Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο φόβος για τις αράχνες και τα φίδια είναι κληρονομικός

Ο φόβος για τις αράχνες και τα φίδια είναι κληρονομικός

Ο φόβος για τις αράχνες και τα φίδια είναι κληρονομικός σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, καθώς ακόμη και τα μωρά αισθάνονται στρες όταν βλέπουν τέτοια όντα, όπως «μαρτυρούν» οι κόρες των ματιών τους.

Ο φόβος για τις αράχνες και τα φίδια είναι κληρονομικός σύμφωνα με
πρόσφατες έρευνες, καθώς ακόμη και τα μωρά αισθάνονται στρες όταν
βλέπουν τέτοια όντα, όπως «μαρτυρούν» οι κόρες των ματιών τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος» , εκτιμάται ότι στις ανεπτυγμένες χώρες ποσοστό της τάξεως του 1%-5% του πληθυσμού εμφανίζει πραγματική φοβία για όντα όπως οι αράχνες, τα φίδια και οι νυχτερίδες. Μέχρι σήμερα υπήρχε μια μεγάλη επιστημονική «διαμάχη» σχετικά με το αν αυτή η αποστροφή είναι έμφυτη ή επίκτητη. Πρόσφατα ερευνητές ανακάλυψαν ότι τελικώς ο φόβος για τις αράχνες και τα φίδια είναι κληρονομικός: ακόμη και τα μωρά αισθάνονται στρες όταν τα βλέπουν όπως «μαρτυρούν» οι κόρες των ματιών τους, πολύ προτού διδαχθούν τη συγκεκριμένη αντίδραση.

Οι ερευνητές δυσκολεύτηκαν να καταλήξουν αν η αραχνοφοβία και η… φιδοφοβία πολλών είναι έμφυτη ή όχι καθώς οι περισσότερες μελέτες επί του θέματος είχαν διεξαχθεί σε ενηλίκους ή σε μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, γεγονός που καθιστά άκρως δύσκολο να διαχωριστεί αν μια συμπεριφορά είναι επίκτητη ή όχι. Αυτού του είδους οι μελέτες σε παιδιά εξέταζαν μόνο αν οι μικροί εθελοντές εντόπιζαν αράχνες και φίδια ταχύτερα σε σύγκριση με αβλαβή ζώα ή αντικείμενα, όχι όμως αν τα παιδιά εμφάνιζαν μια άμεση φοβική αντίδραση.

Πρόσφατα όμως ερευνητές του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τις Ανθρώπινες Γνωστικές Επιστήμες και τις Επιστήμες του Εγκεφάλου (MPI CBS) στη Λειψία και του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία έκαναν μια παρατήρηση ζωτικής σημασίας: ανακάλυψαν ότι ακόμη και τα βρέφη έχουν μια αντίδραση που δηλώνει στρες όταν βλέπουν αράχνη ή φίδι. Και αυτό συμβαίνει ήδη από την ηλικία των έξι μηνών, όταν ακόμη είναι κατά βάση «ακίνητα» και δεν έχουν ακόμη διδαχθεί ότι αυτά τα ζώα μπορεί να είναι επικίνδυνα.

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024