πολέμου», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αύξηση αποδοχής μεθόδων βασανιστηρίων

Μια έρευνα της Επιτροπής τον Δεκέμβριο διαπίστωσε ανησυχητική αύξηση στην αποδοχή μεθόδων βασανιστηρίων και της απώλειας της ζωής άμαχου πληθυσμού κατά τη διάρκεια πολέμου, ιδιαίτερα σε χώρες που βρίσκονται σε ειρήνη. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αποδέχτηκε ότι ένας αιχμάλωτος πολέμου μπορεί να βασανιστεί, ώστε να του αποσπαστούν πληροφορίες.

Έπειτα από κάθε ερώτηση που απαντούν οι επισκέπτες του ιστοτόπου, μπορούν να δουν τις απαντήσεις άλλων, ανά χώρα.

Στα χαμηλότερα ποσοστά των ορθών απαντήσεων βρίσκεται το Ισραήλ, όπου μόλις το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων από τη χώρα αναγνώρισε ότι θα πρέπει να λαμβάνεται κάθε δυνατό μέτρο για να αποτραπεί να πληγούν άμαχοι ή οι κατοικίες τους.

Σε αντίθεση, το 100% των συμμετεχόντων από την εμπόλεμη Υεμένη απάντησε σωστά σε όλες τις ερωτήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024